«Γκάζι» από Ρωσία για ένταξη της Κριμαίας - Κυρώσεις συζητά η ΕΕ



96,77% τάχθηκε υπέρ της ένωσης με την Ρωσία

«Στο πολύ εγγύς μέλλον» η κάτω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου θα υιοθετήσει νομοθεσία η οποία θα επιτρέπει την ένταξη της Κριμαίας, δήλωσε ο αντιπρόεδρος του σώματος, μετά το χθεσινό δημοψήφισμα στο...οποίο σχεδόν το σύνολο των ψηφοφόρων (96,77%) τάχθηκε υπέρ της ένωσης με την Ρωσία.
Την ίδια ώρα «εν χορώ» η Δύση χαρακτηρίζει το δημοψήφισμα «παράνομο» και οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες για να αποφασίσουν την επιβολή κυρώσεων στην Μόσχα.

Το 96,77% των πολιτών της Κριμαίας εξέφρασαν την επιθυμία να ενωθούν με την Ρωσία, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα του χθεσινού δημοψηφίσματος στο οποίο η συμμετοχή ήταν μαζική, ανερχόμενη στο 83,1% (1, 27 εκατομμύρια πολίτες).

Μετά από την αναμενόμενη αυτή εξέλιξη, το κοινοβούλιο της Κριμαίας κήρυξε σήμερα ομόφωνα την ανεξαρτησία της χερσονήσου και ζήτησε την ένωσή της με τη Ρωσία καθώς και την εθνικοποίηση όλων των περιουσιακών στοιχείων του ουκρανικού κράτους επί του εδάφους της Κριμαίας.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει δηλώσει πως θα σεβαστεί τη βούληση του λαού της Κριμαίας, αψηφώντας τους δυτικούς ηγέτες που λένε πως το δημοψήφισμα ήταν παράνομο επειδή ρωσικές δυνάμεις έχουν καταλάβει τη νότια αυτή περιοχή.

«Τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στην Κριμαία δείχνουν σαφώς πως οι κάτοικοι της Κριμαίας βλέπουν το μέλλον τους μόνον ως τμήμα της Ρωσίας», φέρεται να δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Δούμας Σεργκέι Νεβέροφ.

Αξιωματούχοι της Δούμας λένε πως η χερσόνησος της Μαύρης Θάλασσας μπορεί να γίνει μέλος της Ρωσικής Ομοσπονδίας βάσει της τρέχουσας νομοθεσίας, συγκεκριμένα βάσει ενός νόμου «Περί της διαδικασίας για την υιοθέτηση στη Ρωσική Ομοσπονδία και την εκπαίδευση νέων υποκειμένων της Ρωσικής Ομοσπονδίας» που είχε ψηφισθεί το 2001, όπως μετέδωσε το Ιντερφάξ.

Η πρώτη αίτηση της Κριμαίας για να ενταχθεί στη Ρωσία θα σταλεί στον Πούτιν. Αν εγκριθεί, ο Πούτιν θα την διαβιβάσει στη συνέχεια στα δύο σώματα του κοινοβουλίου, τα οποία θα επεξεργασθούν μια συνθήκη που θα υπογραφεί ανάμεσα στη Ρωσία και το νέο κράτος.

Βάσει της συνθήκης, μπορεί να ορισθεί μια μεταβατική περίοδος για την ολοκλήρωση του νέου υποκειμένου στα συστήματα της Ρωσίας, το οικονομικό, το δημοσιονομικό, το πιστωτικό και το νομικό.

Μετά την υπογραφή της, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρωσίας θα πρέπει να επικυρώσει τη συνθήκη. Στην συνέχεια αυτή θα πρέπει να ψηφισθεί από τα δύο σώματα του κοινοβουλίου, τη Δούμα και το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας.

«Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξουν καθυστερήσεις στα θέματα αυτά είτε στη Δούμα είτε στο Συμβούλιο της Ομοσπονδίας. Είμαστε έτοιμοι να περάσουμε όλες τις απαιτούμενες νομικές αποφάσεις το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο «Ροσίγια-24» ο αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, Ίλιας Ουμαχάνοφ.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση καταδίκασε με επίσημη ανακοίνωση το δημοψήφισμα στην Κριμαία, χαρακτηρίζοντάς το «παράνομο και αθέμιτο», αντίθετο με το ουκρανικό σύνταγμα και το διεθνές δίκαιο, συνεπώς δεν θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα και θα αποφαίσει σήμερα την επιβολή πρόσθετων κυρώσεων στην Μόσχα, κατά την σημερινή σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στις Βρυξέλλες.

Στο ίδιο κλίμα ήταν και οι δηλώσεις Ομπάμα, ο οποίος σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον πρόεδρο Πούτιν, τόνισε ότι οι ΗΠΑ απορρίπτουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και είναι έτοιμες για κυρώσεις.

Πανηγυρικό το κλίμα και τα ρωσικά ΜΜΕ
Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης χαιρετίζουν την επιλογή των κατοίκων της Κριμαίας να αποσχισθούν από την Ουκρανία και να ενωθούν με τη Ρωσία, την επομένη του δημοψηφίσματος που πραγματοποιήθηκε σ' αυτή τη νότια χερσόνησο της Ουκρανίας.

"Δόξα στην Κριμαία" είναι ο τίτλος της εφημερίδα "Κομερσάντ".

"Η Κριμαία επιστρέφει στη Ρωσία!", εκφράζει τον ενθουσιασμό της στην πρώτη σελίδα της η λαϊκή εφημερίδα "Κομσομόλσκαγια Πράβντα".

"Είτε αρέσει είτε δεν αρέσει σε ορισμένους, είμαστε ευτυχείς", γράφει η φιλοκυβερνητική εφημερίδα "Ιζβέστια" κάνοντας λόγο για "ένωση καρδιών".

"Η Κριμαία παίρνει διαζύγιο από την Ουκρανία", είναι ο τίτλος της λαϊκης "Μοσκόφσκι Κομσομόλετς".

Η επίσημη εφημερίδα "Ροσιίσκαγια Γκαζέτα" εκτιμά πως το δημοψήφισμα έδωσε "αδιαμφισβήτητες απαντήσεις". "Χθες η Κριμαία έκανε την επιλογή της, θέλει να αποτελεί τμήμα της Ρωσίας", γράφει.

Η εφημερίδα "Νόβιε Ιζβέστια" προειδοποιεί πάντως ότι "ο ενθουσιασμός στην Κριμαία μπορεί να μεταμορφωθεί σε δυνατό χανγκόβερ".

"Δεν είχαμε δει κάτι τέτοιο από την εποχή της ΕΣΣΔ", υπογραμμίζει στην πρώτη σελίδα της η οικονομική εφημερίδα "Βεντομόστι".

"Το δημοψήφισμα για το καθεστώς της Κριμαίας διεξήχθη με πολύ ενθουσιασμό. Ούτε ο φρενήρης ρυθμός της διοργάνωσής του, ούτε η προπαγάνδα την ημέρα της ψηφοφορίας, ούτε το μποϊκοτάζ που κηρύχθηκε από τους Τατάρους της Κριμαίας, ούτε η άρνηση των ουκρανικών αρχών να αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος αποτέλεσαν εμπόδιο", υπογραμμίζει.

"Η Κριμαία είναι ένα ώριμο αχλάδι που έπεσε μόνο του στα χέρια μας", είναι ο τίτλος του ενημερωτικού ιστότοπου gazeta.ru.

Σε μια από τις σπάνιες παραφωνίες, η εφημερίδα της αντιπολίτευσης "Νόβαγια Γκαζέτα" δημοσίευσε στην πρώτη σελίδα της μια φωτογραφία από τη διαδήλωση του Σαββάτου στη Μόσχα, όπου περίπου 50.000 άνθρωποι έκαναν πορεία κατά της "προσάρτησης" της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας και εναντίον της πολιτικής του Βλαντίμιρ Πούτιν.ethnos.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα