Απολύσεις, φόροι, τράπεζες, ενέργεια, στο τραπέζι



Δεύτερο ημίχρονο, μεταξύ τρόικας και κυβέρνησης

Μαζικές απολύσεις σε ιδιωτικό τομέα, απολύσεις στο δημόσιο, μείωση εργοδοτικών εισφορών, κεφάλαια των τραπεζών, ενεργειακά, προτάσεις του ΟΟΣΑ, για λάδι, γάλα κ.α. συζητούνται μεταξύ τρόικας και... κυβέρνησης, σε δεύτερη συνάντηση
στο υπουργείο Οικονομικών.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρέθηκαν επίσης τα φορολογικά, αλλά και η διανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος. Οι απαιτήσεις των δανειστών, συζητήθηκαν από χθες την Κυριακή.
Παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών έχει αναφέρει: «Δεν μπορώ να πω ότι είμαστε δυσαρεστημένοι, δεν μπορώ να πω με σιγουριά ότι θα κλείσουμε την Κυριακή». Σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχουν ακόμη θέματα που μπορούν να μπλοκάρουν τη συμφωνία και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο επίτευξης συμφωνίας με αστερίσκους.

Μετά τη χθεσινή συνάντηση των επικεφαλής της τρόικας με τον Κ. Χατζηδάκη στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης δήλωναν πως οι ελεγκτές εμμένουν στην εφαρμογή των προτάσεων του ΟΟΣΑ (για γάλα, βιβλία, ΜΣΦ) και ότι η ελληνική πλευρά κατέστησε εκ νέου σαφές πως επιθυμεί να εφαρμόσει όσο το δυνατόν περισσότερα μέτρα.

Χωρίς τελική συμφωνία για τα ενεργειακά αλλά με πρόοδο σε αρκετά επιμέρους ζητήματα ολοκληρώθηκε χθες η συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με την τρόικα, στο υπουργείο Οικονομικών.

Όπως ανέφερε μετά τη συνάντηση κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου, στα θέματα χωροταξίας, πολεοδομίας, περιβάλλοντος καθώς και για τους υδάτινους πόρους υπήρξε συμφωνία ωστόσο στα ενεργειακά «δεν έχει κλείσει η διαπραγμάτευση». Ο ίδιος τόνισε ότι τα θέματα που βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων σχετίζονται στενά με τις αποφάσεις που θα ληφθούν την προσεχή Πέμπτη και Παρασκευή στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που θα συνεδριάσει με αντικείμενο μεταξύ άλλων την προστασία της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας (ζήτημα στο οποίο το ενεργειακό κόστος παίζει κεντρικό ρόλο) και την προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών.και του επιτελείου για τα 150 εκατ. ευρώ στήριξης της βιομηχανίας, που αφορά σε ελαφρύνσεις στο ενεργειακό κόστος.

Αν δεν υπάρξει σύγκλιση στα μεγάλα και μικρά ανοικτά μέτωπα τότε, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών ίσως πάμε για μια ακόμα φορά σε διαπραγμάτευση εξ αποστάσεως μέσω e-mail ή νέα επιστροφή των δανειστών στην Αθήνα από το Σεπτέμβριο.
Σημερα, άλλωστε εκτός από την τρόικα είναι πιθανό να αναχωρήσει από την Αθήνα και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας προκειμένου να μεταβεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς υπάρχει πιθανότατα συμφωνίας για την τραπεζική ενοποίηση.
enet.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα