«Ελιξίρια» ζωής στη μάχη κατά του καρκίνου



Σημαντικός ο ρόλος των περιβαλλοντικών επιδράσεων πάνω στον ανθρώπινο οργανισμό

Στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για τον Καρκίνο που ολοκληρώθηκε προ ημερών στο Αμστερνταμ ανακοινώθηκαν σχεδόν 2.000 κλινικές μελέτες οι οποίες αναζητούσαν το «ελιξίριο κατά του καρκίνου»: μια ουσία, μια συμπεριφορά, μια... συνήθεια που θα μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου, δίχως να έχει παρενέργειες.

Η κυρία Παγώνα Λάγιου, καθηγήτρια Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών
και πρόσεδρη καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, εξηγεί τι έχει αποδειχθεί ότι μας προστατεύει από τη νόσο.

Τα γονίδια ή ο τρόπος ζωής παίζουν τον μεγαλύτερο ρόλο στην εμφάνιση καρκίνου;

Τόσο τα γονίδια όσο και ο τρόπος ζωής διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο. Η ποσόστωση δεν είναι εύκολη, γιατί εξαρτάται από τη γενετική και περιβαλλοντική μεταβλητότητα του πληθυσμού στον οποίο αναφερόμαστε.
Τι εννοώ: αν πάρουμε άτομα που καπνίζουν πολύ και μόνο μερικά αναπτύξουν καρκίνο του πνεύμονα, τότε κατά πάσα πιθανότητα η διαφορά έχει γενετική βάση. Αντίστοιχα, αν πάρουμε πανομοιότυπους διδύμους (έχουν το ίδιο γενετικό υλικό) από τους οποίους μόνο ο ένας από κάθε ζευγάρι εμφάνισε κάποιον καρκίνο, προφανώς η διαφορά είναι μη γενετική (περιβαλλοντική).

Ποιο είναι το μεγαλύτερο καρκινογόνο για τον άνθρωπο;

Με διαφορά το κάπνισμα (ενοχοποιείται για περισσότερες από δέκα μορφές καρκίνου). Ακολουθούν βιολογικοί παράγοντες (λ.χ. ιοί της ηπατίτιδας B και C, ορισμένοι τύποι του ιού HPV), παράγοντες του τρόπου ζωής (λ.χ. παχυσαρκία, κακή διατροφή, υπερκατανάλωση αλκοόλ), καθώς και η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση και σε ακτινοβολίες (ιονίζουσες και υπεριώδεις).

Τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατευθούμε;

1) Μην καπνίζετε.
2) Κάνετε την άσκηση κομμάτι της καθημερινότητάς σας.
3) Διατηρήστε το βάρος σας στα κανονικά για το ανάστημά σας επίπεδα.
4) Ακολουθείτε την παραδοσιακή ελληνική διατροφή.
5) Αποφύγετε την υπερκατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών, κυρίως αν είστε καπνιστής ή γυναίκα.
6) Για τους καρκίνους για τους οποίους υπάρχει δυνατότητα προσυμπτωματικού ελέγχου (τσεκάπ) ή πρόληψης με εμβολιασμό (λ.χ. HPV, ηπατίτιδα Β), να ακολουθείτε τις οδηγίες του γιατρού σας.

Η ασπιρίνη προστατεύει από τον καρκίνο;

Η ασπιρίνη έχει αντιφλεγμονώδη δράση και είναι πιθανόν η χρόνια φλεγμονή να αποτελεί έναν από τους παράγοντες που συναπεργάζονται την εμφάνιση καρκίνου.
Σχετικά πρόσφατες δημοσιεύσεις σε μείζονα ιατρικά περιοδικά, όπως το «Lancet», έχουν επισημάνει ότι η χρήση ασπιρίνης, ακόμη και σε μικρές δόσεις, συνδυάζεται με μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου γενικά. Τα ευρήματα είναι περισσότερο σαφή όσον αφορά τον καρκίνο του παχέος εντέρου, αλλά φαίνεται ότι αφορούν και άλλους καρκίνους.
Επειδή όμως η ασπιρίνη δεν είναι πάντα ακίνδυνη, η λήψη της πρέπει να γίνεται πάντοτε σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό.

Μπορούν να μας προστατεύσουν οι βιταμίνες;

Δεν υπάρχουν καταληκτικά ευρήματα και προς το παρόν δεν μπορεί κανείς να συστήσει τη χρήση οποιασδήποτε βιταμίνης ή συμπληρώματος για την πρόληψη του καρκίνου.

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία
Keywords
Τυχαία Θέματα