Πτωτικες τασεις στον γερμανικο ιδιωτικο τομεα...

Με τον βραδύτερο ρυθμό των τελευταίων τριών μηνών αναπτύχθηκε ο ιδιωτικός τομέας της Γερμανίας τον Οκτώβριο, υποδηλώνοντας πως η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία αναπτύσσεται, αλλά με μέτριους ρυθμούς...

Σύμφωνα με την έρευνα της Markit, ο προκαταρκτικός δείκτης PMI, ο οποίος καλύπτει τους κλάδους μεταποίησης και υπηρεσιών, υποχώρησε αυτόν τον μήνα στις 52,6 μονάδες από 53,2 μονάδες που ήταν τον Σεπτέμβριο.
Αν και ο δείκτης παρέμεινε πάνω από το όριο των 50 μονάδων, που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση της δραστηριότητα, για έκτο
συνεχή μήνα, διαμορφώθηκε στο χαμηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Ιούλιο.
Όσον αφορά στον επιμέρους δείκτη για τις υπηρεσίες, αυτός υποχώρησε στις 52,3 μονάδες από 53,7 μονάδες που ήταν τον Σεπτέμβριο, έναντι ανόδου στις 53,9 μονάδες που ανέμεναν οι οικονομολόγοι. Αντιθέτως, στη μεταποίηση, ο PMI αυξήθηκε στις 51,5 μονάδες από 51,1 μονάδες και ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες της αγοράς.
«Ο ιδιωτικός τομέας της Γερμανίας ξεκίνησε θετικά το τελευταίο τρίμηνο του 2013», σχολίασε ο Τιμ Μουρ, οικονομολόγος της Markit. «Ένας χαμηλότερος ρυθμός ανάπτυξης της δραστηριότητας στις υπηρεσίες σημαίνει ότι η συνολική ανάπτυξη επιβραδύνθηκε ελαφρώς σε σχέση με την τάση που είχε καταγραφεί στο τρίτο τρίμηνο», πρόσθεσε.
Αναμένεται επιβράδυνση της ανάπτυξης
Έχοντας ξεκινήσει υποτονικά το 2013, η γερμανική οικονομία «έτρεξε» με ρυθμό 0,7% κατά το τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου, κυρίως χάρη στην εγχώρια ζήτηση. Ωστόσο, οι οικονομολόγοι αναμένουν επιβράδυνση της ανάπτυξης στο τρίτο τρίμηνο.
«Αναμένουμε [έναν ρυθμό ανάπτυξης] 0,4% το τρίτο τρίμηνο, πιθανόν 0,3% το τέταρτο», ανέφερε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit, Κρις Ουίλιαμσον.
Πηγή : naftemporiki.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα