Αντώνης Σαμαράς: «Διεύρυνση της φορολογικής βάσης και ανακούφιση των ανέργων»

Την ανακούφιση των νοικοκυριών στην Ελλάδα με την διεύρυνση της φορολογικής κλίμακας αλλά και την ενίσχυση των μακροχρόνια ανέργων με πιλοτικά προγράμματα, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε διάγγελμά του μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας....

Όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός, στη συμφωνία με τους δανειστές προβλέπονται νέες διευκολύνσεις για εξόφληση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και συγκεκριμένες ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα
νοικοκυριά.

Για πρώτη φορά, συνέχισε ο κ. Σαμαράς, αποφασίζεται μείωση φορολογικών συντελεστών.

«Η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας μέσω λογαριασμών της ΔΕΗ, θα είναι μειωμένη το 2013 κατά 15%, ενώ ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων που θα ισχύσει από την επόμενη χρονιά, από το 2014, θα είναι ανεξάρτητος από τα τιμολόγια της ΔΕΗ και θα είναι από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη», σημείωσε, προσθέτοντας ότι από φέτος αρχίζει η διεύρυνση της φορολογικής βάσης «ώστε να επιβαρύνονται όλοι πιο δίκαια».

Ο κ. Σαμαράς προανήγγειλε ότι στην επόμενη αναθεώρηση του προγράμματος, τον Ιούνιο, θα εξεταστεί η μείωση και άλλων φορολογικών συντελεστών, όπως είναι ο ΦΠΑ στην εστίαση, κάτι που, όπως είπε, η τρόικα «δεν το δεχόταν καν για συζήτηση», αλλά τώρα μπήκε και επίσημα στην ημερήσια διάταξη.

«Με την αποκλιμάκωση των φορολογικών συντελεστών που προβλέπεται, αναμένεται να ανακουφιστούν τα ελληνικά νοικυκυριά».

Ο κ. Σαμαράς προανήγγειλε και κούρεμα του χρέους, λέγοντας: «Επαναλαμβάνεται επίσημα, η δέσμευση των εταίρων μας, ότι μόλις πετύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα θα μπορούμε να ζητήσουμε παραπάνω περικοπή του δημοσίου χρέους. Πράγμα που θα επιταχύνει την έξοδό μας από την κρίση».

«Δεν λέω ότι τα δύσκολα πέρασαν, κάθε άλλο. Αλλά οι θυσίες πιάνουν τόπο και τα πράγματα αλλάζουν» είπε στη συνέχεια.

Ο κ. Σαμαράς τόνισε συγκεκριμένα ότι με την επίτευξη συμφωνίας ανοίγει ο δρόμος για την καταβολή της επόμενης δόσης, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι σε λίγο η Ελλάδα δεν θα εξαρτάται από μνημόνια, αλλά θα είναι «μια χώρα ισχυρή που δίνει προοπτική στους ανθρώπους της».

Παράλληλα, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, ξεκινούν πιλοτικά προγράμματα για την ασφάλιση 100.000 μακροχρόνια άνεργων.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σαμαράς δήλωσε: «Ενεργοποιούνται ακόμα προγράμματα με κοινοτικούς πόρους των διαρθρωτικών ταμείων, για τη στήριξη των μακροχρόνια άνεργων και για τη στήριξη των νοικοκυριών που δεν έχουν κανένα εργαζόμενο.

Παράλληλα ξεκινούν πιλοτικά προγράμματα για ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και για περίθαλψη 100 χιλιάδων μακροχρόνια ανασφάλιστων πολιτών. Τα πιλοτικά αυτά προγράμματα θα χρηματοδοτηθούν απευθείας από το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο».

Αναφερόμενος στο σχέδιο για την αναδιάρθρωση του Δημοσίου, ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε πως «προβλέπεται η απομάκρυνση 15.000 υπαλλήλων μέχρι το τέλος 2014. Από αυτούς 4.000 θα αποχωρήσουν το 2013 και οι υπόλοιποι 11.000 το 2014».

«Θα προσληφθούν νέοι και ικανοί με αξιοκρατικά κριτήρια. Δεν είναι ανθρωποθυσία να διώχνεις επίορκους και να παίρνεις νέους και άξιους. Είναι ποιοτική αναβάθμιση του δημοσίου, είναι απαίτηση της ελληνικής κοινωνίας», είπε.
«Τώρα παλεύουμε για επενδύσεις και την ανακούφιση των ανέργων», επεσήμανε ενώ σχετικά με τον πληθωρισμό, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως για πρώτη φορά είναι ένας από τους χαμηλότερους στην ευρωζώνη.

«Η ψυχολογία έχει αρχίσει να αλλάζει», πρόσθεσε και αναφέρθηκε στον ελληνικό τουρισμό, λέγοντας πως για φέτος αναμένονται έσοδα - ρεκόρ από την άφιξη τουριστών.

Ο πρωθυπουργός κατέληξε, υποστηρίζοντας: «Σε λίγο χρόνο, η Ελλάδα δεν θα εξαρτάται πια από Μνημόνια. Αλλά θα είναι μια Ελλάδα αναπτυξιακή, μια Ελλάδα ανταγωνιστική, μια Ελλάδα εξωστρεφής. Τώρα πια χτίζουμε, την Ελλάδα που πραγματικά μας αξίζει».newpost
Keywords
Τυχαία Θέματα