Υποβάθμιση της Κύπρου από τη S&P

Σε υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου σε Β από ΒΒ προχώρησε η Standard & Poor’s, εκτιμώντας ότι η στήριξη των τραπεζών μπορεί να ανεβάσει το δημόσιο χρέος στο 130% του ΑΕΠ και τονίζοντας την πολιτική αδράνεια στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα

«Το

χρέος της κυπριακής κυβέρνησης είναι δύσκολο να εξυπηρετηθεί. Μπορεί να φθάσει το 130% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του 2013», προβλέπει ο οίκος αξιολόγησης, ο οποίος ωστόσο εκτιμά ότι η τρόικα θα στηρίξει τη χώρα.

«Η υποβάθμιση αντανακλά τη γνώμη μας ότι η πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου έχει διαβρωθεί από την τελευταία υποβάθμιση στις 2 Αυγούστου, αφού η Κύπρος δεν έχει ακόμα διαπραγματευτεί ένα πακέτο στήριξης, ενώ οι εξωγενείς και δημοσιονομικοί κίνδυνοι έχουν αυξηθεί. Εκτιμούμε ότι οι εκλογικοί λόγοι ενόψει των προεδρικών εκλογών έχουν συμβάλει σε πολιτική αδράνεια», συνεχίζει η ανακοίνωση του οίκου, συμπληρώνοντας ότι η αδράνεια οφείλεται στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και στην απραξία της κυβέρνησης.

Ο οίκος εκτιμά ότι οι εμπορικές τράπεζες ή η κυβέρνηση θα αναγκαστούν να αναδιαρθρώσουν το χρέος της για να μπορέσουν να ικανοποιήσουν τους όρους του προγράμματος στήριξης. Ωστόσο, «αυτό θα περιορίσει σημαντικά την εμπιστοσύνη στο χρηματοοικονομικό σύστημα της Κύπρου».

Τέλος, η S&P εκτιμά ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί με μέσο όρο 2% ετησίως την περίοδο 2012-2014. Η εκτίμηση λαμβάνει υπόψη ότι θα γίνει δημοσιονομική εξυγίανση και ότι θα περιοριστεί ο δανεισμός λόγω των μέτρων.

Keywords
Τυχαία Θέματα