Υπόμνημα δεκαπέντε προτάσεων-αιτημάτων κατέθεσε η ΠΕΣΕΔΕ στον Καλογιάννη

Υπόμνημα δεκαπέντε προτάσεων-αιτημάτων του κλάδου που στοχεύουν στην προστασία του δημοσίου συμφέροντος, στην διαφάνεια κατά την ανάθεση και εκτέλεση των δημοσίων έργων και στον υγιή ανταγωνισμό, ιδιαιτέρως σήμερα που οι εργοληπτικές επιχειρήσεις -και ιδιαίτερα οι χιλιάδες μικρές και μεσαίες μέλη της ΠΕΣΕΔΕ- ‘στενάζουν’ από την οικονομική κρίση, τις καθυστερήσεις πληρωμών εκτελεσμένων έργων και την ανυπαρξία αντικειμένου, κατέθεσε το προεδρείο της

ΠΕΣΕΔΕ στον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κο Σταύρο Καλογιάννη και στον γ.γ. δημοσίων έργων, κο Στράτο Σιμόπουλο, κατά την συνάντηση των δύο μερών, που έλαβε χώρα μέσα σε πολύ καλό & εποικοδομητικό κλίμα.

Ο πρόεδρος, κος Κ. Σαββίδης και τα άλλα μέλη της αντιπροσωπείας της ΠΕΣΕΔΕ, ανέπτυξαν στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου και προφορικά τα αιτήματα του κλάδου, δίνοντας έμφαση:

-Στην κατάργηση των πρόσθετων εγγυητικών επιστολών που λειτουργούν τελικά σε βάρος των έργων, δεδομένης της κατάστασης και της αδυναμίας του τραπεζικού συστήματος να ανταποκριθεί στις ανάγκες του εργοληπτικού κλάδου.-Στην κατάργηση των δυσλειτουργικών, επαχθών και αναποτελεσματικών διατάξεων των πρόσφατων νόμων 4070/2012 και 4071/2012 και της απαράδεκτης εγκυκλίου 11/2012 που προάγουν την αδιαφάνεια και τη συναλλαγή.-Στην άμεση εξόφληση όλων των οφειλών από εκτελεσμένα έργα του δημόσιου τομέα (Υπουργεία, Οργανισμοί, Δήμοι, Περιφέρειες κ.λπ..) προς τους εργολήπτες με συγκεκριμένο και δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα.-Στον συμψηφισμό των οφειλών των εκτελεσμένων έργων του στενού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, με τις οφειλές των εργοληπτών προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου δήλωσε ότι αντιλαμβάνεται τα προβλήματα που προκύπτουν από την απαίτηση των πρόσθετων εγγυητικών επιστολών, χωρίς όμως να δεσμευτεί να συγκεκριμένη λύση.

Επίσης, δήλωσε ότι αντιλαμβάνεται τις δυσλειτουργίες που επιφέρουν οι πρόσφατοι νόμοι. Όμως, ξεκαθάρισε ότι δεν είναι στις προτεραιότητές του υπουργείου η ψήφιση νέου νόμου για τα Δ.Ε. και ότι τα προβλήματα που δημιούργησαν οι Ν. 4070/2012 & 4071/2012 θα αντιμετωπισθούν με συγκεκριμένες επιμέρους παρεμβάσεις - διορθώσεις.

Επίσης, γνωστοποίησε στην αντιπροσωπεία της ΠΕΣΕΔΕ ότι αντιμετωπίζει θετικά το αίτημα για παράταση της ισχύος των εργοληπτικών πτυχίων, είναι στις προσθέσεις της η προώθηση και καθιέρωση του ΜΗ.Κ.Ι.Ε. (Μητρώο Κατασκευαστών Ιδιωτικών Έργων) ζητώντας και από την Π.Ε.Σ.Ε.Δ.Ε. συγκεκριμένες και επικαιροποιημένες προτάσεις για το θέμα αυτό και τέλος ότι λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις προτάσεις της ΠΕΣΕΔΕ για νομοθετικές ρυθμίσεις σχετικές με τα μεταφορικά μέσα και μηχανήματα που χρησιμοποιούν οι εργολήπτες στα έργα.

Όσον αφορά τον συμψηφισμό των οφειλών του δημοσίου, παρέπεμψε στις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών στην Βουλή, από τις οποίες προκύπτει ότι το υπουργείο Οικονομικών βλέπει θετικά το αίτημα αυτό, που βεβαίως, δεν είναι μόνον αίτημα των ‘Εργοληπτικών Οργ

Keywords
Τυχαία Θέματα