«ΚΛΕΙΔΩΝΕΙ» Η ΕΦΕΔΡΕΙΑ

Στο τραπέζι για τα καλά η εφεδρεία: Πλέον εξετάζεται όχι το ενδεχόμενο αν θα υιοθετηθεί, αλλά το πως μπορούν να ξεπεραστούν οι σκόπελοι που θέτει το Σύνταγμα. Σήμερα, το απόγευμα αποστέλλεται ενημερωτικό e-mail προς την τρόικα με περαιτέρω διευκρινίσεις για τα μέτρα. Στενεύει
ο κλοιός γύρω απο την φοροδιαφυγή.

του Βαγγέλη Δουράκη

«Εξετάζουμε όλα τα εναλλακτικά σενάρια για περικοπές και εφεδρεία», δήλωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης αμέσως μετά την συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Σύμφωνα με τον κ. Μανιτάκη «όλη η κυβέρνηση θα συντονιστεί για τη ρύθμιση ώστε να μην υπάρχει ζήτημα συνταγματικότητας» και διευκρίνισε ότι η κοστολόγηση του μέτρου θα γίνει από το υπουργείο Οικονομικών. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης έσπευσε μάλιστα να δηλώσει ότι ο ίδιος δεν θα εμπλακεί στην σύνταξη του νομοθετήματος για την εφεδρεία. Ο Γιάννης Στουρνάρας έσπευσε πάντως από την πλευρά του να δηλώσει ότι «όλα είναι πάνω στο τραπέζι στα πλαίσια της νομιμότητας». Οι πιστωτές επιδιώκουν την άμεση απομάκρυνση από το Δημόσιο 40.000 υπαλλήλων.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών τα 630 εκατ. ευρώ αγγίζουν οι περικοπές που πρέπει να συντονίσει για φέτος στα υπόλοιπα υπουργεία το υπουργείο διοικητικής μεταρρύθμισης.

Οι βασικές κατευθύνσεις στην τρόικα για τα μέτρα των 11,6 δισ. ευρώ θα δοθούν μέχρι τέλος Αυγούστου, ενώ σήμερα οι πιστωτές μας περιμένουν ενημέρωση από τον πρόεδρο του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων αφού θα τους αποσταλεί η επικαιροποιημένη αναφορά για το κομμάτι των κλειδωμένων μέτρων (υπολογίζονται σε κάτι παραπάνω από 6,5 δισ.) από το συνολικό πακέτο. Θα σταλούν περαιτέρω διευκρινίσεις.

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης με ΟΟΣΑ για υπολογισμό του διοικητικού βάρος της δημόσιας διοίκησης.

Σύσκεψη για τα φορολογικά έσοδα

Νωρίτερα σήμερα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον Γιάννη Στουρνάρα για το πρόγραμμα δράσης όλων των εμπλεκομένων διωκτικών, ελεγκτικών και εισπρακτικών  υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών.

Στη σύσκεψη εξετάστηκαν όλες οι δράσεις για τον καλύτερο συντονισμό των αρμόδιων υπηρεσιών, αποφασίστηκαν συγκεκριμένες ενέργειες και τέθηκε στρατηγικός στόχος για την άμεση  συλλογή εσόδων

Ειδικότερα, οι δράσεις που αποφασίστηκαν είναι:

- Απογραφή και διασταύρωση όλων των εκθέσεων ελέγχου, προκειμένου να διαπιστωθεί η καταβολή των προστίμων.

- Δημιουργία άμεσης διασύνδεσης όλων των συστημάτων του υπουργείου (ΤΑΧΙΣ,  ELENXIS και ISIS).

- Διενέργεια άμεσων ελέγχων στους λήπτες πλαστών και εικονικών τιμολογίων.

- Νομοθετική ρύθμιση για να εισπράττονται από τις ελεγκτικές αρχές τα πρόστιμα που καθορίζονται.

- Ανασυγκρότηση και ενδυνάμωση της Επιτροπής Συμβιβασμού, με στόχο την άμεση ολοκλήρωση των χιλιάδων υποθέσεων που χρονίζουν και στερούν έσοδα από το Δημόσιο.

Στη σύσκεψη πήραν μέρος ο υφυπουργός Γιώργος Μαυραγάνης, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Γ. Μέργος, ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟ

Keywords
Τυχαία Θέματα