Βρετανία: Μεγάλος νικητής των εκλογών ο Ντέιβιντ Κάμερον

Διαψεύδοντας όλες σχεδόν τις δημοσκοπήσεις, που άλλες προέβλεπαν νίκη των Εργατικών του Εντ Μίλιμπαντ και άλλες αμφίρροπο «ντέρμπι», ο πρωθυπουργός της Βρετανίας και ηγέτης των Συντηρητικών Ντέιβιντ Κάμερον κέρδισε τις εκλογές και μάλιστα, σύμφωνα με τις προβλέψεις του BBC, είναι πολύ κοντά στην απόλυτη πλειοψηφία.

Οι Συντηρητικοί του πρωθυπουργού

Ντέιβιντ Κάμερον οδεύουν να εξασφαλίσουν 325 έδρες από τις 650 του κοινοβουλίου, γεγονός που ισοδυναμεί πρακτικά με απόλυτη πλειοψηφία καθώς τέσσερις βουλευτές του κόμματος Σιν Φέιν της Βόρειας Ιρλανδίας δεν θα ψηφίσουν.

Μάλιστα, μετά τα exit poll, σύμφωνα με τα οποία προηγείται με καθαρό προβάδισμα περίπου 80 εδρών έναντι του κεντροαριστερού Εργατικού Κόμματος του Εντ Μίλιμπαντ, ο Κάμερον ελπίζει να σχηματίσει κυβέρνηση μέσα στις επόμενες ημέρες. Υπογράμμισε ακόμη ότι θα τηρήσει τη δέσμευσή του για τη μεταβίβαση περισσότερων εξουσιών από το βρετανικό στο σκωτσέζικο κοινοβούλιο. «Θέλω να συσπειρώσω το Ηνωμένο μας Βασίλειο εφαρμόζοντας τη μεταβίβαση εξουσιών από το βρετανικό στο σκωτσέζικο κοινοβούλιο το συντομότερο δυνατό», είπε.

Από την πλευρά του ο βασικός του αντίπαλος, ηγέτης των Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ δήλωσε ότι το κόμμα του πέρασε μία «πολύ απογοητευτική» βραδιά μετά τα εκλογικά αποτελέσματα που το εμφανίζουν να χάνει έδρες και να έπεται των Συντηρητικών.

«Αυτή ήταν σαφώς μία πολύ απογοητευτική και δύσκολη βραδιά για το Εργατικό Κόμμα» είπε στους υποστηρικτές του όταν έγινε γνωστό ότι ο ίδιος διατήρησε την έδρα του στο Ντονκάστερ της βόρειας Αγγλίας. Ο Μίλιμπαντ παραδέχτηκε την ήττα του κόμματός του και δήλωσε ότι «θλίβεται βαθύτατα» για ό ,τι συνέβη σε άλλες περιοχές της Βρετανίας κι ιδιαίτερα στη Σκωτία, όπου, όπως είπε, η άνοδος του εθνικισμού κατατρόπωσε το Εργατικό Κόμμα. Την ίδια στιγμή, ο Μίλιμπαντ φαίνεται πως οδεύει προς παραίτηση, σύμφωνα με το BBC.

Οι μεγάλοι νικητές, μετά τους Συντηρητικούς του Κάμερον, ήταν αδιαμφισβήτητα οι Σκωτσέζοι εθνικιστές, καθώς το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP) κέρδισε 56 από τις 59 έδρες, κατατροπώνοντας το Εργατικό Κόμμα στην περιοχή, που θεωρείτο ιστορικά ένα από τα προπύργιά του. Η θεαματική άνοδος των Σκωτσέζων εθνικιστών επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι στις εκλογές του 2010 είχαν εξασφαλίσει μόλις έξι έδρες.

Η επικεφαλής του κόμματος Νίκολα Στέρτζον δήλωσε ότι τα αποτελέσματα δείχνουν μία ιστορική στροφή της κοινής γνώμης στη Σκωτία. «Είπαμε στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ότι οι βουλευτές του SNP θα εκλέγονταν για να βοηθήσουν να ακουστεί η φωνή της Σκωτίας και αυτό ακριβώς θα κάνουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το πρωί της Παρασκευής, τα αποτελέσματα για όσες έδρες έκλεισαν έχουν ως εξής:

Σε σύνολο 650 περιφερειών/εδρών:

Οι Συντηρητικοί (Ντ.Κάμερον) παίρνουν 315 έδρες

Οι Εργατικοί (Εντ Μίλιμπαντ) παίρνουν 228 έδρες

Το σκωτσέζικο SNP παίρνει 56 έδρες

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες παίρνουν 8 έδρες

Το UKIP παίρνει 1 έδρα

Μικρότερα κόμματα παίρνουν συνολικά 22 έδρες

Τα ποσοστά των κομμάτων στην επικράτεια έχουν ως εξής:

Υποψηφίους των Συντηρητικών ψήφισε το 36,6%

Των Εργατικών το 30,7%

Του UKIP το 12,6%

Των Φιλελεύθερων Δημοκρατών το 7,7%

Του SNP (υποψηφίοι μόνο στην Σκωτία) το 4,9%

Των Πρασίνων το 3,8%

Keywords
Τυχαία Θέματα