Πατούλης: Δεν παίζουμε με τα χρήματα των δημοτών μας

Στο Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ μίλησε ο πρόεδρος της Ένωσης Δήμων και δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, τονίζοντας πως «το συνέδριό μας θέλουμε να καταλήξει σε ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο δράσεων και πρωτοβουλιών που θα αποτελέσουν τη βάση της στρατηγικής της Αυτοδιοίκησης για την περίοδο 2015- 2020».

«Για να βγει ενωμένη και μακριά από κομματικά παιχνίδια από την εσωστρέφεια και την αδράνεια, που χαρακτήριζε τα όργανά τα προηγούμενα χρόνια. Για να αναβαθμιστεί ο θεσμός και να

καταστεί θεσμικά ισχυρός, λειτουργικά ανεξάρτητος, και οικονομικά αυτάρκης. Για να δοθεί ώθηση στην κεντρική εξουσία να προωθήσει πολιτικές και θεσμικές ρυθμίσεις», συμπλήρωσε ο κ. Πατούλης.

Σημειώνεται, πως οι εργασίες του τακτικού συνεδρίου της Αυτοδιοίκησης ξεκίνησαν σήμερα στην Χαλκιδική και παρουσία του υπουργού Εσωτερικών Ν. Βούτση, της υφυπουργού Μακεδονίας – Θράκης Μ. Κόλλια –Τσαρουχά, του προέδρου της ΝΔ Α. Σαμαρά, του προέδρου του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη και του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Α. Κορωνάκη, από το ΠΑΣΟΚ και τους ΑΝΕΛ χαιρετισμό απηύθυναν η Φ. Γεννηματά και ο Θ. Τουσουνίδης . Από το ΚΚΕ χαιρετισμό απηύθυνε ο Νίκος Σοφιανός.

«Ως νέα Διοίκηση της Κ.Ε.Δ.Ε.», τόνισε ο κ. Πατούλης, «βλέπουμε το Συνέδριο αυτό ως ευκαιρία για να κάνει η Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού ένα νέο ξεκίνημα. Το έχουμε ανάγκη τόσο εμείς, όσο και η χώρα, γιατί η Αυτοδιοίκηση αποτελεί βασικό πυλώνα της λειτουργίας του Κράτους. Δεν υπάρχει Κράτος, χωρίς Αυτοδιοίκηση και Δήμους».

«Θέλω να επαναλάβω ότι ανήκω σε αυτούς που αισιοδοξούν και πιστεύουν ότι θα βρεθεί λύση. Λύση με την Ελλάδα εντός της Ευρώπης, εντός της Ευρωζώνης, εντός του ευρώ», επισήμανε ο κ. Πατούλης και πρόσθεσε: «Λύση που ανταποκρίνεται στις επιθυμίες της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Αυτή την ξεκάθαρη λαϊκή εντολή κανείς δεν έχει δικαίωμα ούτε να την αμφισβητήσει, ούτε να την παραφράσει. Οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη θα είναι καταστροφή για τη χώρα και την κοινωνία. Ακόμη μεγαλύτερη καταστροφή κι από αυτήν που έχει ήδη προκαλέσει στην Πατρίδα και σε χιλιάδες συμπολίτες μας η εφαρμογή της αδιέξοδης κι αναποτελεσματικής μνημονιακής πολιτικής. Έχουμε υποχρέωση να κάνουμε ότι είναι δυνατόν, προκειμένου να μην οδηγηθούμε σε νέα αδιέξοδα. Η Κ.Ε.Δ.Ε. έχει εκφράσει κατά πλειοψηφία τη θέση ότι πρέπει να στηρίξουμε την ελληνική κυβέρνηση να πετύχει έναν έντιμο συμβιβασμό. Αυτό συμφέρει την Ελλάδα, αυτό συμφέρει την Αυτοδιοίκηση».

Αναφερόμενος ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ στην «ακραία πολιτικά απόφαση, που κατά την άποψη μας συνιστούσε έμμεση ομολογία χρεοκοπίας», τη μεταφορά δηλαδή των ταμειακών διαθέσιμων των δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδος, τόνισε:

«Αρνηθήκαμε να την εφαρμόσουμε γιατί ήταν μια απόφαση που πάρθηκε με έναν τρόπο που κατά την άποψή μας συνιστά θεσμική εκτροπή, που πλήττει ευθέως την συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξαρτησία του θεσμού μας. Η επίκληση της πραγματικά δύσκολης δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποτελεί άλλοθι για να προσφεύγουμε σε πρακτικές, που υπονομεύουν το κύρος των θεσμών».

«Ξεκαθαρίσαμε επίσης ότι οι Δήμοι θέλουν πραγματικά να συμβάλλουν με όλες τους τις δυνάμεις, όπως έκαναν όλα τα προηγούμενα χρόνια, στην εθνική προσπάθεια να ξεπεράσει η χώρα μας την κρίση», σχολίασε ο κ. Πατούλης και δήλωσε στη συνέχεια με έμφαση: «Δεν παίζουμε κομματικά παιχνίδια στην πλάτη της χώρας. Δεν παίζουμε με τα χρήματα των δημοτών μας. Δεν παίζουμε με τη λειτουργία των δημοτικών μας υπηρεσιών. Αλλά και δεν παζαρεύουμε με κανέναν το δικαίωμά μας να ασκούμε το θεσμικό μας ρόλο».

«Για μας», συνέχισε ο κ. Πατούλης, «ανατροπή είναι η αλλαγή του υφιστάμενου μοντέλου διοικητικής οργάνωσης της χώρας, του Καλλικράτη. Συμφωνούμε απόλυτα με την Κυβέρνηση στο ζήτημα αυτό. Το ζητούμενο δεν είναι μια ακόμη αλλαγή σε ένα αποτυχημένο σύστημα, αλλά μια αλλαγή που θα βελτιώσει πραγματικά τη λειτουργία των Δήμων, προς όφελος των πολιτών. Και το κυριότερο, θα στηριχθεί με τους αναγκαίους πόρους. Είναι θετικό το γεγονός πως και ο ίδιος ο Υπουργός Εσωτερικών, ο κ. Βούτσης, έχει αναγνωρίσει πως για να προχωρήσει η μεταρρύθμιση του νέου Καλλικράτη, πρέπει πρώτα να εξασφαλίσει τα 4 δις ευρώ που χρειάζονται για να πετύχει το νέο εγχείρημα. Χωρίς επαρκή χρηματοδότηση, θα αποτύχει και η νέα προσπάθεια. Είναι λοιπόν στο χέρι της Κυβέρνησης να βρει τα χρήματα κι εμείς από την πλευρά μας, θα στηρίξουμε με τις θέσεις και τις προτάσεις μας το εγχείρημα».

«Σε κάθε περίπτωση, είμαστε υπέρ των αλλαγών στο μοντέλο διοικητικής οργάνωσης που αφορά τη λειτουργία των ΟΤΑ Α’ Βαθμού, αλλά πάγια θέση μας είναι ότι κάθε διάταξη που αφορά στο θεσμό μας και τη λειτουργία του, πρέπει να συν-διαμορφώνεται με τη συμμετοχή των αιρετών εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης», κατέληξε ο κ. Πατούλης.

Keywords
Τυχαία Θέματα