Βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος : Τι σημαίνουν για την ελληνική οικονομία

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας -ESM- σε σχετικό δημοσίευμά του που αφορά στο πακέτο βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους της χώρας αποπειράται να εξηγήσει με συγκεκριμένο τρόπο τι θα σημάνει η εφαρμογή του τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη.

Ειδικότερα η εφαρμογή των συγκεκριμένων βραχυπρόθεσμων

μέτρων θα έχει ως αποτέλεσμα :

• Την προστασία της ελληνικής οικονομίας από την αύξηση των επιτοκίων καθώς θα διενεργηθεί η ανταλλαγή των ομολόγων κυμαινόμενων επιτοκίων που έχουν οι ελληνικές τράπεζες με ομόλογα σταθερού επιτοκίου, χωρίς να υπάρξει κάποιο κόστος για τις τράπεζες. Χαρακτηριστικά σημειώνεται πως το αποτέλεσμα θα είναι οικονομικά ουδέτερο. Παράλληλα μέσω της αξιοποίησης του χρηματοδοτικού εργαλείου των swaps θα υπάρξει όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα «σταθεροποίηση του συνολικού κόστους χρηματοδότησης του ESM όπως και μείωσης του κινδύνου η Ελλάδα να χρειαστεί να καταβάλλει υψηλότερο επιτόκιο για τον δανεισμό της σε μια δυνητική μελλοντική αύξηση των επιτοκίων». Επιπλέον μέσω του σχεδίου της επονομαζόμενης αντικριζόμενης χρηματοδότησης (matched funding) ο ESM θα ορίζει σταθερό επιτόκιο σε σημαντικό μέρος των μελλοντικών δανείων που θα παράσχει στην Ελλάδα.

• Την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού χρέους που θα πραγματοποιηθεί όπως σημειώνει ο ESM ως εξής : «Η εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμής αφορά στο δεύτερο ελληνικό πρόγραμμα, με (χρηματοδότηση από) τον EFSF. Η σταθμισμένη μέση διάρκεια των δανείων στο πρόγραμμα αυτό είχε συμφωνηθεί αρχικά στα 32,5 έτη. Λόγω μίας σειράς παραγόντων, αυτή μειώθηκε έκτοτε σε περίπου 28 έτη. Η διάρκεια θα επανέλθει τώρα στα 32,5 έτη, ώστε μία σειρά αυξημένων αποπληρωμών στη δεκαετία του 2030 και του 2040 να μπορεί να διαχυθεί σε περισσότερα χρόνια».

• Την άρση του αυξημένου περιθωρίου επιτοκίου που αφορά στο δάνειο των 11.3 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα χρηματοδότησης του EFSF που είχε συναφθεί για την χρηματοδότηση της εξαγοράς ομολόγων του ελληνικού δημοσίου που κατείχαν ιδιώτες. Για το συγκεκριμένο δάνειο έχει προβλεφθεί περιθώριο επιτοκίου της τάξης του 2% που πρόκειται να καταργηθεί εντός του 2017.

Σημειώνεται πως βασική επιδίωξη είναι η εφαρμογή των εν λόγω μέτρων να ξεκινήσει άμεσα, από τις αρχές του 2017, σταδιακά και στα τρία προαναφερθέντα επίπεδα βραχυπρόθεσμης ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς η πραγματική ωφέλεια για την ελληνική οικονομία αφορά στην σημαντική μείωση του λόγου του χρέους προς το ΑΕΠ σε μια περίοδο από το 2017-2060 ενώ εκτιμάται πως τα εν λόγω μέτρα θα βελτιώσουν σε ικανό βαθμό την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους αλλά όχι με οριστικό και αμετάκλητο τρόπο, κάτι που υπονοείται σαφώς από τον ESM που σημειώνει «Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή. Η επίδραση ορισμένων από τα μέτρα εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες που είναι πέραν του ελέγχου μας. Μεταξύ αυτών είναι οι επικρατούσες συνθήκες αναφορικά με το περιβάλλον των επιτοκίων και η διαθεσιμότητα άλλων παραγόντων της αγοράς για τη σύναψη ορισμένων συναλλαγών».

Το συγκεκριμένο σχέδιο έχει κόστος κυρίως για την Ελλάδα. Το οποίο απορρέει κυρίως από την ανταλλαγή των ομολόγων και τα swaps επιτοκίων. Ωστόσο αυτό το κόστος εκτιμάται ότι θα είναι βραχείας διάρκειας και θα αντισταθμιστεί από τα μακροχρόνια οφέλη για το δημόσιο χρέος και την ελληνική οικονομία συνολικά.

Το άρθρο Βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος : Τι σημαίνουν για την ελληνική οικονομία εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα