Βιομηχανία πλαστών διαβατηρίων Συρίας στην Τουρκία

Αργά η γρήγορα θα γινόταν, όμως ήρθε πιο σύντομα απ” ότι το περίμεναν οι Ευρωπαίοι. Ο λόγος για την βιομηχανία δημιουργίας πλαστών συριακών διαβατηρίων, καθώς πολλοί είναι αυτοί που από μετανάστες θέλουν να «βαφτιστούν» πρόσφυγες, λόγω του ότι το καθεστώς του πρόσφυγα δίνει το δικαίωμα εισόδου στις χώρες της Ευρώπης. Για το θέμα μίλησε ο επικεφαλής της Frontex, Φαπρίτσε Λεγκέρι, τονίζοντας ότι έχει ήδη στηθεί ένα δίκτυο δημιουργίας και διακίνησης πλαστών διαβατηρίων της Συρίας.

«Υπάρχουν

άνθρωποι οι οποίοι βρίσκονται σήμερα στην Τουρκία και αγοράζουν πλαστά συριακά διαβατήρια επειδή έχουν καταλάβει ότι θα έχουν ένα απρόσμενο κέρδος καθώς οι Σύροι εξασφαλίζουν το δικαίωμα χορήγησης ασύλου σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ», είπε ο κ. Λεγκέρι στον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1 και συνέχισε προσθέτοντας: «Οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν τα πλαστά συριακά διαβατήρια μιλούν συχνά στα αραβικά. Μπορεί να προέρχονται από την βόρεια Αφρική, την Μέση Ανατολή, αλλά έχουν ως επί το πλείστον ένα προφίλ οικονομικού μετανάστη».

Μέχρι στιγμής το πρόβλημα είναι μικρό, όμως δεν αποκλείεται να πάρει διαστάσεις μέσα στο επόμενο διάστημα: «Σήμερα δεν έχουμε κάποιο αντικειμενικό στοιχείο που να μας επιτρέπει να πούμε ότι πιθανοί τρομοκράτες εισήλθαν στην Ευρώπη με αυτόν τον τρόπο, όμως πρέπει να υπάρχει επαγρύπνηση στα σύνορα της Ε.Ε. Επίσης λόγω της μεγάλης ροής μεταναστών, υπάρχει ένας κορεσμός των συστημάτων καταγραφής και ως εκ τούτου δεν καταγράφονται όλοι οι μετανάστες. Έχουμε μια ιδέα για τις εθνικότητες, αλλά όχι συνολική εικόνα για το ποιος μπαίνει και ποιο είναι πραγματικά το προφίλ όλων αυτών των μεταναστών».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα