Σχεδόν όλα τα θαλάσσια πτηνά θα έχουν καταναλώσει πλαστικό μέχρι το 2050

Σοκαριστική μπορεί να χαρακτηριστεί μια νέα έρευνα, που προέρχεται από τον Οργανισμό Επιστημονικής και Βιομηχανικής Έρευνας (CSIRO) της Αυστραλίας, και του Imperial College του Λονδίνου, σύμφωνα με την οποία το 99% των ειδών θαλάσσιων πτηνών στον κόσμο θα έχει καταναλώσει πλαστικό έως το 2050, εάν συνεχιστούν οι σημερινές τάσεις θαλάσσιας ρύπανσης.

Μάλιστα, όπως υποστήριξε ο επικεφαλής της μελέτης Κρις Γουίλκοξ, τα στοιχεία

δείχνουν ότι σχεδόν το 80% των ειδών θαλασσοπουλιών έχουν καταναλώσει πλαστικό, και το 90% των πτηνών αυτών των ειδών έχει πλαστικό στο έντερο, ενώ το ποσοστό αυτό ήταν περίπου 20% ή λιγότερο στις αρχές της δεκαετίας του ’60.

Οι ερευνητές δημιούργησαν ένα χάρτη πλαστικών απορριμμάτων στο θαλάσσιο περιβάλλον και το παρέθεσαν στις τοποθεσίες βιοτόπων των θαλασσίων πτηνών. Στη συνέχεια συνέκριναν τους εν λόγω χάρτες με δεδομένα από περίπου 100 μελέτες που περιγράφουν λεπτομερώς το ποσοστό κατάποσης πλαστικών από 400 είδη πτηνών.

Οι περιοχές υψηλότερου κινδύνου είναι κατά μήκος των ακτών της νότιας Αυστραλίας, της Νοτίου Αφρικής και της Νότιας Αμερικής, όπου μεγαλύτεροι πληθυσμοί πουλιών συναντούν μεγάλες ποσότητες απορριμμάτων. Ωστόσο παγκοσμίως η πιο επικίνδυνη περιοχή για τα θαλασσοπούλια βρίσκεται στη νότια θάλασσα της Τασμανίας.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, 8.400.000 τόνοι πλαστικού απορρίπτονται στον ωκεανό ετησίως και ο αριθμός αυτός αυξάνεται συνεχώς.

Πηγή: naftemporiki.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα