Βερολίνο: Καλή βάση συζήτησης η ελληνική πρόταση αλλά δεν έφτασε πολύ μακριά

Αν και χαρακτηρίζεται ως «καλή βάση συζήτησης» η ελληνική πρόταση για παράταση της δανειακής σύμβασης στους εταίρους, όπως εξάλλου την είχε χαρακτηρίσει και η Κομισιόν, ωστόσο, όπως δήλωσε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος «η ελληνική πρόταση δεν έφτασε πολύ μακριά».

Σημείωσε, μάλιστα, ότι «η τελευταία πρόταση του Γιάννη Βαρουφάκη ξεκαθαρίζει ότι η Ελλάδα θέλει βοήθεια από την ΕΕ». Παράλληλα, προσπάθησε να σταματήσει τις προτάσεις για «πολιτική λύση», ενώ εξέφρασε την εμπιστοσύνη της γερμανίδας καγκελαρίου στο

πρόσωπο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ειδικότερα, απαντώντας για το ενδεχόμενο πολιτικής λύσης σε μια Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης, κάτι που υποστηρίζει και η ελληνική πλευρά, τόνισε: «Θα περιμένουμε πρώτα το αποτέλεσμα του Eurogroup, πριν αποφασίσουμε για νέες συναντήσεις».

«Δεν μπορούμε να ζητάμε από τους Γερμανούς και τους Ευρωπαίους φορολογούμενους να πληρώνουν για να είναι η κατάσταση πιο εύκολη για την ελληνική κυβέρνηση» δήλωσε από την πλευρά του ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ στη «Bild».

Παράλληλα, στην ίδια εφημερίδα, ο γενικός γραμματέας του άλλου κυβερνητικού εταίρου της καγκελαρίου Μέρκελ, των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), Αντρέας Σόιερ, με δήλωσή του στην «Passauer Neue Presse» υπερασπίζεται τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εκτιμώντας ότι «φέρεται με συνέπεια: «Οι Έλληνες ψευτόμαγκες, Τσίπρας και Βαρουφάκης, βλέπουν τώρα ότι στο ευρωπαϊκό πεδίο δεν μετράνε μόνο η χαλαρή συμπεριφορά και οι επιφανειακές φλυαρίες, αλλά μόνο το ουσιαστικό περιεχόμενο. Αυτό δεν υπήρξε».

Ακόμη, ο πρόεδρος των Γερμανών Φιλελευθέρων (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ ανέφερε στη «Bild» ότι «οι κανόνες της ΟΝΕ δεν επιτρέπεται να παραβιαστούν εκ νέου».

Εξάλλου, ο υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ, σε συνέντευξή του στην «Mittelbayerische Zeitung» θεωρεί διαχειρίσιμη ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη: «Οι άλλες χώρες του ευρώ θα το άντεχαν, για την Ελλάδα αντιθέτως, θα ήταν δραματικό. Πολλοί θα τα έχαναν όλα. Όχι σε υποχώρηση έναντι της νέας κυβέρνησης στην Αθήνα, αλλιώς θα ξεκινήσουν και άλλες χώρες να ξεφεύγουν από την πορεία σταθεροποίησης».

Πηγή: ΑΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα