Έτινγκερ: Δυνατή μια συμφωνία τις επόμενες 8 ημέρες- Βαρουφάκης: Κάναμε τα πάντα

Σύμφωνα με δηλώσεις του Ευρωπαίου Επιτρόπου, αρμόδιου για θέματα Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ, σχετικά με το ζήτημα του χρέους της Ελλάδας «είναι δυνατή μία συμφωνία τις επόμενες 8 ημέρες».

«Εργαζόμαστε, ώστε η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη» δήλωσε ο Έτινγκερ σε συνέντευξή του στο γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk, για να συμπλήρωσει, πως «στη βάση αυτή, θεωρώ ότι θα είναι δυνατή

μία συμφωνία τις επόμενες οκτώ ημέρες – εάν χρειασθεί με μία ακόμη Σύνοδο των αρχηγών των κυβερνήσεων».

«Έχουμε κάτι τα πάντα για να καταλήξουμε σε μια συμφωνία», δηλώνει από την πλευρά του στη βρετανική Telegraph ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης εν όψει του σημερινού Eurogroup, καταδεικνύοντας εμμέσως πλην σαφώς πως η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει υποχωρήσεις από την αρχική της θέση και πλέον μένει να κάνουν υποχωρήσεις και οι εταίροι, προκειμένου να βρεθεί συμφωνία.

«Η απαίτηση για μεγαλύτερη λιτότητα στην Ελλάδα μπορεί να εκληφθεί μόνο ως τιμωρία», σημειώνει ο κ. Βαρουφάκης, προσθέτοντας πως «η κυβέρνηση είναι απόλυτα προετοιμασμένη να απέχει από οποιεσδήποτε κινήσεις θα μπορούσαν να διακινδυνεύσουν τη χρηματοοικονομική σταθερότητα ή την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας, ωστόσο αυτό που δεν μπορεί να δεχτεί είναι η δημοσιονομική προσαρμογή, που συμφωνήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, να συνεχιστεί μόνο επειδή έτσι λένε οι κανόνες».

Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, «η Ελλάδα έχει ήδη κάνει περισσότερη δημοσιονομική σύσφιξη από ό, τι έχει γίνει ποτέ από οποιαδήποτε χώρα σε καιρό ειρήνης και βρίσκεται ακόμη σε ύφεση με μείωση του ονομαστικού ΑΕΠ».

«Δεν υπάρχει μακροοικονομικό επιχείρημα για περαιτέρω σύσφιξη», υποστηρίζει και προσθέτει: «Ο μόνος λόγος να γίνει αυτό είναι από ιδεολογία ή σε τιμωρητική βάση. Το μόνο που επιδιώκουμε είναι ένας τρόπος για να σταματήσει ο κύκλος χρέους-αποπληθωρισμού και να αποκατασταθούν οι πιστωτικές γραμμές της ελληνικής οικονομίας».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα