Βάζετε τις ντομάτες στο ψυγείο; Δείτε γιατί δεν πρέπει!

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Ως τώρα, σχεδόν όλοι βάζουμε τις ντομάτες στο ψυγείο με το σκεπτικό να διατηρηθούν για περισσότερο καιρό και να μην τις πετάξουμε στα σκουπίδια σαπισμένες. Ειδικοί όμως λένε, πως πρέπει να αρχίσουμε να τις αφήνουμε έξω γιατί η ντομάτα κινδυνεύει σε συνθήκες κάτω των 12 βαθμών Κελσίου.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα ύστερα από μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ ανακάλυψαν πως η ντομάτα ζει και βασιλεύει μόνο σε θερμοκρασία δωματίου.

Μπορεί το αγαπημένο μας λαχανικό να φαίνεται φρέσκο όταν το αφήνουμε στο κρύο, αλλά στην πραγματικότητα χάνει τη γεύση της. Τα ένζυμα που είναι υπεύθυνα για τη νοστιμιά της ντομάτας, δε δρουν σε χαμηλές θερμοκρασίες κάτι που εξηγεί και την καταπληκτική γεύση της λιαστής που δεν έχει εκτεθεί στην ψύξη.

Ο Χάρι Κλι, ένας από τους ερευνητές, με μία καταπληκτική παρομοίωση εξηγεί το ρόλο των χημικών ουσιών στη νοστιμιά μίας ντομάτας: «Εάν βγάλουμε τα βιολιά και τα πνευστά, θα έχουμε μεν ήχο, αλλά δεν θα είναι ο ίδιος. Για να είναι η ντομάτα γευστική, δηλαδή να αποτελείται από το σωστό μείγμα οξέων, σακχάρων και οργανικών πτητικών ενώσεων, πρέπει να βρίσκεται σε ισορροπία μια ορχήστρα περίπου 30 χημικών ουσιών».

Το καλύτερο είναι, να αγοράζουμε πολύ λίγες ντομάτες κάθε φορά, για να μη χάνουν τη γεύση τους μέσα στο ψυγείο και να μη σαπίζουν ξεχασμένες σε εξωτερικό χώρο. Εντυπωσιακή είναι η πληροφορία, πως η ντομάτα, το αγαπημένο συνοδευτικό της σαλάτας και όχι μόνο, πήρε τον τίτλο του λαχανικού το 1893. Έως τότε, ανήκε στην οικογένεια των φρούτων!

Το άρθρο Βάζετε τις ντομάτες στο ψυγείο; Δείτε γιατί δεν πρέπει! εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα