Βατικανό: Οι ιερείς που κάλυψαν τα σκάνδαλα παιδεραστίας έχουν θέση στο κονκλάβιο


Οι καρδινάλιοι που θεωρούνται ύποπτοι για συγκάλυψη κατά το παρελθόν πράξεων παιδεραστίας από ιερείς της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας «φοβούμενοι ένα σκάνδαλο», «έχουν το δικαίωμα και το καθήκον» να λάβουν μέρος στο κογκλάβιο που θα εκλέξει τον επόμενο Πάπα, μετά την παραίτηση την Πέμπτη του Βενέδικτου XVI, δήλωσε ο επίσκοπος Σκικλούνα, πρώην εισαγγελέας του δικαστηρίου του Καρδιναλίων, αρμόδιος για τις υποθέσεις παιδεραστίας στο Βατικανό.

«Ο Θεός ξέρει να βάλει στο στόμα τους λόγια που βγαίνουν από μια ταπεινωμένη

και πληγωμένη καρδιά. Η φώτιση δεν δίδεται μόνο στους Αγίους αλλά στους αμαρτωλούς», είπε ο επίσκοπος σε συνέντευξή του τη Δευτέρα, στην εφημερίδα La Stampa.

«Το αληθινό σκάνδαλο είναι το ότι δεν καταγγέλθηκαν οι κακοποιήσεις. Ωστόσο η αντίληψη άλλαξε. Η σιωπή έγινε σκάνδαλο. Και αυτό χάρη στον Ράτσινγκερ. Συνεπώς ας εισέλθουν στο κογκλάβιο. Ο Θεός ξέρει να χρησιμοποιεί με τον καλύτερο τρόπο την παρουσία τους στο κογκλάβιο. Ο αναμάρτητος πρώτος το λίθο βαλέτω», είπε ο επίσκοπος Σκικλούνα. «Στη δέσμευσή μας κατά των κακοποιήσεων , δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω: αυτός είναι ο οικουμενικός νόμος της Εκκλησίας, είναι μια πρακτική που δεν μπορεί να αλλάξει».

Σε πολλές χώρες, στις ΗΠΑ, το Βέλγιο, την Ιρλανδία, καθολικοί και οργανώσεις θυμάτων ιερέων ασκούν πίεση ώστε οι καρδινάλιοι αυτοί να εμποδιστούν από την Εκκλησία να μεταβούν στη Ρώμη.

Το Βατικανό είχε καταδικάσει δημοσιεύματα του Τύπου, κυρίως του ιταλικού που κάνουν λόγο για οικονομικά και σεξουαλικά σκάνδαλα στην Αγία Έδρα χαρακτηρίζοντάς τα «ψευδείς πληροφορίες» που έχουν ως στόχο να «ελέγξουν» το επόμενο κογκλάβιο, σύμφωνα με την ανακοίνωσή του.

«Οι αρνητικές συνέπειες ενός έργου φαντασίας και γενίκευσης έχουν άμεση επίδραση στη ζωή και την υπόληψη ανθρώπων. Άνθρωποι πιθανώς υπέφεραν εξαιτίας εγγράφων που εκλάπησαν» στο πλαίσιο του σκανδάλου «Vatileaks», είπε ο Μπούρκε. «Υπάρχουν άνθρωποι που έχασαν τα πάντα, ενώ ορισμένοι δημοσιογράφοι άντλησαν μεγάλα οφέλη».

Keywords
Τυχαία Θέματα