Βαρουφάκης: Δεν συνεργαζόμαστε με την τρόικα- Ντάισελμπλουμ: Τα μονομερή βήματα δεν βοηθούν!

Κατηγορηματικός ήταν ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης σχετικά με την τρόικα και τις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση. Επί της ουσίας ο κ. Βαρουφάκης ανακοίνωσε την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να μην ζητήσει παράταση στο υφιστάμενο πρόγραμμα και να σταματήσει να διαπραγματεύεται με την τρόικα, κάτι που ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ αντιμετώπισε με προβληματισμό – αν όχι εκνευρισμό

– καθώς η διαφωνία του με τις θέσεις του κ. Βαρουφάκη ήταν προφανής.

«Το κράτος έχει συνέχεια, αλλά δεν θα δεχτούμε να έχει συνέχεια η αυτοτροφοδοτούμενη κρίση», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Αναφορικά με την τρόικα, ο κ. Βαρουφάκης είπε πως «με αυτή τα σαθρά δομημένη επιτροπή δεν θα συνεργαστούμε».

Ο κ. Βαρουφάκης σημειώσε ότι «συζητήθηκε μια σειρά θεμάτων, με έμφαση στο ζήτημα της δημιουργίας κλίματος εμπιστοσύνης για μια νέα συμφωνία για την Ελλάδα, που να μπορεί να αναπνέει μέσα σε μια Ευρώπη που αναπτύσσεται». Συμπλήρωσε πως «ο ίδιος αναφέρθηκε στις προτεραιότητες της κυβέρνησης στον τομέα της οικονομικής πολιτικής».

«Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε βαθιές μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για την προσοδοφορία που πλήτει βαναυσα τη χώρα πριν ακόμη δημιουργηθεί η ευρωζώνη», δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης.

Είπε ακόμη πως αναφέρθηκε στην εγγύηση που προσφέρει η κυβέρνηση πρώτα στον ελληνικό λαό και μετά στους εταίρους για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς με μικρό πλεόνασμα στο διηνεκές.

«Ηρθα για να ακούσω την ελληνική κυβέρνηση και να εξηγήσω τις απαιτήσεις των συμφωνιών μας» δήλωσε ο προέδρος του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.

«H Ευρώπη προτίθεται να στηρίξει την Ελλάδα έως ότου βγει στις αγορές, έχοντας προηγουμένως ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της» είπε ο κ. Ντεϊσελμπλούμ και πρόσθεσε: «Τα μονομερή βήματα δεν βοηθούν τις δύο πλευρές και δεν αποτελούν εγγύηση επίτευξης συμφωνίας».

Σε ό,τι αφορά το θέμα της διεθνούς διάσκεψης για το χρέος που ζητά η ελληνική κυβέρνηση, ο κ. Ντεϊσελμπλούμ απάντησε ότι «ήδη υπάρχει και λέγεται Eurogroup».

«Δεν υπήρξαν συμπεράσματα, δεν υπήρξαν τελικές αποφάσεις» κατέληξε ο επικεφαλής του Eurogroup.

Keywords
Τυχαία Θέματα