O γητευτής των αιθέρων – Πώς νιώθουν οι πιλότοι των μαχητικών στο κόκπιτ όταν πετούν

Τον είπαν «γητευτή των αιθέρων». Ανώτατοι ξένοι στρατιωτικοί του απέδωσαν τον τίτλο του κορυφαίου πιλότου του ΝΑΤΟ για το 2011.

Στον Πέτρο Καρσιώτη

Στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη, με τους απίστευτους ελιγμούς του, πιλοτάροντας ένα F-16, σήκωσε τα βλέμματα όλων, και του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, στον ουρανό, φωνάζοντας «Έλληνες, ψηλά το κεφάλι»!

Είναι ο σμηναγός Σωτήριος Στράλης, που

κατάγεται από τη Βέροια και είναι Ιπτάμενος Επίδειξης της Ομάδας Αεροπορικών Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους F-16 «ΖΕΥΣ» και ο χειριστής, ο οποίος με έναν «άγριο χορό» στους αιθέρες για περισσότερα από 12 λεπτά, έκανε τους πάντες να αφήνουν επιφωνήματα χαράς και θαυμασμού. Όχι μόνο για εκείνον, αλλά για όλους τους πιλότους των πολεμικών, που γεμάτοι αγάπη για την πατρίδα τους και τα ύψη, φέρνουν εις πέρας το καθήκον τους και την αποστολή που τους ανατέθηκε. Ο σμηναγός με το «βαρύ βιογραφικό», τις ατέλειωτες ώρες πτήσεις, που μίλησε από το κόκπιτ του πολεμικού εκ μέρους όλης της Πολεμικής Αεροπορίας, είναι ο πιο κατάλληλος να μιλήσει για τις «αέρινες σιωπές» των ιπτάμενων. Για το πως αισθάνονται οι πιλότοι των μαχητικών αεροσκαφών, στα χιλιάδες πόδια πάνω από τη γη και τη θάλασσα με μόνο «σύντροφο» τον αέρα…

«Την ώρα της πτήσης δεν ακούω τίποτα»

«Την ώρα της πτήσης είμαι απομονωμένος. Δεν ακούω αυτό που λέει ο narrator, δεν ακούω τις αντιδράσεις του κόσμου. Δεν ακούω τον εθνικό ύμνο, αν και ξέρω ότι παίζει. Κι αυτό είναι καλό, γιατί εργάζομαι σε ένα περιβάλλον αποστειρωμένο, οπότε μπορώ να συγκεντρωθώ απόλυτα και να κάνω αυτά που πρέπει να κάνω με τη συγκεκριμένη σειρά. Η ικανοποίηση και η υπερηφάνεια έρχονται μετά την προσγείωση, όταν έρχεσαι αντιμέτωπος με την αγάπη του κόσμου και βλέπεις ότι αυτό που κάνεις έχει ανταπόκριση. Σε μια τέτοια πτήση είναι βέβαιο ότι ακόμη και το δευτερόλεπτο μετράει. Εκείνη την ώρα είναι τόσο απαιτητικά τα πράγματα, που είμαι σε ένα ήσυχο κόκπιτ και κάνω τους ελιγμούς με τη σειρά και τον τρόπο που πρέπει να τους κάνω, χωρίς να παραβιάσω τα ελάχιστα, γιατί είναι θέμα ασφάλειας. Κι όταν με το καλό τελειώνω, παίρνω μια βαθιά ανάσα και αρχίζω να συνειδητοποιώ τι γίνεται. Μέχρι τότε είμαι 100% εκεί», εξηγεί ο Σμηναγός. Είναι όμως και ο καιρός, που παίζει τον ρόλο του. Λέει για το θέμα ο σμηναγός με την πολύχρονη πείρα και τον τίτλο του κορυφαίου του ΝΑΤΟ για το 2011: «Ο καιρός μας επηρεάζει, υπό την έννοια ότι ποτέ και για κανέναν λόγο ο ιπτάμενος δεν πρέπει να μπει μέσα στα σύννεφα ή να χάσει την οπτική με το έδαφος», διευκρινίζει ο σμηναγός.

«Με το μυαλό πετάει το αεροπλάνο. Τα χέρια απλώς εκτελούν»

Η καταπόνηση του οργανισμού για τους πιλότους της Πολεμικής Αεροπορίας είναι μεγάλη, γιατί τα αεροσκάφη κινούνται σε τρεις διαστάσεις και, υπό τις συνθήκες αυτές, πρέπει να μπορούν οι πιλότοι να υπερνικήσουν τη βαρύτητα για να αντεπεξέλθουν. Εξίσου σημαντική είναι και η πνευματική καταπόνηση, καθώς ο χρόνος κυλά αμείλικτα και η όποια απόφαση πρέπει να λαμβάνεται άμεσα. Το ιδιαίτερο, ωστόσο, για έναν ιπτάμενο επιδείξεων, όπως εξηγεί ο σμηναγός Στράλης, είναι ότι «μέσα σε 12-14 λεπτά έχεις συνεχόμενη καταπόνηση και πολύ υψηλά g (η πίεση που αναπτύσσεται στιγμιαία στην επιτάχυνση). Πρόκειται για συνεχόμενη, αδιάκοπη καταπόνηση, σωματικά αλλά και πνευματικά, γιατί πρέπει ταυτόχρονα να παρακολουθείς όλες τις παραμέτρους. Γιατί με το μυαλό πετάει το αεροπλάνο. Τα χέρια απλώς εκτελούν».

Keywords
Τυχαία Θέματα