Τεχνική βλάβη δείχνουν όλα τα στοιχεία για το πολεμικό στην Ισπανία

Στα συγκλονιστικά καρέ, που κατέγραψαν οι κάμερες ασφαλείας της αεροπορικής βάσης του Αλμπαθέτε της Ισπανίας και στο «μαύρο κουτί» του F-16 ψάχνουν οι Ισπανοί εμπειρογνώμονες τα μεγάλα «γιατί» της απίστευτης συντριβής του μαχητικού αεροσκάφους, που συμπαρέσυρε στο θάνατο τους δύο ηρωικούς Έλληνες πιλότους.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Το τραγικό δυστύχημα στοίχισε επίσης τη ζωή, από την «ελεύθερη πτώση» του πάνω σε άλλα πολεμικά αεροσκάφη που βρίσκονταν στο έδαφος, εννέα Γάλλων και τον τραυματισμό ακόμη 20 Γάλλων και Ιταλών. Έξι απ’ αυτούς νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.

Οι

δύο χειριστές του F-16 Block 50, οι σοροί των οποίων έφθασαν στη χώρα μας με C-130 και τάφηκαν τυλιγμένοι με τη γαλανόλευκη μέσα στην οδύνη των στενών συγγενών τους και των συναδέλφων τους, ήταν έμπειροι πιλότοι, αυτό που λέμε καμάρια των αιθέρων.Ο σμηναγός Παναγιώτης Λάσκαρης, 35 χρόνων, στο ενεργητικό του είχε 1459 ώρες πτήσης σε μαχητικά αεροσκάφη, οι 872 εκ των οποίων σεF-16. Ήταν έγγαμος και είχε ένα γιο.O σμηναγός Αθανάσιος Ζιάγκας, 31 χρόνων, είχε 1.128 ώρες πτήσης σε μαχητικά αεροσκάφη από τις οποίες οι 524 σε F-16. ;Hταν παντρεμένος και είχε έναν γιο και μία κόρη.Και οι δύο πιλότοι υπηρετούσαν στην 341 Μοίρα, η οποία έχει την έδρα της στην 111 Πτέρυγα Μάχης στη Νέα Αγχίαλο.Το F-16 που έπεσε στο Αλμπαθέτε αποκτήθηκε από την Πολεμική Αεροπορία το 1997 και είχε συμπληρώσει 4.056 ώρες πτήσης.

Σε βλάβη αποδίδουν οι ξένοι τη συντριβή του F-16 – Τι δήλωσε ο αρχηγός της πολεμικής αεροπορίας για το δυστύχημα

Όλα τα παραπάνω δεν παρατίθενται μόνο εν είδει«μνημοσύνου» για τους δύο «αετούς των αιθέρων», που έπεσαν εν καιρώ ειρήνης σε άσκηση.Αλλά ιδιαίτερα για να τονιστεί από την αρχή ότι η μοιραία πτώση του πολεμικού αεροσκάφους, ελάχιστα μετά την απογείωσή του, οφείλεται σε τεχνική βλάβη…Το επιβεβαίωσε ουσιαστικά και σε συνέντευξη Τύπουο αρχηγός της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας, πτέραρχος Ντενί Μερσιέ. «Πρόκειται για ένα απολύτως απίθανο ατύχημα, για ένα αεροσκάφος που υφίσταται βλάβη κατά την απογείωση, που αποκλίνει κατά πολύ από την πορεία του και που έρχεται να πέσει ακριβώς στο σημείο όπου είχαμε αεροσκάφη που ετοιμάζονταν να απογειωθούν, άρα με τις δεξαμενές τους γεμάτες καύσιμα», δήλωσε. «Πρόκειται», πρόσθεσε,«για μία διαδοχή ατυχιών». Και κατέληξε ο Γάλλος ανώτατος στρατιωτικός: «Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι το πλήρωμα του F-16, αρκετά γρήγορα, στην πράξη μετά την απογείωση, προσπάθησε να εκτιναχθεί, κατά συνέπεια το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει την ύπαρξη αυτής της βλάβης». Όμως, καθώς η συνέχεια αφορά το έργο των εμπειρογνωμόνων της πολυεθνικής δύναμης, δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει το είδος της βλάβης.

Στο μικροσκόπιο τα πηδάλια, ο κινητήρας και το φτερό του F-16 – Το ομοίωμα του πυραύλου στο δεξί φτερό

Για το ότι συνέβη βλάβη στο αεροσκάφος, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πλέον. Το ζήτημα είναι πού ακριβώς εστιάζεται η βλάβη αυτή. Ιπτάμενοι, με τρομακτική εμπειρία στην Πολεμική Αεροπορία, επισήμαναν ότι ο τρόπος της ξαφνικής πτώσης, μόλις 40 πόδια από το έδαφος, είναι κάτι που από την αρχή προκάλεσε πολλά ερωτηματικά.Το μαχητικό κατά την απογείωσή του υπέστη απώλεια ισχύος και «έγειρε» προς τα δεξιά αμέσως μόλις «άφησε» την πίστα και το φτερό του ακούμπησε στο έδαφος.Παρετέθη και μια συγκλονιστική λεπτομέρεια, που δεν μένει παρά να επιβεβαιωθεί από επίσημα χείλη.

Ο πύραυλος αντιραντάρ στο δεξί φτερό του αεροσκάφους

Στο δεξί φτερό του είχε φορτωθεί ένα ακριβές ομοίωμα ενός πυραύλου αντιραντάρ τύπου Harm.Το γεγονός αυτό οδηγεί, πέρα από την αναζήτηση των αιτίων συντριβής σε άλλα μέρη, να ελεγχθεί αν κάτι δεν είχε πάει καλά στη διαχείριση φόρτωσης του μαχητικού…

Προσπάθησαν να εκτιναχθούν οι πιλότοι, αλλά δεν πρόλαβαν

Όπως φαίνεται, οι έμπειροι πιλότοι με τις χιλιάδες ώρες πτήσης, αντελήφθησαν σε κλάσματα του δευτερολέπτου το πρόβλημα και επιχείρησαν να εκτιναχθούν, αλλά ήταν τόσο μικρό το ύψος από το οποίο έπεφτε το μαχητικό, που ήταν ανθρωπίνως αδύνατο να προλάβουν…Οι δύο σμηναγοί μας και άλλα 39 στελέχη της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας συναποτελούσαν το κλιμάκιο που εκπροσωπούσε τη χώρα μας στην 1η Εκπαιδευτική Σειρά Αέρος 2015 του «TacticalLeadershipProgramme», το οποίο είναι προγραμματισμένο να διαρκέσει ένα μήνα.Οι Ισπανοί φιλοξενούσαν μαχητικά αεροσκάφη από Ελλάδα, Βέλγιο, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία και Η.Π.Α.

Έπεσε τη χειρότερη στιγμή στο χειρότερο σημείο

Οι Ισπανοί εμπειρογνώμονες είπαν ότι το ελληνικό πολεμικό έπεσε «τη χειρότερη δυνατή στιγμή στο χειρότερο σημείο». Εννοούσαν ότι φορτωμένο με καύσιμα έπεσε στο σημείο του διαδρόμου, στο οποίο ήταν σταθμευμένα, έτοιμα για απογείωση μόλις έπαιρναν την εντολή, πολλά άλλα αεροσκάφη.Το ελληνικό έπεσε πάνω σε πέντε αεροσκάφη Mirage και AlphaJet.

Διαταγή καθήλωσης όλων των F-16

Διαταγή «καθήλωσης» και ελέγχου των αεροσκαφών F-16 Block 50 της Πολεμικής Αεροπορίας δόθηκε την ίδια νύχτα του δυστυχήματος από το ΓΕΑ. Είναι κάτι που προβλέπεται σε κάθε δυστύχημα, για το οποίο υπάρχει έστω και η παραμικρή υποψία για βλάβη.

Θρίλερ και με άλλο F-16 πριν από δύο μήνες στη Γαύδο

Πριν από δύο μόλις μήνες-μεσημέρι της 4ης Δεκεμβρίου 2014- και πάλι είχε σημάνει συναγερμός στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, καθώς ένα θρίλερ ξετυλιγόταν στον αέρα, είκοσι δύο μίλια βόρεια της Γαύδου.Τότε, διθέσιο μαχητικό αεροσκάφος τύπου F-16 Block 52+, που ανήκε στην 343 Μοίρα και είχε απογειωθεί από την 115 Πτέρυγα Μάχης στα Χανιά, συνετρίβη ένα τέταρτο πριν τις 2 το μεσημέρι εκείνης της Πέμπτης.Το ευτύχημα ήταν ότι οι δύο χειριστές του μαχητικού αεροσκάφους πρόλαβαν και το εγκατέλειψαν με επιτυχία και βρέθηκαν με τα αλεξίπτωτα στη θάλασσα. Αμέσως μετά την πτώση τους στη θάλασσα, οι δύο ιπτάμενοι μπήκαν στις σωστικές λέμβους και περίμεναν την άφιξη του ελικοπτέρου της Πολεμικής Αεροπορίας που ανέλαβε τη διάσωσή τους.Οι δύο πιλότοι περισυνελέγησαν από ελικόπτερο περίπου μία ώρα μετά το ατύχημα και μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στην 115 Πτέρυγα Μάχης, στα Χανιά. Όπως ανέφεραν τότε πληροφορίες από το ΓΕΑ, η συντριβή του μαχητικού F-16 οφειλόταν σε μηχανική βλάβη και συγκεκριμένα σε κράτηση κινητήρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα