Τσίπρας: «Η κοινωνική οικονομία θα δώσει την ανάπτυξη»

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Ο πρωθυπουργός είναι σαφής: «Είμαστε όλοι συνεργάτες, παρά τις διαφορές που μπορεί να έχουμε, πολιτικές, ιδεολογικές, θεσμικές. Είμαστε συνεργάτες σε ένα κοινό σκοπό. Να προσπαθήσουμε να παράξουμε έργο για την επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας, αλλά και των διαχρονικών προβλημάτων».

«Σε όλη την Ελλάδα υπάρχει μια άλλη Ελλάδα δημιουργική, πέρα από τη γνωστή Ελλάδα

των προβλημάτων της γραφειοκρατίας, πολλές φορές και της μιζέριας. Υπάρχει μια Ελλάδα δημιουργική. Μια Ελλάδα που παρά τις αντιξοότητες και τις δυσκολίες και την -πολλές φορές- αδιαφορία και των κρατικών υπηρεσιών και δομών, προσπαθεί και παράγει δημιουργικό έργο. Πρέπει να βρούμε αυτούς τους ανθρώπους και να τους στηρίξουμε. Αυτό το δυναμικό μπορεί κανείς να το συναντήσει στα Πανεπιστήμια και στα ερευνητικά κέντρα. Μπορεί να το συναντήσει εκεί όπου η νέα γενιά δραστηριοποιείται στην έρευνα, στην καινοτομία, στις νέες τεχνολογίες. Μπορεί να το συναντήσει στις πάμπολλες πολιτιστικές δραστηριότητες. Μπορεί να το συναντήσει σε αυτό που εμείς ονομάζουμε κοινωνική οικονομία και που νομίζω ότι δίνει τα πρώτα δείγματα της δίκαιης ανάπτυξης που οραματιζόμαστε και που όλοι ελπίζουμε ότι θα είναι ο μεγάλος στόχος της επόμενης περιόδου για όλους μας. Η θεσμική ιδιότητα του Πρωθυπουργού, που μπορεί με μια εντολή και μια υπογραφή να λύνει προβλήματα, ίσως να είναι και μια παθογένεια, αλλά εδώ ίσως μπορεί να λειτουργήσει θετικά. Και μπορούμε να την αξιοποιήσουμε. Αρκεί οι ενδεδειγμένες λύσεις να έρχονται μέσα από μία συλλογική επεξεργασία. Να είναι αποτέλεσμα δουλειάς και συλλογικής προσπάθειας και να έχουν οι λύσεις αυτές τη συνολική αποδοχή της τοπικής κοινωνίας».

«Να σταματήσει η φυγή των νέων στο εξωτερικό»

Κατά τον Πρωθυπουργό, η φυγή νέων επιστημόνων στο εξωτερικό αποτελεί, ίσως, την πιο σημαντική λεηλασία του εθνικού πλούτου της Ελλάδας στα χρόνια της κρίσης. «Η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει σήμερα ένα πολύ σημαντικό κέντρο για τη διανόηση, για την παραγωγή νέας γνώσης, έρευνας και καινοτομίας, διότι έχει πολύ σημαντικούς, υψηλά εξειδικευμένους και καταρτισμένους νέους επιστήμονες που, στη μεγάλη τους πλειοψηφία, φεύγουν από τον τόπο, με αυτή τη μεγάλη μάστιγα, το λεγόμενο brain drain. Αν κανείς το δει πιο σφαιρικά και πιστεύει στην αυταξία της γνώσης, το να θέλει κάθε ελληνική οικογένεια τα παιδιά της να γίνουν μορφωμένα παιδιά, μορφωμένοι άνθρωποι, άρα πολίτες με κρίση, ενεργοί πολίτες, είναι μία ευλογία, πολύ σημαντικό πράγμα και σε αυτό οφείλουμε να επενδύσουμε», είπε, προσθέτοντας ότι «απόφασή μας ήταν να αξιοποιήσουμε αυτό το συγκριτικό μας πλεονέκτημα, δηλαδή το ανθρώπινο κεφάλαιο και να επενδύσουμε σε αυτό». Χαρακτήρισε δε «πολύ σημαντική και κρίσιμη επιλογή» την αύξηση της προβλεπόμενης χρηματοδότησης για την έρευνα, «ιδιαίτερα όταν γίνεται στα χρόνια της κρίσης και όταν οι προηγούμενες κυβερνήσεις θεωρούσαν πολυτέλεια τη χρηματοδότηση της έρευνας, των επιστημών και της καινοτομίας».

Το άρθρο Τσίπρας: «Η κοινωνική οικονομία θα δώσει την ανάπτυξη» εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα