Τρόικα: Βιώσιμο το χρέος της Ελλάδας μετά το δεύτερο πακέτο στήριξης

Όπως επισημαίνει το Reuters, επικαλούμενο την αναθεωρημένη έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους της τρόικας «το ελληνικό χρέος μπορεί να μπει ξανά σε βιώσιμη τροχιά με το δεύτερο πακέτο στήριξης, αλλά η Αθήνα θα πρέπει να διατηρήσει ορθή οικονομική πολιτική έως το 2030 για να το καταφέρει».

Πάντως, υπερτονίζονται οι σημαντικές απειλές της πολύ αργής ανάπτυξης, το μικρότερο του απαιτούμενου

πρωτογενές πλεόνασμα, οι αποκρατικοποιήσεις και η μη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Η οικονομική ανάλυση που συνυπογράφουν Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ καταδεικνύει, ότι μετά την ανταλλαγή ομολόγων το Σαββατοκύριακο, το ελληνικό χρέος μπορεί να υποχωρήσει στο 116,5% του ΑΕΠ το 2020 και κάτω από το 90% το 2030

Συγκεκριμένα, το 2013 προβλέπεται το χρέος να φθάνει στο 164% λόγω της ύφεσης, παρότι η περικοπή του, μέσω του PSI, αρχικά θα βοηθήσει. Η ελληνική οικονομία αναμένεται να σταθεροποιηθεί από το 2014 μέχρι το 2017.

Παράλληλα, εκτιμάται ότι οι ιδιωτικοποιήσεις θα αποδώσουν 45 δισ. ευρώ το διάστημα 2012 -2020, ενώ το κόστος στήριξης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος θα φθάσει τα 50 δισ. ευρώ.

«Ωστόσο, υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι να διακοπεί η πτωτική πορεία του χρέους ή και να αντιστραφεί από διάφορα σοκ. Βάσει ενός εναλλακτικού, λιγότερου ευνοϊκού σεναρίου, το ποσοστό χρέους το 2020 θα παραμείνει πάνω από το 145% του ΑΕΠ», αναγράφεται στην έκθεση.

«Επιπλέον, με δεδομένο το υψηλό εκτιμώμενο επίπεδο χρέους, είναι αβέβαιες οι προοπτικές της Ελλάδας να επανέλθει στις αγορές μετά τη λήξη του προγράμματος», τονίζεται στην έκθεση της τρόικα.

Πηγή: ethnos.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα