Τρεις κάλπες και περίπλοκη διαδικασία αποφασίστηκε

Την απόφασή της για τρεις κάλπες για τη συγκρότηση ή μη επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ», γνωστοποίησε η διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Η απόφαση δεν είναι δεσμευτική καθώς την τελική γνωμοδότηση θα δώσει αύριο η Ολομέλεια.

Η απόφαση πάρθηκε κατά πλειοψηφία, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να εκφράζουν αντιρρήσεις. Η διαδικασία που προτάθηκε μάλλον μπερδεύει τα πράγματα. Πιο συγκεκριμένα, οι βουλευτές θα λάβουν τρία ψηφοδέλτια

με τα ονόματα που περιλαμβάνονται σε κάθε πρόταση και τα αδικήματα για τα οποία προτείνεται η παραπομπή τους. Θα κληθούν να επιλέξουν όποιο πρόσωπο, για όποιο αδίκημα κρίνουν ότι θα πρέπει να παραπεμφθεί, και να ψηφίσουν όσες προτάσεις επιθυμούν. Δεν θα είναι υποχρεωτικό να ψηφίσουν και στις τρεις κάλπες. Στο τέλος, για κάθε πρόσωπο θα αθροιστούν όλες οι ψήφοι που υπάρχουν σε όλες τις κάλπες.

Να σημειώσουμε πως έχουν κατατεθεί τρείς προτάσεις: Μία από τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, που ζητούν την διερεύνηση τυχόν ευθυνών του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, μία από τον ΣΥΡΙΖΑ που προσθέτει και τον Ευάγγελο Βενιζέλο και η τρίτη από τους Ανεξάρτητους Έλληνες- την υπογράφει και η Χρυσή Αυγή- που βάζουν στο κάδρο και τους πρώην πρωθυπουργούς, Γιώργο Παπανδρέου και Λουκά Παπαδήμο.

Η αντιπολίτευση διαφώνησε κάθετα με την πρόταση αυτή, ζητώντας τέσσερις κάλπες, όσα και τα πρόσωπα που εξετάζονται για παραπομπή.

Αδιανόητη χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας την όλη διαδικασία γύρω από την ψηφοφορία για τη «λίστα Λαγκάρντ», τονίζοντας ότι προσβάλλει το κοινοβούλιο. Αν ισχύει αυτό που αποφάσισαν οι τρεις αρχηγοί, σημείωσε, τότε καταργείται η μυστικότητα της ψηφοφορίας, αυτοενοχοποιείται ο κ. Βενιζέλος και γίνεται όμηρος του κ. Σαμαρά.

Οι προσπάθειες συγκάλυψης δεν πρόκειται να περάσουν, τονίζουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και επιμένουν ότι πρέπει να στηθούν τέσσερις κάλπες, όσα είναι και τα πρόσωπα τα οποία προτείνουν να παραπεμφθούν στην προανακριτική επιτροπή.

Τυχόν απόφαση να στηθούν τρεις και όχι τέσσερις κάλπες θα σημαίνει ότι η υπόθεση με τη λεγόμενη «λίστα Λαγκάρντ» οδηγείται σε κουκούλωμα και υπάρχει κίνδυνος να μην παραπεμφθεί κανένας, ανέφερε το ΚΚΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα