Τραμπ: «Ο Ρεξ Τίλερσον είναι υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ»

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Ο Ρεξ Τίλερσον, επικεφαλής της πετρελαϊκής εταιρίας Exxon Mobil, αναλαμβάνει πλέον το υπουργείο Εξωτερικών της Αμερικής, μετά από επίσημη ανακοίνωση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Πολύ σημαντικό ρόλο για την επιλογή αυτή, σύμφωνα με στέλεχος του επιτελείου του προέδρου, έπαιξε η υποστήριξη που έδειξαν στον ίδιο τον Τραμπ σπουδαίες προσωπικότητες του

Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, όπως οι πρώην υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζέιμς Μπέικερ και Κοντολίζα Ράις, αλλά και ο πρώην υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς.

Η «εύνοια» που έχουν δείξει οι προσωπικότητες αυτές στον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, έχει μεγάλη σημασία καθώς το κορυφαίο επιχειρηματικό στέλεχος που επελέγη για το υπουργείο Εξωτερικών, πρέπει να εγκριθεί από τη Γερουσία. Το νομοθετικό σώμα θα ρίξει μεγάλο βάρος στις σχέσεις Τραμπ- Μόσχας και η αγάπη της Ρωσίας για τον Τίλερσον δεν είναι άσχετη στο μυαλό του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο 64χρονος υπουργός Εξωτερικών είχε λάβει τιμητική διάκριση από τον Πούτιν το 2013 για «την ενίσχυση της συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα». Άλλωστε η εμπειρία του Τίλερσον στην επίτευξη συμφωνιών παγκόσμιας εμβέλειας για τη μεγαλύτερη ενεργειακή εταιρία στον κόσμο, είναι γνωστή.

Το νέο έφτασε στη Ρωσία και σχολιάστηκε πολύ θετικά, ο Τίλερσον όμως θα χρειαστεί να απαντήσει σε πολλά ερωτήματα για τις σχέσεις του με τη Μόσχα, την οποία επισκέπτεται πολύ συχνά.

Ένα όνομα που ακούγεται για την υψηλότερη θέση μετά του Τίλερσον στο υπουργείο Εξωτερικών, είναι αυτό του πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Τζον Μπόλτον, γνωστός για την επιθετική πολιτική του έναντι του Ιράκ και του Ιράν.

Ωστόσο, η επιλογή του Τίλερσον σε μία περίοδο που ακούγονται διάφορα για τον «δάκτυλο» της Ρωσίας στις εκλογές της Αμερικής υπέρ του Τραμπ, έχει προκαλέσει αντιδράσεις και πολλά ερωτήματα. Ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Τζον Μακέιν, με τεράστια δύναμη στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, δεν είδε με καλό μάτι την επιλογή την επιλογή Τίλερσον.

Ο ίδιος τόνισε σε συνέντευξή του στο Reuters: «Έχω ανησυχίες. Είναι ευρέως γνωστό ότι διατηρεί στενές σχέσεις με τον Βλαντιμίρ Πούτιν».

Το άρθρο Τραμπ: «Ο Ρεξ Τίλερσον είναι υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ» εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα