Τουρκική πρόταση για τους πρόσφυγες με το μυαλό στην πολιτική της Τουρκίας στην περιοχή

Προώθησε των θέσεων και των συμφερόντων της μέσω της εκμετάλλευσης του προσφυγικού προβλήματος προσπαθεί να κάνει η Τουρκία, της οποίας ο πρωθυπουργός Αχμέν Νταβούτογλου, πρότεινε τη δημιουργία τριών μεγάλων καταυλισμών στο έδαφος της Συρίας και κατά μήκος των συνόρων της με την Τουρκία, στους οποίους θα φιλοξενηθούν συνολικά 900.000 άνθρωποι.

Την πρόταση αυτή κατέθεσε ο Νταβούτολου στην Ε.Ε., προκειμένου να αντιμετωπιστεί το θέμα των προσφύγων, έχοντας όμως στο πίσω μέρος του μυαλού του την τουρκική πολιτική στην περιοχή, η οποία θέλει να στηρίξει την συριακή αντιπολίτευση,

ενώ δεν θέλει και την δημιουργία ανεξάρτητου κουρδικού κράτους στη βόρειο Συρία.

Στο θέμα της πρότασης αναφέρθηκε ο κ. Νταβούτογλου, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη, όπου βρίσκεται στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ. Η τουρκική πρόταση περιλαμβάνει τη χρήση μιας περιοχής, μήκους περίπου 100 χιλιομέτρων κατά μήκος των τουρκοσυριακών συνόρων, από την οποία θα εκδιωχθεί το τζιχαντιστικό ισλαμικό κράτος και την οποία θα ελέγχει η αντιπολίτευση της Συρίας.

Κάτι τέτοιο πάντως δεν φαίνεται να μπορεί να γίνει δεκτό, ούτε από τις ΗΠΑ, ούτε από τη Ρωσία καθώς πλήττει την κυριαρχία του συριακού κράτους, ενώ δεν θα μπορέσει να ανακόψει την προσφυγική ροή καθώς θα συνεχίζεται ο πόλεμος στην περιοχή.

Keywords
Τυχαία Θέματα