Σκέψεις για αλλαγές στον υπολογισμό των φόρων και των τελών στα αυτοκίνητα

Ένα νέο κριτήριο φέρνει η κυβέρνηση για τον υπολογισμό των φόρων και των τελών στα αυτοκίνητα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το εισπραχθέν συνολικό ποσό θα μειωθεί. Συγκεκριμένα το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να συνδυάσει τα τέλη κυκλοφορίας και το τέλος ταξινόμησης

με την εμπορική αξία του αυτοκινήτου, η οποία και θα καθορίζει το ποσό που θα πληρώνεται από τον φορολογούμενο ιδιοκτήτη του.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, βάση για τον υπολογισμό της φορολογητέας αξίας του αυτοκινήτου θα είναι πλέον η λιανική τιμή πώλησης και όχι ο κυβισμός, και η οποία θα καθορίζει το ύψος του τέλους ταξινόμησης και των τελών κυκλοφορίας καθώς και το τεκμήριο διαβίωσης του φορολογούμενου, ενώ σε αυτό θα υπάρχει πιθανότατα και μια κλίμακα παλαιότητας, η οποία ρίχνει την αρχική τιμή και ως εκ τούτου θα πρέπει να μειώνει και τα τέλη κυκλοφορίας, καθώς το τέλος ταξινόμησης πληρώνεται μόνο κατά την αγορά του Ι.Χ.

Τα παραπάνω είναι σκέψεις που διαρρέονται προκειμένου να σταθμιστούν οι αντιδράσεις στις προτεινόμενες αλλαγές, οι οποίες όπως αναφέραμε και στην αρχή δεν έχουν στόχο τη μείωση του φορολογικού αποτελέσματος, αλλά όπως τονίζεται την πιο δίκαιη κατανομή των βαρών, εάν αυτό γίνει.

Keywords
Τυχαία Θέματα