Τουρκία: Ψήφιση νόμου για την ενδοοικογενειακή βία

Νομικά προστατεύεται πλέον η γυναίκα εναντίον της ενδοοικογενειακής βίας στην Τουρκία μετά από τη χθεσινή ομόφωνη ψήφιση νόμου από το τουρκικό κοινοβούλιο ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, σύμφωνα με κοινοβουλευτική πηγή.

Σύμφωνα με το νέο νόμο, θα δημιουργηθούν ειδικά κέντρα σε πολλές πόλεις και θα παρέχεται δωρεάν ιατρική

βοήθεια στα θύματα, ενώ νομικά θα δίνεται η δυνατότητα σε δικαστή να εκδώσει διαταγή προστασίας μιας γυναίκας χωρίς να ζητήσει προηγουμένως αποδείξεις για άσκηση βίας και να διευκολύνει την δημιουργία ζώνης προστασίας για τα θύματα.

Η ενδοοικογενειακή βία είναι ένα σοβαρό φαινόμενο στην Τουρκία, καθώς πλήττει το 39% των γυναικών στη χώρα, σύμφωνα με έκθεση του 2011 των Ηνωμένων Εθνών και ειδικότερα οι γυναίκες είναι θύματα «εγκλημάτων τιμής» που καταγράφονται κυρίως στην νοτιοανατολική Τουρκία.

Ωστόσο, υπήρξαν αντιδράσεις από πολλές φεμινιστικές οργανώσεις για το νόμο καθώς θεωρούν ότι δεν προωθεί την εκπαίδευση και την ευαισθητοποίηση της τουρκικής κοινωνίας.

Λίγες ώρες πριν από την ψηφοφορία στο κοινοβούλιο, ένα άντρας σε προάστιο της Κωνσταντινούπολης σκότωσε γυναίκα συγγενή του επειδή αυτή εγκατέλειψε το σπίτι της μετά τον καυγά που είχε με τον σύζυγό της, γράφουν σήμερα οι τουρκικές εφημερίδες.

Πηγή: kathimerini.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα