Το PSI έκλεισε, το ΤΧΣ άνοιξε και περιμένει τις ελληνικές τράπεζες…

11:58 9/3/2012 - Πηγή: NewsBomb

Οι ανακοινώσεις έγιναν, οι …πανηγυρισμοί –αν υπήρχαν λόγος να υπάρξουν– τελείωσαν και τώρα ξεκινά ο πρώτος απολογισμός, μετά το PSI.

Οι πρώτες «λυπητερές» φτάνουν στις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες όλες ανεξαιρέτως δήλωσαν συμμετοχή στη σχετική διαδικασία.

Αυτό πρακτικά συνεπάγεται ότι το σύνολο των ομολογιών του ελληνικού δημοσίου, που έχουν

στα χαρτοφυλάκια τους, «κουρεύονται» κατά περίπου 75%.

Όπερ σημαίνει ότι το «χτύπημα» κάτω από τη ζώνη των αποτελεσμάτων τους, θα είναι κάτι παραπάνω από οδυνηρό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή τη στιγμή, καμία ελληνική τράπεζα δεν μπορεί να αρνηθεί τη βοήθεια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Όπερ σημαίνει ότι άλλη λιγότερο κι άλλη περισσότερο, θα αντλήσει κεφάλαια από τη συγκεκριμένη «δεξαμενή».

Πρακτικά αυτό θα συνεπάγεται ότι το ΤΧΣ, ως αντάλλαγμα θα λάβει μετοχές των πιστωτικών ιδρυμάτων, τα οποία και πάλι άλλο περισσότερο κι άλλο λιγότερο θα περάσει από τη βάσανο της κρατικοποίησης.

Όπως προαναφέρθηκε, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ούτε μια τράπεζα που να μπορεί να γυρίσει την πλάτη της στο ΤΧΣ.

Ακόμα και η Εθνική θα χρειασθεί μια κάποια «ένεση», σε επίπεδο κεφαλαίων, ενδεχομένως τη μικρότερη σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες, αλλά κατά πάσα πιθανότητα δεν θα την αποφύγει.

Σημειολογικά, αυτή η εξέλιξη συνεπάγεται ότι το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα ετοιμάζεται αυτές τις ώρες να αλλάξει σελίδα, συνολικά.

Ωστόσο, θα πρέπει να του αναγνωρισθεί ότι μέχρι σήμερα, ξεπέρασε όλες τις σκοπέλους με ελάχιστες απώλειες. Εν συγκρίσει με το τι έγινε σε άλλες προβληματικές χώρες, όπως, για παράδειγμα, η Ιρλανδία ή παλιότερα η Αργεντινή, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αποδείχθηκε μέχρι σήμερα «βράχος».

Γι' αυτό και ο πήχης έχει πλέον ανέβει πολύ.

Keywords
Τυχαία Θέματα