Ποιοι θα κάνουν παρέλαση στο… ΣΔΟΕ

Δεκάδες «επώνυμοι» θα ξαναμπούν φυλακή… για να μείνουν αυτή τη φορά. Η προθεσμία πέρασε. Λεφτά στην Εφορία δεν κατατέθηκαν. Συνεπώς οι «διάσημοι» (στην ελληνική κοινωνία μόνον) φοροφυγάδες θα λουστούν για μία τελευταία φορά με το φως της δημοσιότητας και θα καθίσουν οριστικά στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Μόδιστροι, σχεδιαστές, τηλεοπτικοί αστέρες, εκδότες, αλλά και ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών, αφού δεν κατάφεραν να μαζέψουν τα λεφτά που υποσχέθηκαν στον εισαγγελέα, τώρα θα μπουν στη φυλακή για τα καλά….

Πριν

από περίπου 2 μήνες οι περισσότεροι από αυτούς είχαν περάσει μια ή δύο νύκτες στο κρατητήριο λόγω υπερβολικών χρεών προς το Δημόσιο. Τότε πλήρωσαν ένα μικρό πρόστιμο και υποσχέθηκαν στο Δικαστήριο ότι θα προσπαθήσουν να βρουν τα απαραίτητα κεφάλαια, ώστε να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς την Εφορία. Οι διορίες πέρασαν και λεφτά στα δημόσια ταμεία δεν μπήκαν. Οι υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών ζητούν τώρα τη συνδρομή των διωκτικών αρχών, για να βάλουν τους ίδιους τους οφειλέτες στη φυλακή. Τουλάχιστον 70 «επώνυμοι» έχουν οδηγηθεί ως σήμερα στο αυτόφωρο για χρέη προς το Δημόσιο. Σε άλλες 30 περιπτώσεις οι οφειλέτες του Δημοσίου συγκέντρωσαν και κατέβαλαν άρον-άρον ένα ποσόν της τάξεως των 9 εκατ. ευρώ, προκειμένου να αποφύγουν προσωρινά τη σύλληψη. Σε όλους αυτούς όμως τα δικαστήρια έδωσαν διορία περίπου 2 μηνών, προκειμένου να βάλουν σε μια σειρά τα χρέη τους. Στην πλειοψηφία τους όμως αμέλησαν ή δεν κατάφεραν να βρουν λεφτά, ούτε καν για την πρώτη ή δεύτερη δόση της ρύθμισης, που θα έπρεπε να είχαν κάνει στην εφορία.

Η προεκλογική περίοδος ενδείκνυται για να μπουν στη φυλακή και άλλοι «διάσημοι», που προκαλούν με την πολυτελή διαβίωσή τους, αλλά και τη «φτωχική συμπεριφορά τους» προς την Εφορία. Επικαλούνται την οικονομική κρίση και τα μεγάλα δάνεια, ζητούν από τις υπηρεσίες πίστωση χρόνου για να αποφύγουν φυλακίσεις και κατασχέσεις. Για όλους αυτούς όμως ο χρόνος εκπνέει οριστικά στα τέλη του Μάρτη.

Με διαταγή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Παντελή Οικονόμου καθορίζονται ως «ιδιαίτερα σημαντικού ύψους χρέη», οι συνολικές «βασικές» (χωρίς τις προσαυξήσεις) οφειλές ανά οφειλέτη, ύψους άνω των 5.000.000 ευρώ. Δίδει μάλιστα την εντολή για άμεση επιδίωξη είσπραξης «κατά προτεραιότητα» από την Επιχειρησιακή Μονάδας Είσπραξης της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικών Ελέγχων και Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων. Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων συγκεντρώνει ήδη στοιχεία για περιουσιακά δεδομένα, κινητή περιουσία, τόκους εισοδημάτων κ.λπ. για να κλειδώσει καλά την πόρτα του κελιού…

Του Χρήστου Κώνστα

Keywords
Τυχαία Θέματα