Τουλάχιστον 10.000 οι νεκροί στις Φιλιππίνες

Τουλάχιστον 10.000 νεκρους άφησε στο πέρασμα του ο τυφώνας Χαϊγιάν, ο οποίος αποτελεί τη φονικότερη φυσική καταστροφή στην πρόσφατη ιστορία της χώρας.

"Είχαμε συμβούλιο με τον κυβερνήτη της επαρχίας Λέιτε αργά χθες βράδυ και με βάση τις εκτιμήσεις των αρμοδίων οργάνων, μιλάμε πλέον για περισσότερους από 10.000 νεκρούς", δήλωσε στον Τύπο ο Ελμερ Σόρια, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αστυνομίας. "Το 70 έως 80% των κατοικιών και όλων των υποδομών που βρίσκονταν στην πορεία του τυφώνα καταστράφηκαν".

Μόνο στο νησί Σαμάρ, ο τυφώνας Χαϊγιάν σκόρπισε τον θάνατο σε τουλάχιστον 300 ανθρώπους,

ενώ 2.000 φέρονται ως αγνοούμενοι, ανακοίνωσαν οι αρχές. "Ο θάνατος 300 ανθρώπων επιβεβαιώθηκε στο Μπασέι, μια μικρή πόλη του Σαμάρ, ενώ 2.000 άνθρωποι αγνοούνται σε όλο το νησί", δήλωσε ο Λίο Ντακαΐνος, μέλος του συμβουλίου διαχείρισης της κρίσης στο ραδιοφωνικό σταθμό DZBB.

Εν τω μεταξύ, έντονο είναι και το φαινόμενο των λεηλασιών, καθώς οι επιζώντες αναζητούν απεγνωσμένα τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης.

"Οι άνθρωποι περπατάνε σαν ζόμπι, αναζητώντας φαγητό", δήλωσε η Τζένι Τσου, φοιτήτρια Ιατρικής. "Είναι πραγματικά σαν ταινία'.

Σπίτια ξεθεμελιωμένα, ηλεκτρικοί πυλώνες στο έδαφος, αυτοκίνητα που έχουν ανατραπεί, είναι η σημερινή εικόνα που επικρατεί στις Φιλιππίνες

"Από ένα ελικόπτερο, μπορείτε να δείτε την έκταση της καταστροφής. Σε ακτίνα ενός χιλιομέτρου, όλα τα σπίτια είναι κατεστραμμένα. Ήταν σαν ένα τσουνάμι», δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Manuel Roxas.

Keywords
Τυχαία Θέματα