Τον Οκτώβριο το δημοψήφισμα στην Ουγγαρία για το προσφυγικό

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Στις 2 Οκτωβρίου ορίστηκε να πραγματοποιηθεί τελικά το δημοψήφισμα που πρότεινε η ουγγρική κυβέρνηση για το ευρωπαϊκό σχέδιο κατανομής των προσφύγων στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο οποίο αντιτίθεται ο πρωθυπουργός, Βίκτορ Ορμπάν.

Το ερώτημα στο οποίο θα κληθούν να απαντήσουν στις κάλπες οι Ούγγροι πολίτες είναι το εξής: «Θέλετε η Ευρωπαϊκή Ένωση να θεσπίσει την υποχρεωτική μετεγκατάσταση μη Ούγγρων πολιτών

στην Ουγγαρία χωρίς την έγκριση του ουγγρικού κοινοβουλίου;».

Ο Βίκτορ Ορμπάν είχε ανακοινώσει πριν από μερικούς μήνες τη διεξαγωγή του εν λόγω δημοψηφίσματος κατά του σχεδίου μετεγκατάστασης εντός της ΕΕ για τους 160.000 αιτούντες άσυλο που βρίσκονται στην Ελλάδα και την Ιταλία, χώρες που αποτελούν τις γεωγραφικές πύλες εισόδου στην ΕΕ.

Η ουγγρική κυβέρνηση υπό την καθοδήγηση του Όρμπαν ξεκίνησε ήδη την εκστρατεία της υπέρ του όχι, με κύριο επιχείρημα την απειλή για την ύπαρξη τρομοκρατών μεταξύ των προσφύγων.

Η Κομισιόν από την μεριά της υποστηρίζει ότι το πρόγραμμα αποφασίστηκε «με διαδικασία απόφασης επί της οποίας συμφώνησαν όλα τα κράτη-μέλη» και ότι το σχέδιο αυτό έχει νομικά δεσμευτικό χαρακτήρα. Η Ουγγαρία γι’ αυτό το λόγο τον Δεκέμβριο έκανε προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προκειμένου να απαλλαγεί από την υποχρέωση αυτή.

Το σχέδιο μετεγκατάστασης προχωρά με ρυθμούς χελώνας, καθώς ομάδες λίγων δεκάδων μόνο προσφύγων μεταφέρονται από την Ελλάδα ή την Ιταλία σε διάφορες χώρες της ΕΕ-πλην Ουγγαρίας και χωρών του Βίζενγκραντ, οι οποίες έχουν δεσμευτεί να τους δεχθούν.

Το άρθρο Τον Οκτώβριο το δημοψήφισμα στην Ουγγαρία για το προσφυγικό εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα