Το τέλος ενός κύκλου

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Του Νίκου Καραμάνογλου

Την Δευτέρα αναμένεται να εκταμιευθεί η δόση των 7,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, καθώς η συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο επικύρωσε την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, με την σύμφωνη γνώμη των διοικητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Πέρα από την εκπεφρασμένη εμπιστοσύνη των εταίρων στην ελληνική κυβέρνηση, ωστόσο, η ταχεία εκταμίευση της δόσης έχει και παρασκηνιακό χαρακτήρα, καθώς η Ένωση επιθυμεί να στείλει ένα μήνυμα στη Βρετανία

για την έννοια της εταιρικής αλληλεγγύης πριν το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου για το Brexit.

Στο ίδιο πνεύμα αισιοδοξίας και τονίζοντας την αλλαγή σελίδας στα πράγματα της χώρας, ο πρωθυπουργός ανέπτυξε το όραμα μια δίκαιης ανάπτυξης, η οποία θα είναι βιώσιμη και δημοκρατική, στο πλαίσιο της ομιλίας του στην εκδήλωση «Ελλάδα 2021: Δίκαιη Ανάπτυξη-Παραγωγική Ανασυγκρότηση». Ορίζοντας σε αδρές γραμμές το όραμα της δίκαιης ανάπτυξης, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως αυτό « εμπεριέχει τη σταδιακή ένταξη στην παραγωγή όλου εκείνου του δυναμικού που βρίσκεται στη γκρίζα ζώνη της ανεργίας». Πρόκειται δηλαδή για τον πυρήνα, γύρω από τον οποίο ξεδιπλώνεται ο νέος αναπτυξιακός σχεδιασμός, που έγκειται στην αντιμετώπιση της ανεργίας, αλλά και στις επενδύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας που θα εξασφαλίσουν νέες, σταθερές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. «Κανείς δεν μπορεί να επαίρεται για τη μεγέθυνση της οικονομίας, αν η ανεργία παραμένει στα επίπεδα που την έφεραν οι καταστροφικές πολιτικές τις περασμένης περιόδου», τόνισε χαρακτηριστικά.

Στις πιο σημαντικές επιτυχίες της κυβέρνησης ο πρωθυπουργός συγκατάλεξε την απόφαση του Εurogroup να επανεξεταστεί το ελληνικό χρέος από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, με τρόπο αντικειμενικό και δεσμευτικό, αλλά και το γεγονός πως οι συνολικές δαπάνες για την εξυπηρέτηση του χρέους δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν το 15% του ΑΕΠ ετησίως, πράγμα που σημαίνει λιγότερους πόρους για την εξυπηρέτηση του χρέους και περισσότερους για το κοινωνικό κράτος και την ανάπτυξη. Σε κάθε περίπτωση φαίνεται πως για πρώτη φορά από το 2010 αρχίζει να διαμορφώνεται μια σταθερότητα στο μακροοικονομικό, δημοσιονομικό και επενδυτικό περιβάλλον, υπό την ορθή διαπίστωση ότι η μόνη ασφαλής οδός για την απαλλαγή από την επιτροπεία και την εξάρτηση είναι η ανάπτυξη και ο προοδευτικός μετασχηματισμός της κοινωνίας.

Το άρθρο Το τέλος ενός κύκλου εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα