Το πρόγραμμα μιας φουλ σεζόν του Θεάτρου του Νέου Κόσμου

Το “Θέατρο του Νέου Κόσμου” φέτος ενηλικιώθηκε. Πέρασαν 18 χρόνια από την ιστορική παράσταση «Κοινός Λόγος» που σκηνοθετήθηκε από τον Βαγγέλλη Θεοδωρόπουλο, στην αυλή της ζυθαποθήκης του ΦΙΞ, που (ακόμα) δεν είχε μετατραπεί σε θέατρο. Η αγαπημένη αυτή παράσταση, βασισμένη σε κείμενα της Έλλης Παπαδημητρίου επαναλήφθηκε από τον Β. Θεοδωρόπουλο -πάντα με δυνατό γυναικείο θίασο- και το 2004 και το 2013.

Από την Ηρώ Μητρούτσικου

Από τα πρώτα του βήματα

διαμορφώνεται το προφίλ του “Θεάτρου του Νέου Κόσμου”, με πλούσιο ρεπερτόριο, προτίμηση στο πολιτικοκοινωνικό θέατρο, σε σύγχρονα έργα και βήμα, πάντα, σε νέους δημιουργούς(ηθοποιούς, συγγραφείς, σκηνοθέτες, μουσικούς, σκηνογράφους κλπ.).

Το 2002 το Θέατρο του Ν. Κόσμου ξεκινά μια πρωτοβουλία, που εξελίσσεται σε μόνιμη δραστηριότητα: μια κινητή μονάδα θεάτρου επισκέπτεται μέρη που νοσηλεύονται παιδιά (νοσοκομεία και ιδρύματα), δωρεάν. Μια δράση που σιγά-σιγά επεκτάθηκε και σε άλλους χώρους, όπου βρίσκονται παιδιά αποκλεισμένα από τη θεατρική ψυχαγωγία. Οι ολιγάριθμοι ηθοποιοί αυτού του πρότζεκτ αμείβονται από χορηγούς.

Παρ” όλη την κρίση, το “Θέατρο του Ν. Κόσμου” λειτουργεί ακόμα με τον τρόπο που λειτουργούσε στην αρχή, χωρίς να κάνεις εκπτώσεις. Παρότι οι επιχορηγήσεις από το κράτος έχουν, πια, καταργηθεί, εξακολουθεί να δίνει βάση στην ποιότητα, στον χρόνο των προβών και στους νέους. Δυστυχώς, έχουν μειωθεί οι πολυπρόσωπες παραγωγές, μιας και τα έξοδα του θεάτρου βγαίνουν αποκλειστικά από τα εισιτήρια. «Το κοινό είναι αυτό που μας στηρίζει, γιατί αντίθετα απ’ ό,τι θα περίμενε κανείς, παρ’ όλη τη μελαγχολία, παρ’ όλη την οικονομική δυσπραγία, δεν έχει βγάλει το θέατρο από τη ζωή του. Το κοινό μας δίνει δύναμη, κι εμείς του δίνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε». Το θέατρο επίσης συνεχίζει να κάνει συμπαραγωγές, επιλέγοντας προσεκτικά τους συνεργάτες του.

Ο Β. Θεοδωρόπολος στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε (22/9) έθιξε όλα αυτά τα θέματα, καθώς και ότι κάποια επαγγέλματα του θεάτρου (ενδυματολόγο, σκηνογράφοι, φωτιστές, θεατρολόγοι), εν ονόματι της κρίσης, καταργούνται. Επίσης, ανέφερε ότι όλοι οι ηθοποιοί στις παραγωγές του θεάτρου αμείβονται και αποκάλυψε ότι την άνοιξη του 2017, τα εικοσάχρονα του θεάτρου θα γιορταστούν με την παράσταση “Όρνιθες”.

Ας δούμε, τώρα, εν τάχει, όλες της παραστάσεις της σεζόν του θεάτρου:

Δυο επαναλήψεις σε σκηνοθεσία: Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου:

«Σταματία, το γένος Αργυροπούλου» ( από 7/10) με την Ελένη Ουζουνίδου. Η κωμικοτραγική ιστορία της γεροντοκόρης Σταματίας, από την δεκαετία του ’30 ως σήμερα.

Το «Παράσιτα» (Δευτερότριτα από 5/10) με τις: Κόρα Καρβούνη & Ιωάννα Κολλιοπούλου να υποδύονται δυο αδελφές μαζί στην κακοποίηση, τη φτώχεια, τη φυλακή, τα ναρκωτικά..

Κάθε Δευτέρα μετά την παράσταση θα διεξάγεται ανοιχτή συζήτηση με το κοινό, σε συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ-Διάβαση.

Δυο έργα με θέμα την κρίση:

Ο Β.Θεοδωρόπουλος, μαζί με τον Παντελή Δεντάκη συνσκηνοθετούνε τους Μιχάλη Οικονόμου και Γιάννη Σαρακατσάνη στην, γεμάτη ανατροπές, κωμωδία του Τζόρντι Γκαλθεράν «Το δάνειο» (από 31/10), όπου, όταν ο διευθυντής της τράπεζας αρνείται να χορηγήσει ένα δάνειο, ο επίδοξος δανειολήπτης τον απειλεί ότι… θα πηδήξει τη γυναίκα του.

Ο Φραντσέσκο Μπονόμο και η θεατρική ομάδα Beatniks παρουσιάζουν μια ιστορία ενός ανθρώπου υπό χρεωκοπία, που φτάνει στο μισό της ύπαρξης του, χάνει σιγά σιγά τα πάντα, επιστρέφοντας στη γύμνια του, στο «Ένας άνθρωπος υπό χρεωκοπία» του Νταβίντ Λεσκό (από 7/10).

Δυο έργα σε σχέση με γνωστά πρόσωπα:

Στο «Ο μικρός Χίτλερ» (Δευτερότριτα από 5/10) σκηνοθετούν & παίζουν οι Γερ.Μιχελής, Γ.Χριστοδούλου και αναρωτιούνται τί θα συνέβαινε αν μια μέρα ο Αδόλφος Χίτλερ -ως νεαρός αποτυχημένος ζωγράφος- επισκεπτόταν τον Φρόυντ.

Ο Δημήτρης Μυλωνάς σκηνοθετεί το «Τσέχωφ,» (από 6/11), μια κωμική παράσταση με τραγικές στιγμές, βασισμένη στο γενικό έργο του θεατρικού συγγραφέα, γιατί “ο Τσέχωφ υπάρχει παντού γύρω μας”!

Δυο παραστάσεις που αντλούν από την μυθολογία:

Το «Οδύσσεια, ραψωδία έψιλον» (Δευτερότριτα από 5/10) σκηνοθετεί ο Δημ.Γεωργαλάς, όπου ο αφηγητής μετατρέπεται σε πάσχον πρόσωπο, διερευνώντας τη σχέση του με τις εσωτερικές του φωνές, τη ρήξη και τη συμφιλίωση με το εγώ του.

H παράσταση «Οδός Ολύμπου 12» (Δευτερότριτα από 14/3) σε σκηνοθεσία: Βασίλη Ανδρέου είναι μια σάτιρα βασισμένη στην «Ελληνική Μυθολογία» του Νίκου Τσιφόρου.

Δυο δύσκολες οικογενειακές καταστάσεις και σκηνοθετικά ντεπούτα:

«Animals» του Αλεξάντερ Ράιτ (από 20/11), σκηνοθεσία: Ευθαλία Παπακώστα. Γυρίζοντας ένα ντοκιμαντέρ για την κοινωνική και οικονομική κρίση της χώρας ένας ακροδεξιός και μια γάτα αναστατώνουν ένα σπίτι…

«Συγκρουόμενα» (Δευτερότριτα από 30/11), κείμενο-σκηνοθεσία: Εύα Βλασσοπούλου. Εξουσιαστικές και χειριστικές σχέσεις ανάμεσα σε δύο αδέλφια, που προσπαθούν να αποσαφηνίσουν το κοινό παρελθόν τους και να αποδεχτούν τη φύση της μεταξύ τους σχέσης.

Δυο (ή τελικά τρία) διηγήματα:

Το «Λούλα» (από 25/1) ένα διήγημα του Βαγγ.Ραπτόπουλου που δίχασε, μια πολιτική πορνογραφία των Εξαρχείων από την Ομάδα Elephas tiliensis (η οποία πέρυσι έκανε την «Περσινή αρραβωνιαστικιά» της Ζ.Ζατέλη).

Το «Ο Κύριος του Τζακ» (ΠΣΚ από 22/1/) βασισμένο στο ομώνυμο διήγημα του Γ.Σκαρίμπα, από την Ομάδα Terre de Semis, σε σκηνοθεσία: Ειρήνης Φαναριώτη . Οι ίδιοι ξαναπαρουσιάζουν και την περσινή τους παράσταση:

«Μεγάλοι δρόμοι» (από 27/1/), βασισμένη σε 2 διηγήματα της Λένας Κιτσοπούλου.

Δυο αληθινές ιστορίες:

«Marika’s» (από 26/3) του Νίκου Σταματιάδη, σε σκηνοθεσία: Παντελή Δεντάκη, αφηγείται τη ζωή της σπουδαίας ερμηνεύτριας Μαρίκας Παπαγκίκα από το 1918 και το κραχ του 1930 στη Νέα Υόρκη, ως το 2015 –εκατό χρόνια μετά τη Μαρίκα– με το μήνυμα για την ελπίδα μιας καλύτερης ζωής..

«Αγγελική» (από 8/4) σωματικό μελόδραμα, από την ομάδα Killing The Fly. Η πραγματική ιστορία της Αγγελικής Ματθαίου ξεκινά το 1922 στη Μικρά Ασία και συνεχίζει με ένα πολύχρονο οδοιπορικό. Το μεταναστευτικό είναι ένα φλέγον ζήτημα που συνεχίζει να διχάζει την κοινή γνώμη σε όλη την Ευρώπη. Μέσα από την προσωπική της ιστορία θέτονται ξανά τα ερωτήματα: Τί εστί εθνική ταυτότητα; Τί εστί έθνος;

Ένα τούρκικο ρομάντζο δύο νεαρών Ελλήνων:

«Η Ωραία του Πέραν» (Δευτερότριτα από 7/12/), του Δημ.Παπαδόπουλου, από τους Θεοδώρα Καπράλου και Γιώργο Παπαγεωργίου. Ένας ανεκπλήρωτος και μοιραίος έρωτας στα στενά του Βοσπόρου, που έγινε μπεστ σέλερ, συγκίνησε τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας και ήταν από τα πιο πολυπαιγμένα έργα των λαϊκών θιάσων.

Και ένα μεξικάνικο έργο για δυο ηθοποιούς που υποδύονται όλους τους ρόλους:

μάνα, κόρη, αδερφή, μητριά, προγονή, πεθερά, νύφη, φίλη, ερωμένη, σύζυγος, ερωτευμένη, γιαγιά, εγγονή) μέχρι να φτάσουν στην ορφανή και από εκεί στον εαυτό τους, για να αντιμετωπίσουν το τέρας. «ΦΩΝΑΖΩ στον ουρανό με όλη μου την καρδιά» σε σκηνοθεσία Εστέρ Αντρέ Γκονζάλες (από 15/1) .

Μια μεταμεσονύκτια, ακατάλληλη για ανηλίκους παράσταση:

«Παρασκευή παλιμπαιδισμού» του Δημ. Κουρούμπαλη, από την Εταιρεία θεάτρου So7, με τον Προμηθέα Αλειφερόπουλο, τον Τάσο Καραχάλιο κ.α. Η σκηνή του θεάτρου μετατρέπεται σε μπαρ, με έναν περίεργο dj που υποβάλλει, με την μουσική του, σε εγρήγορση σεξουαλική όλους τους θαμώνες με τρόπο υποβολιμαίο (από 6/11, Παρασκευές μεσάνυχτα).

Δυο παραστάσεις για παιδιά και εφήβους (τις Κυριακές 12.00π.μ./16.00μ.μ., αλλά και σε σχολεία τις καθημερινές):

«Ο κλέφτης των 7 κάκτων» το οποίο ο Ευγένιος Τριβιζάς έγραψε ειδικά για τη δράση του θεάτρου αλληλεγγύης. Το θέατρο του Ν.Κόσμου ταξιδεύει σε ιδρύματα και παιδιά μεταναστών ή σε ευαίσθητες ομάδες, για να μπορέσουνε να δούνε παραστάσεις παιδιά που δεν έχουν την δυνατότητα πρόσβασης σε θέατρα! Σκηνοθεσία: Παντ.Δεντάκης και μουσική: Ν.Κυπουργός.

Για μεγαλύτερα παιδιά (γυμνάσιο-λύκειο) παρουσιάζεται μια σύγχρονη «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, από την ομάδα 4Frontal, σε σύγχρονη διασκευή και σκηνοθεσία, όπως πάντα, της Τζωρτζίνας Κακουδάκη.

Η ευθύνη του ανθρώπου ως μέλους μιας ισόνομης πολιτείας, η αναζήτηση και η απόδοση του δικαίου, οι συνέπειες των πράξεων, η ορμή της νεότητας, τα όρια της κοινωνίας, θέματα που απασχολούν τον άνθρωπο, σε ένα έργο που μιλάει για το σήμερα.

Θεάτρου του Νέου Κόσμου

Αντισθένους 7 & Θαρύπου, 117 43 (metro Συγγρού-Φιξ)

www.nkt.gr

www.facebook.com/theatroneoukosmou

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

“Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα” Θέατρο «Βρυσάκι», Δευτ.-Πέμ. 9.30 μ.μ.

“Still life” του Δημ.Παπαϊωάννου Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, ως 27/9+Νοέμβρης,

“Περιμένοντας τον Γκοντό” Θέατρο «Cartel» (metro Ελαιώνας), ως 27/9

“Το αμάρτημα της μητρός μου” Ανοιχτό Θέατρο «Μ.Θεοδωράκης»,Ρέντη Δευτ. 28/9

“Συμβολαιογράφος ” Θέατρο «Τζένη Καρέζη»: Παρ. 25/9

«Η πόρνη από πάνω” Θέατρο «Τζένη Καρέζη»: Κυρ. 27/9

“Αγγέλα Παπάζογλου” Θέατρο «Τζένη Καρέζη»: 30/9 & Θέατρο «Μεταξουργείο»

“Μαράν Αθά” Θέατρο «Τζένη Καρέζη»: Παρ. 2/10

“Φέτα με τη βασίλισσα” Θέατρο «104»: 25+26/9, 3+4/10

“Το παγκάκι” Θέατρο «Vault»

“Κόλχαας” του Κλάιστ «Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων»: Τρίτες

“Η Νοσταλγός” του Παπαδιαμάντη Θέατρο «Αλκμήνη»

Keywords
προγραμμα, σεζον, φιξ, θεατρο, δραση, εκπτωσεις, εισιτήρια, τραπεζες, χρεωκοπια, animals, κραχ, νέα, fly, εταιρεία, σχολεια, metro, facebook, πειραιας, εθνικη τραπεζα, κινηση στους δρομους, χρεοκοπια, κλειστα επαγγελματα, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, κλειστα σχολεια, νικος παπαζογλου, www.facebook.com, Καλή Χρονιά, αλλαγη ωρας 2013, αγγελικη, ειρήνη παπαδοπούλου, η ζωη ειναι ωραια, ξανα, ελενη, βγαινουν, οικονομικη κριση, βημα, γατα, γνωμη, γυναικα, δωρεαν, εθνικη, ηθοποιοι, θεμα, κεθεα, μουσικη, ναρκωτικα, ντοκιμαντερ, φτωχεια, χιτλερ, αδολφος χιτλερ, αληθινες ιστοριες, ανοιξη, ανθρωπος, ασια, δανειο, δευτερα, διηγημα, δυναμη, δυνατοτητα, δυστυχως, διηγηματα, εγινε, εγρηγορση, ευα, υπαρχει, εισιτήρια, ελπιδα, εργα, εξοδα, επαγγελματα, εταιρεία, ευγενιος τριβιζας, ευθυνη, ευρωπη, ζωη, ζωης, ηρω, θεοδωρα, ιωαννα, κραχ, κειμενο, κωμωδια, μυθολογια, μυλωνας, νεα υορκη, νυφη, ομαδα, παντα, ορια, ορμη, παιδια, πεθερα, ποιοτητα, ραψωδια, ρεντη, ρηξη, σατιρα, συζητηση, σκηνοθετες, σκηνοθεσια, σπιτι, τσεχωφ, συγγρου, φυλακη, φυση, φτανει, φιξ, φρουντ, αυλη, βηματα, δημητρης, fly, κειμενα, μεξικανικο, ομαδες, σκηνη, θεματα, γιαγια, ζωγραφος
Τυχαία Θέματα