Το πετρέλαιο «έκαψε» τον προϋπολογισμό

Σημαντική απώλεια εσόδων ύψους 7%, σε σχέση με τον στόχο που είχε τεθεί, κατέγραψε το υπουργείο Οικονομικών τον Ιανουάριο. Από τα ταμεία του κράτους λείπουν περίπου 305 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα από ΦΠΑ κατακρήμνισαν τις εισπράξεις, που κινούνται μειούμενες σε ποσοστό που υπερβαίνει το 15%.

Τη χαριστική βολή φαίνεται πως έδωσε η κατακόρυφη πτώση -κατά περίπου 70%- της κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης.

Τα

πρώτα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με πληροφορίες, δείχνουν:

* Πτώση κοντά στο 7% στα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού τον Ιανουάριο σε σχέση με τους στόχους που είχαν τεθεί. Σε μηνιαία βάση, ο προϋπολογισμός προβλέπει 4,357 δισ. ευρώ καθαρών εσόδων και η πτώση κατά 7% μεταφράζεται σε μειωμένες εισπράξεις κατά περίπου 305 εκατ.ευρώ.

* Σε σχέση με τις εισπράξεις του Ιανουαρίου 2012, η μείωση φτάνει το 16% καθώς πέρυσι τον Ιανουάριο στο ταμείο είχαν μπει έσοδα 4,827 δισ. ευρώ.

* Βουτιά πάνω από 15% στα έσοδα από ΦΠΑ. Στα στοιχεία παγίωσης της φοροδιαφυγής στους κόλπους του ΦΠΑ που έχουν αναδειχθεί τους τελευταίους μήνες, έρχεται να προστεθεί και νέα δραστική πτώση της κατανάλωσης η οποία εξηγείται πλήρως στη βάση της έκρηξης της ανεργίας, της διαρκούς συρρίκνωσης του διαθέσιμου εισοδήματος με μαχαίρια και ψαλίδια σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές παροχές αλλά και στις αλλεπάλληλες αυξήσεις των φόρων. Καθοριστικό ρόλο για τη βουτιά του ΦΠΑ έχει διαδραματίσει, σύμφωνα με πληροφορίες, η πτώση κατά περίπου 70% της κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης.

* Αύξηση κοντά στο 10% στις επιμέρους εισπράξεις άμεσων φόρων εισοδήματος και ακινήτων. Η αύξηση αυτή εξηγείται, καθώς φέτος τον Ιανουάριο το υπουργείο Οικονομικών εισπράττει φόρο εισοδήματος – μετά την καθιέρωση επτά μηνιαίων δόσεων για την εξόφλησή του- και Φόρο Ακίνητης Περιουσίας για το 2010.

Keywords
Τυχαία Θέματα