«Το μόνον της ζωής του ταξείδιον» σε σκηνοθεσία Δ. Αβδελιώτη

Το διήγημα του Γεώργιου Βιζυηνού, «Το μόνον της ζωής του ταξείδιον» ανεβαίνει την Μεγάλη Τρίτη 30 Απριλίου, στον κήπο του Μουσείου Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη στην Πλάκα, σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη.

Το έργο αποτελεί τη βιωματική ιστορία του ίδιου του Βιζυηνού, όταν σε ηλικία δέκα χρόνων δούλεψε παραγιός σε έναν σκληρό και τυραννικό ράπτη στην Κωνσταντινούπολη το 1861. Καταπιάνεται με την ιστορία της ζωής ενός καλοσυνάτου κι άβουλου άντρα, του παππού, που έχει μάθει να υποτάσσεται, να μην αντιδρά, αλλά να ξεφεύγει από όσα του επιβάλλονταν, καταφεύγοντας στα παραμύθια

που τα πίστεψε ως πραγματικότητα, έτσι αταξίδευτος που ήταν.

Στο τέλος, ο ήρωας, αφού λέει όλα τα παραμύθια που έχει να πει, πραγματοποιεί το μόνο της ζωής του ταξίδι…

Ο Βιζυηνός ξαναγυρνά στην παιδική του ηλικία και το διήγημα κυριαρχείται από έντονα βιωματικά στοιχεία, περιγράφοντας τον άκακο αλλά και άβουλο χαρακτήρα του παππού του και την αυταρχική και καταπιεστική γιαγιά του.

Ο αφηγητής του διηγήματος, ο εγγονός, διηγείται αρχικά τις συνθήκες διαβίωσής του στην Πόλη, όταν ήταν ραφτόπουλο του αρχιράφτη της Βαλιδέ Σουλτάνας και περίμενε να του συμβούν όλες οι περιπέτειες που του είχε διηγηθεί ο «κοσμογυρισμένος» παππούς του.

Βέβαια η πραγματικότητα είναι αρκετά διαφορετική από τις διηγήσεις του παππού, γεγονός που γεμίζει με απογοήτευση τον νεαρό.

Το μόνον της ζωής του ταξείδιον

Συγγραφέας: Γεώργιος Βιζυηνός

Σκηνοθέτης: Δήμος Αβδελιώδης

Ηθοποιοί: Γιώργος Νικόπουλος, Δανάη Ρούσσου

Συντελεστές Διασκευή: Δήμος Αβδελιώδης,

Μουσική: Βαγγέλης Γιαννάκης, Διδασκαλία λόγου & κίνησης

Σκηνική όψη: Δήμος Αβδελιώδης

Στον κήπο του Μουσείου Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη (Διογένους 1-3) στους Αέρηδες, στην Πλάκα.

Keywords
Τυχαία Θέματα