Το φρούτο της νεότητας

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Επιστήμονες από την Ομοσπονδιακή Πολυτεχνική Σχολή της Λωζάννης διαπίστωσαν ότι ένα συστατικό του ροδιού ενδυναμώνει τους μυς και μας χαρίζει μακροζωία. Αυτό γίνεται επειδή το ρόδι μπορεί και διατηρεί υγιή για περισσότερο χρόνο τα μιτοχόνδρια, δηλαδή τα «εργοστάσια παραγωγής ενέργειας» των κυττάρων.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας των παραπάνω επιστημόνων, τα οποία δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Nature

Medicine, χημικές ουσίες που βρίσκονται στο ρόδι μετατρέπονται από τους μικροοργανισμούς που ζουν φυσιολογικά στο έντερο σε μια σύνθετη ουσία με την ονομασία ουρολιθίνη Α. Η ουρολιθίνη Α προωθεί την «ανακύκλωση» των μιτοχονδρίων προκειμένου να γίνει «επαναφόρτιση» των κυττάρων, η οποία με τη σειρά της καθυστερεί τη διαδικασία της γήρανσης.

Στο πλαίσιο της έρευνας έγιναν πειράματα σε πρότυπους οργανισμούς (ποντίκια και σκώληκες) και διαπιστώθηκε ότι η ουρολιθίνη Α μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια της ζωής και βελτιώνει τις επιδόσεις. Ειδικότερα, οι σκώληκες που έλαβαν τη σύνθετη ουσία έζησαν σχεδόν κατά 50% περισσότερο, ενώ τα ηλικιωμένα ποντίκια μπορούσαν να καλύψουν κατά 42% μεγαλύτερη απόσταση τρέχοντας!

Τα μιτοχόνδρια-όπως όλα τα έμβια όντα- λειτουργούν λιγότερο αποδοτικά με το πέρασμα του χρόνου, με αποτέλεσμα να αποδυναμώνονται οι μύες και να αυξάνεται η ευπάθεια του οργανισμού. Κρατώντας τους μυς νέους μέσω της ενίσχυσης των μιτοχονδρίων μπορεί να παραταθεί σημαντικά η περίοδος λειτουργικότητας και ανεξαρτησίας ενός ανθρώπου.

Οι επιστήμονες έχουν ήδη ξεκινήσει δοκιμές σε ανθρώπους, χορηγώντας την ουρολιθίνη Α σε μορφή συμπληρώματος.

Το άρθρο Το φρούτο της νεότητας εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα