Το ΔΝΤ παραδέχεται ότι έπεσε έξω για την Ελλάδα

Σε ανοιχτή παραδοχή λάθους του προχωρά το ΔΝΤ με νέα έκθεσή του, στην οποία αναφέρεται ότι η υπερεκτίμηση των αναπτυξιακών προοπτικών της ελληνικής οικονομίας -και όχι ο λάθος πολλαπλασιαστής- είναι η κύρια αιτία για την οποία δεν αξιολογήθηκαν σωστά οι επιπτώσεις της πολιτικής λιτότητας στην ύφεση.

Η έκθεση του Ταμείου έχει τίτλο «Αξιολογώντας την επίδραση και την κλιμάκωση πολυετών προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής: ένα γενικό πλαίσιο»

και σε αυτή αναφέρονται διάφοροι λόγοι, για τους οποίους τελικά έπεσε ότι έπεσε έξω στην περίπτωση της Ελλάδας. Ανάμεσα σε αυτούς οι κυριότεροι είναι τόσο η ανεπαρκής εφαρμογή του προγράμματος μεταρρυθμίσεων, όσο και οι όποιες κοινωνικές και πολιτικές αντιδράσεις υπήρξαν στη χώρα.

«Στην υπεραισιοδοξία μας για τις αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας και λιγότερο στον λάθος πολλαπλασιαστή οφείλεται η υποεκτίμηση των επιπτώσεων της λιτότητας στην ύφεση», σχολιάζεται επίσης χαρακτηριστικά. Σχετικά με τον λεγόμενο πολλαπλασιαστή, η μελέτη αναφέρει ότι αν είχε χρησιμοποιηθεί υψηλότερος πολλαπλασιαστής, δεν θα βελτιωνόταν η πρόβλεψη για το ρυθμό ανάπτυξης.

Keywords
Τυχαία Θέματα