Το αλκοόλ στην εγκυμοσύνη «χαμηλώνει» το IQ του παιδιού!

Ως γνωστόν οι μεγάλες ποσότητες αλκοόλ δημιουργούν προβλήματα στον ανθρώπινο οργανισμό… Σύμφωνα όμως με έρευνα των πανεπιστημίων της Οξφόρδης και του Μπρίστολ, ακόμη και οι μικροποσότητες αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορούν να «ρίξουν» το δείκτη νοημοσύνης του παιδιού! 

Οι ερευνητές συσχέτισαν το IQ συνολικά 4.167 παιδιών με το αν και πόσο αλκοόλ έπιναν οι μητέρες κατά την εγκυμοσύνη τους. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η κατανάλωση μέτριων ποσοτήτων αλκοόλ (1-6 ποτήρια την εβδομάδα), επιδρά στη νοημοσύνη του παιδιού. Προηγούμενες μελέτες δεν είχαν καταλήξει σε οριστικό συμπέρασμα,

επειδή είναι δύσκολο να απομονωθεί η επίδραση του αλκοόλ κατά την εγκυμοσύνη από άλλους παράγοντες, όπως η ηλικία της μητέρας, το μορφωτικό επίπεδό της, το κάπνισμα κτλ.

Η νέα μελέτη απέκλεισε τους άλλους παράγοντες εστιάζοντας στις αλλαγές λόγω του αλκοόλ σε γονίδια, που σχετίζονται με τη νοημοσύνη και δεν επηρεάζονται από κοινωνικές παραμέτρους. Ως εκ τούτου συμπέραναν ότι ο δείκτης νοημοσύνης του παιδιού ήταν περίπου δύο μονάδες (1,8) μικρότερος για κάθε μια γενετική μετάλλαξη που είχε. Αντίθετα, τα παιδιά των εγκύων που δεν είχαν πιεί καθόλου αλκοόλ, δεν εμφάνιζαν ανάλογη μείωση της νοημοσύνης στην ηλικία των οκτώ ετών.

Keywords
Τυχαία Θέματα