Την πόρτα εξόδου από το ευρώ ανοίγει ο Γιούνκερ στην Ελλάδα

Ως διαχειρίσιμη θεωρεί ο πρόεδρος του Eurogroup, τυχόν έξοδο της χώρας από τη ζώνη του ευρώ. Ωστόσο, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θεωρεί πως ένα τέτοιο γεγονός δεν θα ήταν επιθυμητό, λόγω των δυσμενών αποτελεσμάτων που θα επιφέρει, κυρίως στην Ελλάδα.

Το γεγονός, ωστόσο, είναι πως ο πρόεδρος του Eurogroup επέλεξε να κάνει το συγκεκριμένο σχόλιο και να τονίζει πως η έξοδος δεν είναι το «τέλος του κόσμου»

και δεν θα επιφέρει την καταστροφή στην ευρωζώνη. Πιθανώς ο κ. Γιούνκερ προέβη σε αυτή τη δήλωση για να καθησυχάσει τις αγορές ή για να προειδοποιήσει την Ελλάδα να προχωρήσει στην «υλοποίηση μεταρρυθμίσεων» - ή ακόμα και για να «χαϊδέψει τα αυτιά» άλλων Ευρωπαίων αξιωματούχων και κυρίως της Γερμανίας που κρατά μία σκληρή θέση απέναντι στη χώρα μας.

Σε κάθε περίπτωση, η δήλωση του κ. Γιουνκέρ, από τη στιγμή που δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, άνοιξε ένα παραθυράκι αποχώρησης της χώρας μας από το ευρώ, τη στιγμή που υπάρχει μία τόσο ρευστή και κρίσιμη κατάσταση.

Αναλυτικότερα, ο κ. Γιούνκερ δήλωσε: «Με βάση τις σημερινές προοπτικές μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν διαχειρίσιμη. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι επιθυμητή, επειδή θα υπήρχαν σημαντικοί κίνδυνοι, ιδιαίτερα για τον απλό κόσμο στην Ελλάδα». Ερωτηθείς αν θα μπορούσε κατηγορηματικά να αποκλείσει μια ελληνική έξοδος από την ευρωζώνη, ο κ. Γιούνκερ είπε: «τουλάχιστον έως το τέλος του φθινοπώρου. Αλλά και μετά», δήλωσε ο κ. Γιούκερ, προκαλώντας εύλογα ερωτηματικά.

]]>
Keywords
Τυχαία Θέματα