Αρνείται η Κομισιόν ότι επίκειται νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους

Σε διάψευση δημοσιεύματος της Wall Street Journal, σύμφωνα με το οποίο το ΔΝΤ αναμένεται να ζητήσει νέα διαγραφή χρέους για την Ελλάδα, προχώρησε η Κομισιόν. «Η Αθήνα πρέπει να μειώσει το χρέος της στο 120% του ΑΕΠ

μέχρι το 2020, όπως έχει συμφωνηθεί στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος διάσωσής της, και όχι στο 100% ή χαμηλότερα» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Olivier Bailly.

Ο Ο. Bailly δήλωσε πως το θέμα του OSI (κούρεμα των ομολόγων του επίσημου δημόσιου τομέα) δεν είναι καινούριο, όμως δεν υπάρχουν συζητήσεις ώστε να προχωρήσει κάτι τέτοιο, το οποίο θα ήταν και ιδιαίτερα αντιδημοφιλές στις χώρες της ευρωζώνης. Πρόσθεσε πως ο στόχος έχει συμφωνηθεί και με τις τρεις πλευρές της τρόικας, όχι μόνο με την Κομισιόν και τις χώρες της ευρωζώνης. «Ο στόχος του 120% δεν είναι αυτό που προτιμούμε, αλλά αυτό που συμφωνήσαμε», τόνισε. «Είναι επίσης αυτό που έχει υπογραφεί στο μνημόνιο κατανόησης της Ελλάδας».

Το δημοσίευμα

Και δεύτερη διαγραφή ελληνικού χρέους, το οποίο θεωρεί μη βιώσιμο, αναμένεται να ζητήσει το ΔΝΤ σύμφωνα με το δημοσίευμα της Wall Street Journal που επικαλείται αξιωματούχους του Ταμείου. Η βαθύτερη του αναμενομένου ύφεση έχει εκτροχιάσει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, με αποτέλεσμα οι στόχοι που είχαν τεθεί για το τρέχον έτος να μην υλοποιηθούν.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το Ταμείο επιθυμεί το ελληνικό χρέος να βρίσκεται σε βιώσιμα επίπεδα μέχρι το 2020, δηλαδή στο 100% του ΑΕΠ και όχι στο 120% που είναι ο τωρινός στόχος.

Για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει οι πιστωτές της χώρας να δεχθούν νέα διαγραφή των οφειλών της χώρας, κάτι που βρίσκει αντίθετες αρκετές κυβερνήσεις και κυρίως τη γερμανική.

Ως πρόταση που θα μείωνε σημαντικά το ελληνικό χρέος αναφέρεται και η ανάληψη της ελληνικής τραπεζικής ανακεφαλαιοποίησης απευθείας από το μόνιμο μηχανισμό στήριξης της Ευρωζώνης, ωστόσο μια τέτοια προοπτική συναντά ισχυρή αντίσταση από την Ευρώπη.

Μια μέση λύση θα ήταν μία περαιτέρω μείωση των επιτοκίων των δανείων της Ευρωζώνης που καλείται να πληρώσει η Ελλάδα. Η Ελλάδα θα επιβαρυνθεί με την πληρωμή τόκων 39 δισ. δολαρίων στην περίοδο 2012 - 2014.

Το ΔΝΤ αρνήθηκε πάντως να σχολιάσει το δημοσίευμα.

Πηγή: onlynews.gr

]]>
Keywords
Τυχαία Θέματα