Πεθαίνουν νωρίτερα οι… Πινόκιο του πλανήτη

Οι άνθρωποι που λένε πάντα την αλήθεια έχουν καλύτερη υγεία και καλύτερες σχέσεις λένε οι επιστήμονες, σε αντίθεση με τους ψεύτες, οι οποίοι είναι «καταδικασμένοι» να περάσουν μια ζωή ανθυγιεινή και, ενδεχομένως, σύντομη. Νέα αμερικανική έρευνα καταγράφει ότι το ψέμα κάνει κακό στον οργανισμό , ενώ, δεν φαίνεται να υπάρχει διάκριση μεταξύ μεγάλων και μικρών ψεμάτων.

Όταν κανείς, σύμφωνα με τη μελέτη, καταφέρνει να ελέγξει τον εαυτό του και να λέει λιγότερα ψέματα, τότε βελτιώνεται η σωματική και ψυχική υγεία του. Η έρευνα

που παρουσίασαν ερευνητές του, καθολικού πάντως, πανεπιστημίου Νότρ Ντάμ στην Ιντιάνα εξέτασε 110 άτομα ηλικίας 18 έως 71 ετών με το συμπέρασμα πως όσοι μείωναν δραστικά τα ψέματα είχαν καλύτερη υγεία.

Οι ερευνητές κατέγραφαν τη σωματική και ψυχική υγεία και των δύο ομάδων εθελοντών, καθώς και την ποιότητα των κοινωνικών και διαπροσωπικών σχέσεων που ανέπτυσσαν οι εθελοντές με τους άλλους ανθρώπους. Για να έχουν μία πιο σαφή εικόνα για το πόσα ψέματα πραγματικά έλεγαν οι συμμετέχοντες, οι ερευνητές τους περνούσαν από τεστ «αλήθειας» με πολύγραφο (σαν αυτό που χρησιμοποιούν οι μυστικές υπηρεσίες!).

Με αυτό τον τρόπο οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπάρχει πραγματική σχέση ανάμεσα στον αριθμό των ψεμάτων και στο επίπεδο της υγείας.

Για παράδειγμα, όσοι εθελοντές έλεγαν τρία ψέματα λιγότερα σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ανέφεραν την ίδια εβδομάδα -κατά μέσον όρο- τέσσερα λιγότερα ψυχολογικά παράπονα (ένταση, μελαγχολία κ.α.), αλλά και τρία λιγότερα σωματικά παράπονα (πονόλαιμος, πονοκέφαλος κ.α.).

Όσοι συστηματικά έλεγαν λιγότερα ψέματα, έως την πέμπτη εβδομάδα του πειράματος είχαν φθάσει πλέον στο σημείο να νιώθουν πιο τίμιοι άνθρωποι και, παράλληλα, να δηλώνουν πως είχαν καλύτερη υγεία και μεγαλύτερη ψυχική ευεξία. Παράλληλα, οι σχέσεις με τους γύρω τους κυλούσαν πολύ πιο ομαλά.

Οι ερευνητές, βέβαια, αναγνωρίζουν τις δυσκολίες του να σταματήσει κανείς να λέει ψέματα, ιδιαίτερα τα πιο μικρά και , ίσως, ανούσια, ωστόσο, επιμένουν ότι κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί βήμα-βήμα.

Πηγή: onlynews.gr

]]>
Keywords
Τυχαία Θέματα