Τι θα ισχύει από Σεπτέμβριο στο νεο Λύκειο

Δόθηκε στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για το νέο Λύκειο και τις αλλαγές στις πανελλαδικές εξετάσεις, το οποίο τίθεται σε δημόσια διαβούλευση και αναμένεται να ψηφιστεί περί τα τέλη Αυγούστου.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών εξετάσεων πλέον θα εξετάζονται σε 4 μαθήματα. Θα μετρά ο βαθμός

του απολυτηρίου και των τριών τάξεων για την εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, ενώ θα δίνεται πριμ στους υποψήφιους όταν οι βαθμοί των πανελλαδικών είναι υψηλότεροι από τους αντίστοιχους του απολυτηρίου.

Τα πανεπιστημιακά ιδρύματα θα έχουν τη δυνατότητα να ορίζουν συντελεστή βαρύτητας σε κάποια μαθήματα που θα κρίνουν ότι είναι σημαντικά για την εισαγωγή των φοιτητών σε κάποιες σχολές.

Το 50% των εξεταζόμενων θεμάτων θα προέρχονται από τράπεζα θεμάτων και θα είναι κοινά για όλους τους μαθητές λυκείων. Τα υπόλοιπα θέματα θα τα ετοιμάζει ο ίδιος ο καθηγητής όπως συνέβαινε μέχρι και σήμερα. Η τράπεζα θα περιλαμβάνει θέματα από ολόκληρη την ορισθείσα διδακτέα ύλη.

Σημαντικές αλλαγές φέρνει το νομοσχέδιο και στην τεχνική εκπαίδευση, όπου για πρώτη φορά καθιερώνεται ο θεσμός της μαθητείας, η οποία ουσιαστικά αποτελεί εργασία επ' αμοιβή πάνω σε αντικείμενο που σχετίζεται με την ειδικότητα του μαθητή.

Εκτός από το Επαγγελματικό Λύκειο, οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μετά το Γυμνάσιο να φοιτήσουν είτε σε σχολή επαγγελματικής κατάρτισης, όπου στο τρίτο έτος θα μπορούν να μαθητεύσουν σε επιχειρήσεις σχετικές με το αντικείμενό τους, είτε σε Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης για 2 έτη, που θα περιλαμβάνουν και 6μηνη μαθητεία σε επιχειρήσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα