Τί θα γίνει με τις καταθέσεις στις συνεταιριστικές τράπεζες;

Στην Ευρώπη οι τράπεζες δεν κλείνουν όπως στις Η.Π.Α, απλά πωλούνται φθηνά. Τα λεφτά των καταθετών είναι ασφαλή. Όχι όμως και οι θέσεις εργασίας των εργαζομένων στις συνεταιριστικές τράπεζες. Στα 13,63 εκατ. ευρώ ανήλθε το αντίτιμο, που κατέβαλε η Εθνική Τράπεζα για την ανάληψη των καταθέσεων των 3 συνεταιριστικών τραπεζών,

που πέρασαν σε διαδικασία εκκαθάρισης.

Απορρίφθηκε όμως από τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο τροπολογία για την απορρόφηση του προσωπικού των υπό εκκαθάριση συνεταιριστικών τραπεζών, που είχε ενταχθεί στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για την βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Ήδη οι καταθέσεις έχουν μεταφερθεί σε νέους λογαριασμούς της ΕΘΝΙΚΗΣ Τράπεζας, η οποία συμμετείχε στη διαδικασία υποβολής προσφορών με αντίτιμο το 4,2% επί του κεφαλαίου των καταθέσεων. Το ποσό αυτό θα καταβληθεί στα υπό εκκαθάριση πιστωτικά ιδρύματα, περιορίζοντας το κόστος εξυγίανσης.

Έτσι, για τις καταθέσεις της ΑΧΑΪΚΗΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ, που διαμορφώνονται σε 212.025.089 ευρώ, το αντίτιμο ήταν 8.905.054 ευρώ, για τις καταθέσεις της ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΛΕΣΒΟΥ-ΛΗΜΝΟΥ, ύψους 55.691.846 ευρώ, το αντίτιμο ήταν 2.339.058, ενώ για τις καταθέσεις της ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΛΑΜΙΑΣ, ύψους 56.855.775 ευρώ, η ΕΘΝΙΚΗ κατέβαλε ως αντίτιμο 2.387.943 ευρώ. Η ΕΘΝΙΚΗ ανέλαβε μόνο τα στοιχεία του ενεργητικού, ενώ τα στοιχεία του παθητικού των τριών τραπεζών παρέμειναν στο υπό εκκαθάριση σχήμα.

Του Χρήστου Κώνστα

Keywords
Τυχαία Θέματα