Θεοδωράκης: Δεν είναι δεδομένη η συμμετοχή μας στην κυβέρνηση

Μιλώντας στην 80η Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης ο επιεκφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης έριξε την… βόμβα, πως η στήριξη του κόμματος στην κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές δεν είναι δεδομένη.

«Να μην θεωρείτε δεδομένη τη συμμετοχή μας

σε κυβέρνηση», δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού, για να συμπληρώσει πως «τα παλαιά κόμματα εξουσίας δεν προτιμούν το Ποτάμι και η πρώτη μας προτεραιότητα είναι να αποκλείσουμε τους ανεπάγγελτους των κομμάτων».

Για την επομένη των εκλογών ο επικεφαλής του Ποταμιού πρότεινε «να βρεθούν οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων του ευρωπαϊκού μετώπου για να συμφωνήσουν στις προτεραιότητες, ώστε να μην κάνουν σαμποτάζ, και να γίνει μια νέα συνάντησή τους, με στόχο τον σχηματισμό κυβέρνησης στη βάση προγράμματος».

«Εμείς μπορούμε να κάνουμε τις χειρουργικές επεμβάσεις έτσι ώστε οι χαμένοι των μνημονίων να χάσουν λιγότερο. Οι μεγάλοι χαμένοι είναι οι άνεργοι και οι μικρομεσαίοι. Πρέπει να αντιμετωπιστεί η κυκλική ανεργία από τα ταμεία της Ε.Ε. Δεν μπορούμε να αδιαφορούμε για τους χαμένους των μνημονίων» ανέφερε ο Σταύρος Θεοδωράκης στο πλαίσιο της επίσκεψης του στην 80ή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Στη συνέχεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο επικεφαλής του Ποταμιού τόνισε: «Θα προσπαθήσουμε την επόμενη ημέρα τα υπουργεία να μην πάνε σε άεργους πολιτικούς. Υπάρχουν άνθρωποι που θα μπορούσαν να είναι σε κυβερνητικό σχήμα κι έχουν ξανακυβερνήσει. Θέλουμε ο κορμός της νέας κυβέρνησης να αποτελείται από νέα πρόσωπα». Αναφερόμενος στα σχέδια του Κινήματος είπε: «Μην θεωρείτε δεδομένο ότι εμείς θα συμμετέχουμε σε μια κυβέρνηση. Θέτουμε όρο να αποκλειστούν οι ανεπάγγελτοι των κομμάτων που έρχονται για να κυβερνήσουν» και συμπλήρωσε: «Δεν διεκδικούμε ρόλο στην κυβέρνηση. Διεκδικούμε ρόλο ώστε να κάνουμε κάτι προς όφελος των πολλών». Στη συνέχεια, ερωτώμενος για τους πολιτικούς αντιπάλους του, είπε για τον κ. Τσίπρα: «Ο ελληνικός λαός έδωσε μια μεγάλη ευκαιρία στον Αλέξη Τσίπρα και αυτός την πέταξε στα σκουπίδια. Ο κ. Τσίπρας δεν μπόρεσε να κρατήσει ούτε το κόμμα του και μέσα σε επτά μήνες έχασε το 1/3 του ΣΥΡΙΖΑ», ενώ για τον κ. Μεϊμαράκη ανέφερε «Η ΝΔ δεν τόλμησε να εκλέξει αρχηγό και θέλει να εκλέξει πρωθυπουργό. Με ποιους θα κυβερνήσει ο κ. Μεϊμαράκης; Και στην τελική ποιος κυβερνάει την ίδια τη ΝΔ;». Στη συνέχεια ο Σταύρος Θεοδωράκης, απαντώντας σε ερώτημα για το αν το Ποτάμι θα προτείνει Πρωθυπουργό, είπε: «Δεν θέτουμε σε αμφισβήτηση την πρωτοκαθεδρία του πρώτου κόμματους και μ’ αυτούς θα συζητήσουμε για τη σωτηρία της χώρας. Αν δεν νιώθει ικανός ο αρχηγός του πρώτου κόμματος και θέλει να βάλει κάποιον άλλον να κάνει τη δουλειά, να το συζητήσουμε».

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου ο επικεφαλής του Ποταμιού, μεταξύ άλλων, μίλησε:

Για την αποκέντρωση

Το Ποτάμι πιστεύει ότι πολλά από τα προβλήματα τα οποία βιώνουμε, οφείλονται στο γεγονός ότι έχουμε ένα υδροκέφαλο κράτος. Πιστεύουμε στην αποκέντρωση. Εμείς προτείνουμε επί παραδείγματι ο ΕΝΦΙΑ να πληρώνεται στους Δήμους ώστε να γίνονται έργα. Μιλάμε λοιπόν για ισχυροποίηση των Δήμων. Το κράτος δεν πιστεύουμε ότι δουλεύει σωστά. Ο κορμός της σκέψης μας είναι: δυνατός Δήμος με ευθύνες και αποκεντρωμένη διοίκηση.

Για το ενδεχόμενο συμμετοχής σε κυβέρνηση

Έχουμε καταγγείλει το προηγούμενο μοντέλο του μοιράσματος της εξουσίας. Εμείς πιστεύουμε ότι την εξουσία δεν πρέπει να τη μοιράζονται οι κομματικοί μηχανισμοί. Η χώρα δεν θα αλλάξει με αυτόν τον τρόπο. Η χώρα χρειάζεται έναν δυνατό τιμονιέρη και μια δυνατή ομάδα. Εμείς λέμε ότι την επομένη των εκλογών μαζεύονται οι πολιτικοί οι αρχηγοί που θεωρούν ότι μπορούν να συνεργαστούν για τη σωτηρία της χώρας, και θέτουν τις προτεραιότητες τους. Σε δεύτερο στάδιο θα πρέπει να δούμε ποιοι θα συγκροτήσουν την κυβέρνηση. Αυτό αν γίνει, θα γίνει στη βάση ενός κοινού προγράμματος και μιας αρχής. Της αρχής που λέει ότι δεν θα συμμετέχουν στην κυβέρνηση υπουργοί από το παρελθόν, αλλά νέα πρόσωπα. Τα 3/5 του προηγούμενου υπουργικού συμβουλίου, δεν είχαν εργαστεί ποτέ στη ζωή τους. Ήταν πάντοτε στο μισθολόγιο του Δημοσίου. Θα προσπαθήσουμε την επόμενη ημέρα τα υπουργεία να μην πάνε σε άεργους πολιτικούς. Υπάρχουν άνθρωποι που θα μπορούσαν να είναι σε κυβερνητικό σχήμα κι έχουν ξανακυβερνήσει. Θέλουμε όμως ο κορμός της νέας κυβέρνησης να αποτελείται από νέα πρόσωπα. Μην θεωρείται όμως δεδομένο ότι εμείς θα συμμετέχουμε σε μια κυβέρνηση. Θέτουμε όρο για να συμμετέχουμε σε μια κυβέρνηση να αποκλειστούν οι ανεπάγγελτοι των κομμάτων που έρχονται για να κυβερνήσουν. Εμείς λέμε ότι θα ήταν καλό για τη χώρα να κυβερνιέται από ανθρώπους που έχουν δουλέψει στη ζωή τους. Αν θέλουμε να μιλάμε για μια Ελλάδα αξιοκρατίας, θα πρέπει να βγουν μπροστά άνθρωποι που τα έχουν καταφέρει στην πραγματική ζωή. Είναι πρωτεύον για εμένα τα πόσα ένσημα έχεις κολλήσει, που τα έχεις κολλήσει και πόσο έχεις βασανιστεί στη ζωή σου για να πετύχεις. Θεωρώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ δεν μπορούν να βοηθήσουν τη χώρα. Βασίζονται στους κομματικούς στρατούς και παράλληλα πιστεύουν ότι το Δημόσιο πρέπει να είναι στα χέρια των δικών τους παιδιών. Από την άλλη όμως είναι τα κόμματα εξουσίας, οπότε είμαστε υποχρεωμένοι να έχουμε εναλλακτικά σενάρια. Ελπίζουμε ο ελληνικός λαός να τους ψαλιδίσει τα ποσοστά και θα δώσει τη δυνατότητα στο Ποτάμι να γίνει πρωταγωνιστής στο επόμενο κυβερνητικό σχήμα. Ελπίζουμε ότι και στον ΣΥΡΙΖΑ και στη ΝΔ υπάρχουν κάποιοι, έστω λίγοι, άνθρωποι που θα είναι σύμμαχοι στην προσπάθεια να αλλάξουμε τη χώρα. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα συγκυβέρνηση. Μπορεί και πάλι, όπως κάναμε, να βοηθάμε στηρίζοντας τα σωστά και κρίνοντας τα κακώς κείμενα, από τη θέση της αντιπολίτευσης. Δεν διεκδικούμε ρόλο στην κυβέρνηση. Διεκδικούμε ρόλο ώστε να κάνουμε κάτι προς όφελος των πολλών.

Για τον Αλ. Τσίπρα και τον Β. Μεϊμαράκη:

Ο κ. Τσίπρας έχει πολλές μεταπτώσεις στους στόχους του. Τη μια λέει να συγκυβερνήσουμε και την άλλη ζητάει αυτοδυναμία. Τα έχουμε δει τα αυτοδύναμα σχήματα. Η μεγάλη προτεραιότητα των κομμάτων εξουσίας είναι να μοιράσουν τις καρέκλες. Πιστεύω ότι ο ελληνικός λαός δεν θα το επιτρέψει αυτό. Ο ελληνικός λαός έδωσε μια μεγάλη ευκαιρία στον Αλ. Τσίπρα και αυτός την πέταξε στα σκουπίδια. Ο κ. Τσίπρας δεν μπόρεσε να κρατήσει ούτε το κόμμα του και μέσα σε επτά μήνες έχασε το 1/3 του ΣΥΡΙΖΑ. Το να ζητάει λοιπόν τώρα αυτοδυναμία είναι αστείο. Ας μας δώσει και μια απάντηση ο κ. Τσίπρας: με ποιους θα κυβερνήσει; Γιατί δεν φτάνει να παραδέχεται ότι έκανε λάθη. Ο κ. Μεϊμαράκης από την άλλη είναι καλός σχολιαστής. Δεν αρκεί όμως αυτό για κάποιον που διεκδικεί την πρωθυπουργία. Επιπλέον, η ΝΔ δεν τόλμησε να βγάλει αρχηγό. Δεν τόλμησαν να εκλέξουν αρχηγό και θέλουν να εκλέξουν πρωθυπουργό. Με ποιους θα κυβερνήσει ο κ. Μεϊμαράκης; Και στην τελική ποιος κυβερνάει την ίδια τη ΝΔ; Γιατί δεν απαντάει ο κ. Μεϊμαράκης; Ποιος θα χρησιμοποιήσει την επόμενη μέρα; Ανθρώπους από το δεξιό στρατόπεδο στο εσωτερικό της ή από το φιλελεύθερο;

To νέο που φέρνει το Ποτάμι:

Ο κόσμος έχει πολλούς λόγους να μας ψηφίσει. Έχει όμως και πολλούς λόγους να χαλάσει το σενάριο των παλιών κομμάτων. Τους πληρώσαμε ακριβά. Εμείς είμαστε το καινούριο και το νέο σε σχέση με τις ιδέες που κουβαλάμε. Ο κ. Τσίπρας συνέχισε το παλιό και ενδυνάμωσε το κομματικό κράτος. Εμείς όμως φτιάξαμε ένα ψηφοδέλτιο Επικρατείας που νομίζω ότι τιμάει το πολιτικό σύστημα της χώρας. Αυτή η χώρα θα κυβερνηθεί από τα σπινθηροβόλα μυαλά της κοινωνίας. Υπάρχουν πολιτικοί, υπάρχουν λύσεις για τη χώρα, απλώς δε στεγάζονται στην πλατεία Κουμουνδούρου ή στη Συγγρού και ίσως να μη στεγάζονται ούτε στη Σεβαστουπόλεως. Δε λέω ότι είναι δικοί μας, αλλά εμείς τους ξέρουμε, εμείς συζητάμε μαζί τους. Έχουμε Επιτροπές Διαλόγου, συζητάμε συνέχεια με τους ανθρώπους που μπορούν να λύσουν τα προβλήματα της χώρας. Μια εβδομάδα πριν τις εκλογές είχαμε μια συνάντηση με τον κ. Γιαννίτση, έναν άνθρωπο με τον οποίο συζητάμε για τις λύσεις του ασφαλιστικού. Θεωρούμε ότι τέτοιοι άνθρωποι που κατά καιρούς έχουν προσπαθήσει αλλά δεν έχουν καταφέρει να ολοκληρώσουν τις μεταρρυθμίσεις, είναι χρήσιμοι στο πολιτικό σύστημα. Αυτό είναι το νέο που φέρνει το Ποτάμι.

Για το ενδεχόμενο επιστροφής στη δραχμή:

Είναι απόλυτη η απόστασή μας από θεωρίες επιστροφής στη δραχμή. Είναι επικίνδυνες αυτές οι θεωρίες. Είναι πολύ επικίνδυνο να θέτεις θέμα αλλαγής νομίσματος. Περιθωριοποιείς και απομακρύνεις την χώρα από τους συμμάχους της. Επιπλέον δίνεις χώρο σ’ εκείνους που έχουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό και θα έρθουν να αγοράσουν την Ελλάδα σε τιμή ευκαιρίας. Ο κόσμος της εργασίας είναι αυτός που θα υποφέρει αν επιστρέψουμε στη δραχμή και εμείς αυτό δεν θα το επιτρέψουμε. Ήμασταν οι πρώτοι που επισημάναμε και αποκαλύψαμε ότι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ετοίμαζαν σενάρια επιστροφής στη δραχμή. Θα πρέπει με κάθε τρόπο ο ελληνικός λαός να μην ενισχύει λογικές περιθωριοποίησης.

Για το Μνημόνιο:

Είναι δραματικό αυτό που έκανε ο Αλ. Τσίπρας. Έδωσε όλες τις λάθος μάχες και μάλωνε με τους Ευρωπαίους για το αν θα μιλάμε για τρόικα ή για θεσμούς και συζητούσε οκτώ μέρες για το αν θα γίνονται οι συναντήσεις με τους υπουργούς σε ξενοδοχεία ή τα υπουργεία. Κι όταν τέλειωσε ο χρόνος, δεν είχε πια τη δυνατότητα να κάνει καμία σοβαρή διαπραγμάτευση. Εμείς το ψηφίσαμε βεβαίως το μνημόνιο, διότι είχαμε μία λύση: ή να πούμε «ναι» στο μνημόνιο του Τσίπρα ή να δεχθούμε να φύγει η Ελλάδα από την Ευρώπη. Από την πρώτη στιγμή καταθέσαμε τις ενστάσεις μας και τα μέτρα που είναι κοινωνικά άδοξα. Πρώτοι επισημάναμε τον άδικο φόρο 23% στα ιδιωτικά σχολεία και μας απαντούσαν «τι σας νοιάζει για τον φόρο που θα βάλουμε στους πλούσιους». Νόμιζαν ότι τα ιδιωτικά σχολεία αφορούν μόνο τους πλούσιους και όταν κατάλαβαν ότι είναι λάθος είπαν «οι ξένοι μας επέβαλαν τον φόρο». Υπάρχουν κι άλλα τέτοια λάθη. Θέλω να είμαι ειλικρινής. Το «σκίζω το μνημόνιο» δεν υπάρχει.

Για το πώς μπορεί να βοηθήσει το Ποτάμι τους «χαμένους των μνημονίων»:

Τι μπορείς λοιπόν να κάνεις για να βοηθήσεις; Να σχηματίσεις αρχικά μια σοβαρή κυβέρνηση η οποία προτείνει στους Ευρωπαίους συνολικές λύσεις. Εμείς έχουμε τους ανθρώπους για να το κάνουν αλλά θα πρέπει να δουν οι Ευρωπαίοι ότι έχουμε σχέδιο για τη χώρα. Όχι για τους κομματικούς μας φίλους. Εμείς μπορούμε να κάνουμε τις χειρουργικές επεμβάσεις έτσι ώστε οι χαμένοι των μνημονίων να χάσουν λιγότεροι. Οι μεγάλοι χαμένοι είναι οι άνεργοι και οι μικρομεσαίοι. Πρέπει να αντιμετωπιστεί η κυκλική ανεργία από τα ταμεία της Ε.Ε. Δεν μπορούμε να αδιαφορούμε για τους χαμένους των μνημονίων.

Για τους φόρους:

Έχουμε πει ότι οι μικρές επιχειρήσεις δεν θα πρέπει να επιβαρύνονται με τον ΦΠΑ. Έχουμε πει ότι πρέπει να δοθούν κίνητρα στις νέες επιχειρήσεις. Έχουμε πει πως θα πρέπει να έχουν φοροελαφρύνσεις εκείνοι που επενδύοντας θα προσλαμβάνουν κόσμο. Αν δεν υπάρξουν μεταρρυθμίσεις σε μερικά χρόνια θα μιλάμε για το τέταρτο μνημόνιο.

Για το αν το Ποτάμι θα προτείνει πρωθυπουργό:

Όλα θα εξαρτηθούν από το εκλογικό αποτέλεσμα. Όμως το πρώτο κόμμα έχει το τεράστιο προνόμιο των 50 εδρών. Για εμάς δεν θα έπρεπε να συμβαίνει αυτό. Θα μπορούσαν να το έχουν αλλάξει αλλά δεν το έκαναν. Κυβέρνηση στην Ελλάδα χωρίς το πρώτο κόμμα δεν γίνεται. Δεν θέτουμε σε αμφισβήτηση την πρωτοκαθεδρία του πρώτου κόμματους και μ’ αυτούς θα συζητήσουμε για τη σωτηρία της χώρας. Αν δεν νιώθει ικανός ο αρχηγός του πρώτου κόμματος και θέλει να βάλει κάποιον άλλον να κάνει τη δουλειά, να το συζητήσουμε. Πάντως έτσι όπως είναι το σύστημα, ο αρχηγός του πρώτου κόμματος είναι και ο πρωθυπουργός.

Για τη στάση του Ποταμιού:

Με το 6% αλλάξαμε τους όρους στη Βουλή. Είπαμε ότι θα ψηφίζουμε ή θα καταψηφίζουμε ανάλογα νομοσχέδιο και το αν το θεωρούμε ωφέλιμο για τη χώρα ή όχι. Τόσο καιρό η ελληνική Βουλή είχε μέσα εχθρούς. Εμείς δεν είμαστε εχθροί με κανέναν, είμαστε αντίπαλοι. Αυτό που πρωτίστως μας ενδιέφερε ήταν να κερδίσει η χώρα. Έτσι αναγκάσαμε και τα παλιά κόμματα της αντιπολίτευσης να φερθούν πατριωτικά.

Για τις Σκουριές Χαλκιδικής, το μετρό και την ΕΥΑΘ:

Εκτός από τις Σκουριές, υπάρχουν και τα σκουριασμένα μυαλά. Η χώρα έχει νόμους, έχει το ΣτΕ που βάζει κανόνες κι έχει αποτρέψει πολλές καταστροφές. Εμείς λοιπόν λέμε ότι δεν είναι ο υπουργός που αποφασίζει, αλλά το ΣτΕ. Γιατί ο υπουργός μπορεί να παίρνει μια απόφαση, κρίνοντας από το που εκλέγεται. Αυτό που έκανε ο κ. Σκουρλέτης το έκανε για να κάνει τον μάγκα στον Λαφαζάνη. Αυτό το παιχνίδι με τους εργαζομένους, δεν το δεχόμαστε. Φυσικά, αν η εταιρία έχει κάνει παρατυπίες πρέπει να τιμωρηθεί και να πληρώσει γι’ αυτές. Κανένας δεν είναι υπεράνω των νόμων. Αλλά όχι μικροκομματικά παιχνίδια εις βάρος των εργαζομένων. Ως προς το μετρό, κάποιοι πρωθυπουργοί θα πρέπει να ντρέπονται γι’ αυτό. Μη μου ζητάτε να συμμετάσχω στο ανέκδοτο του μετρό. Είμαι υπέρ του να ολοκληρωθεί το μετρό. Η Θεσσαλονίκη δεν είναι δεύτερη πόλη. Δικαιούνται οι Θεσσαλονικείς να έχουν μετρό. Αναφορικά με το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ, το Ποτάμι δεν θεωρεί ότι τα δίκτυα πρέπει να ιδιωτικοποιηθούν.

Για το κλείσιμο των τραπεζών:

Τις τράπεζες δεν τις έκλεισε το Ποτάμι, τις έκλεισε ο κ. Τσίπρας. Στην αρχή δεν τους ενδιέφερε. Θεωρούσαν ότι οι κλειστές τράπεζες ήταν πρόβλημα των τραπεζιτών. Η μεγάλη ζημιά όμως έγινε στην ελληνική οικονομία. Είναι τεράστια η ζημιά που έγινε. Έχουν πάει πίσω οι εισαγωγές πρώτων υλών. Αυτό σημαίνει ότι σε μερικούς μήνες οι λιγοστές εταιρίες που εξάγουν, δεν θα μπορούν να το κάνουν. Ας αναλογιστεί ο λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ τις ευθύνες του.

Για τα χρήματα του ΕΣΠΑ και το πακέτο Γιούνκερ:

Ζητάμε από την υπηρεσιακή κυβέρνηση να κάνει όσες προσπάθειες μπορεί για να σώσει όσα μπορεί από τα χρήματα που έχουν δοθεί για τις ανάγκες του ελληνικού λαού και δεν μπόρεσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να απορροφήσει. Τα λεφτά όμως δεν πρέπει να πηγαίνουν στο κράτος γιατί αυτό σημαίνει ότι πηγαίνουν στα δικά τους παιδιά. Δεσμεύτηκε ο πρόεδρος Γιούνκερ αυτά τα λεφτά, τα 35 δις, να πάνε κατ’ ευθείαν στην αγορά.

Για την Παιδεία:

Το Ποτάμι πιστεύει ότι μπορούμε να αντιγράψουμε κάποια πράγματα καθώς βρήκαμε ότι υπάρχουν στον κόσμο μοντέλα που θα μπορούσαν να ισχύουν και στην Ελλάδα. Θέλουμε να δημιουργηθούν λοιπόν χώροι, όπου ένας νεαρός φοιτητής θα έχει τη δυνατότητα χωρίς κανένα κόστος να δοκιμαστεί. Όταν το πρωτοείπαμε μας είπαν «μα πόσοι απ’ αυτούς θα τα καταφέρουν;». Στο εξωτερικό τα καταφέρνει το 1/3 ή το 1/4. Θέλουμε να πούμε στην ελληνική νεολαία να μην πειραματίζεται μόνο στο εξωτερικό. Πρέπει να φύγουν οι κομματικές παρωπίδες και να πάμε σε νέες μορφές νεανικής επιχειρηματικότητας. Έτσι θα δημιουργηθεί μια νέα γενιά επιχειρηματιών.

Για εξωτερική πολιτική και τον ρόλο μας στα Βαλκάνια:

Η Ελλάδα πρέπει να είναι η ευρωπαϊκή πρωτεύουσα των Βαλκανίων. Είμαστε υποχρεωμένοι να οικοδομήσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης με τα Βαλκάνια. Να δημιουργήσουμε οικονομικές και κοινωνικές σχέσεις. Τα τελευταία χρόνια χάσαμε τους συμμάχους μας στην Ευρώπη και χάσαμε και τη δύναμή μας στα Βαλκάνια. Πρέπει η Ελλάδα να αρχίσει να πρωταγωνιστεί ξανά στα Βαλκάνια και να καταλάβουν οι γείτονές μας ότι ο δρόμος τους προς την Ευρώπη, περνάει από την Ελλάδα. Θέλουμε τίμιες σχέσεις, καθαρές σχέσεις με μια ξεκάθαρα ευρωπαϊκή κατεύθυνση. Δυστυχώς χάνουμε συμμάχους και κερδίζει έδαφος μια λογική απομόνωσης.

Keywords
συμμετοχή, νεα κυβερνηση, θεοδωρακης, κυβερνηση, συμμετοχή, εκθεση, θεσσαλονικη, εκλογες, νέα, τσιπρας, συριζα, νεα δημοκρατια, ενφια, υπουργοι, μισθολογιο, ελλαδα, σημαίνει, δραχμη, μνημονιο, τροικα, λύση, σχολεια, ΦΠΑ, βουλη, μετρο, ευαθ, τραπεζες, δις, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, ολγα λαφαζανη, σταση εργασιας, κλειστα σχολεια, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, Καλή Χρονιά, μνημονιο 2, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, θεμα εκθεσης 2012, μνημονιο 3, ξανα, κομματα, δουλεια, θεμα, ιδιωτικα σχολεια, ξενοδοχεια, οικονομια, παιχνιδια, πλαισιο, σωτηρια, αγορα, ανεργια, ανεκδοτο, βαλκανια, βομβα, γεγονος, γινει, γινεται, γινονται, δεδομενο, δευτερο, δυναμη, δυνατοτητα, δημος, δημοσιο, δυστυχως, διοικηση, δις, δοθει, δωσει, δρομος, δικτυα, ευαθ, εγινε, εδαφος, ευκαιρια, ειλικρινης, ειπαν, ειπε, υπαρχει, εκθεση, εβδομαδα, εργα, ενσημα, επρεπε, επτα, ερχονται, εταιρια, ευρωπη, εχθροι, ζημια, ζωη, ιδεες, ιδια, θεωριες, κομμα, κορμος, λαθη, λαθος, λεφτα, λύση, μηνες, μοντελα, μπορεις, νεα γενια, νεες επιχειρησεις, νεολαια, ομαδα, οκτω, οφελος, ωφελιμο, παιδια, παμε, προβληματα, ρολο, σεναριο, συζητησουμε, συνεχεια, σχεδια, σχεδιο, σχηματα, τιμη, συγγρου, φυσικα, φοιτητης, φτανει, χρονος, ειπαμε, χωρα, κειμενα, λαφαζανη, μπροστα, μυαλα, πακετο, παιχνιδι, σημαίνει, θελω να, βεβαιως, χερια
Τυχαία Θέματα