Σε υφεσιακό κλίμα «βουλιάζει» η οικονομία

Με κατάρρευση του οικονομικού κλίματος συνεχίζει να κινείται η πολύπαθη ελληνική οικονομία, όπως αυτό αποτυπώνεται στους δέκα πιο επίσημους δείκτες.

Το οικονομικό κλίμα έχει «καταποντιστεί» έως 48% τον Αύγουστο, ενώ υπάρχουν πιέσεις σε βιομηχανική παραγωγή και λιανεμπόριο τον Ιούλιο, αλλά και αποπληθωρισμός με ακρίβεια στα τρόφιμα.

Τους «τριγμούς» στην ελληνική οικονομία στο τέλος του καλοκαιριού αποτυπώνουν 10 επίσημοι δείκτες, που συγκεντρώνει η ΕΛΣΤΑΤ και συμμετέχουν στη διαμόρφωση του ΑΕΠ.

Τα στοιχεία καταγράφουν αρνητικές προοπτικές για τους επόμενους μήνες, με τους πρόδρομους δείκτες του ΙΟΒΕ να αποτυπώνουν κατάρρευση του οικονομικού κλίματος έως 48% τον Αύγουστο.

Στις απολογιστικές στατιστικές ανακοινώθηκαν πριν από λίγες ημέρες οι πιέσεις στην βιομηχανική παραγωγή τον Ιούλιο (-1,6% στο σύνολό της και πολύ πιο ισχυρές στην μεταποίηση), ολοκληρώνοντας την εικόνα αρνητικών επιδόσεων, που είχε ήδη αποτυπωθεί στο λιανεμπόριο (δείκτης τζίρου σε πτώση -1,7%).

Όσο για τον δείκτη τιμών, όπως ανακοινώθηκε για τον Αύγουστο, παραμένει αρνητικός (-1,5%) παρά την αύξηση του ΦΠΑ, που προκάλεσε ανατιμήσεις στα τρόφιμα και όχι μόνο.

Πρώην κυβέρνηση και θεσμοί εκτιμούν φέτος ύφεση 2,3% του ΑΕΠ, ενώ οικονομολόγοι σε αναλύσεις τους δεν αποκλείουν να είναι ελαφρά «ρηχότερη», αν και πολύ μακριά από τον στόχο του Ιανουαρίου για 0,5% ανάπτυξη και την αρχική εκτίμηση για αύξηση ΑΕΠ κατά 2,9%.

Οι δείκτες

Πρωτόγνωρη σε εύρος είναι καθίζηση στους πρόδρομους δείκτες της οικονομίας, που έχει συντάξει ο ΙΟΒΕ για τον Αύγουστο. Η πτώση του γενικού δείκτη στις 75,2 μονάδες, λίγο πιο πάνω από τα ιστορικά χαμηλά του Μαρτίου του 2009 (στις 74,5 μονάδες με μείωση κατά 7,5% σε έναν μήνα και κατά 26,3% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2014) αποτυπώνει μόνο εν μέρει την εικόνα. Και τούτο διότι «στηρίζεται» στην πολύ λιγότερο απαισιόδοξη στάση των καταναλωτών, στον απόηχο του δημοψηφίσματος.

Ο δείκτης Εμπιστοσύνης Καταναλωτών μειώθηκε κατά 19,6% σε ετήσια βάση, αντιθέτως, η καθίζηση στους υπόλοιπους επιμέρους δείκτες που προκύπτουν από τις έρευνες συγκυρίας στους εκπροσώπους των κλάδων δείχνουν πτώση προσδοκιών έως 48% συγκριτικά με το 2014. Ειδικότερα, ο δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία ήταν μειωμένος σε σχέση με πέρυσι κατά 32%, στις Κατασκευές κατά 56,5%, στο Λιανικό Εμπόριο κατά 36,4% και στις Υπηρεσίες κατά 48%.

Keywords
Τυχαία Θέματα