Τα μέτρα του νέου Μνημονίου «στoχοποιούν» επιχειρήσεις, μεσαία τάξη, αγρότες & τουρισμό

Με τον Αλέξη Τσίπρα να ξεκαθαρίζει ότι το νέο βαρύ Μνημόνιο που υπέγραψε πρέπει να εφαρμοστεί μέχρι κεραίας, για να βγει η χώρα από την κρίση, οι πολίτες έρχονται αντιμέτωποι με μέτρα πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, που πρέπει να πληρώσουν. Ο κ. Τσίπρας παρουσίασε το κυβερνητικό του πρόγραμμα στη ΔΕΘ

χωρίς «νταούλια» και «κόκκινες γραμμές», όπως υποσχόταν πέρυσι τέτοιο καιρό. Πίσω από 22.000 λέξεις, το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ απειλεί ευθέως και στοχοποιεί ό,τι και όποιον άντεξε ως τώρα στην κρίση: τον Τουρισμό, τις επιχειρήσεις, τη ναυτιλία, τη μεσαία τάξη. Εμμέσως όμως, αν και ακούγεται τρελό, ισοπεδώνει και τους αγρότες, τους συνταξιούχους, τους νέους που αναζητούν δουλειά και τις ευπαθείς ομάδες, που στήριξαν με υψηλά ποσοστά τον ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές.

Η «Αττική freepress» σταχυολόγησε τους σημαντικότερους φόρους και μειώσεις, όπως περιγράφονται στο Πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Το νέο Πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ δεν περιλαμβάνει το «σκίσιμο» του Μνημονίου «με ένα νόμο-ένα άρθρο», το «κούρεμα» του χρέους, τη χορήγηση της 13ης σύνταξης, τη θέσπιση αφορολογήτου 12.000 ευρώ, την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και άλλα μέτρα, που υποσχόταν πέρυσι από την ΔΕΘ ο πρώην πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Περιλαμβάνεται όμως με σχεδόν πανηγυρικό τόνο, η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ (με τον ίδιο εισπρακτικό στόχο παρά την μείωση των αντικειμενικών τιμών), η άγρια φορολόγηση των αγροτών, η κατάργηση φοροαπαλλαγών, η διατήρηση του ιδιωτικού χαρακτήρα των τραπεζών και εκατοντάδες ακόμη μέτρα, που έρχονται σε αντίθεση με όσα πρέσβευε πριν λίγους μήνες. Στις 68 σελίδες λέξεις κρύβονται μέτρα, που ούτε ακραίες νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις (στην Ελλάδα ή και στο εξωτερικό) δεν μπόρεσαν ή δεν τόλμησαν να εφαρμόσουν, όπως οι αυξήσεις ΦΠΑ και η φορολόγηση των κατοίκων της υπαίθρου.

Με το νέο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ:

– οι αγρότες θα πληρώνουν τριπλάσιο φόρο μέσα σε τρία χρόνια. Το 2016 θα χάσουν έως και 70% του εισοδήματος της χρονιάς.

– οι συνταξιούχοι που φοβήθηκαν μη τυχόν χάσουν 15-50 ευρώ από τις επικουρικές συντάξεις με την ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και το email Χαρδούβελη, χάνουν πλέον 200 ευρώ τον μήνα από την κύρια σύνταξη.

– νέοι, άνεργοι και όσοι εγκατέλειψαν τα αστικά κέντρα με την ελπίδα για ένα νέο ξεκίνημα στην επαρχία, χάνουν ευεργετήματα που είχαν ως κάτοικοι της υπαίθρου (μειωμένος ΦΠΑ, φοροαπαλλαγές) και γυρίζουν στο μηδέν.

– ο τουρισμός που αποδείχθηκε σανίδα σωτηρίας μέσα στην κρίση και βοήθησε τη χώρα να επιπλεύσει, όταν βυθιζόταν για χρόνια στην ύφεση, χάνει τώρα αγορές με ΦΠΑ 23%.

– η κραταιά ελληνική ναυτιλία στοχοποιείται και διώκεται, γεννώντας ανησυχίες για το μέλλον της ναυτοσύνης στη χώρα μας.

Τίποτα για τον «λογαριασμό» που έρχεται και είναι 13 δισ. €!

Το κείμενο θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ κρύβει «κάτω από το χαλί» για μετά τις εκλογές τα νέα μέτρα λιτότητας 13 δισ. ευρώ, τα νέα δάνεια των 86 δισ. και τη γενική καταστροφή από τα capital controls στην αγορά, την απασχόληση και την ανάπτυξη. Πανηγυρίζει ως επιτυχία του μάλιστα ότι, αντί να τελειώνει η χώρα από τα Μνημόνια όπως υποσχόταν, την έβαλε σε νέο τριετές Μνημόνιο, κάνοντας λόγο για «μια συμφωνία η οποία ήταν βελτιωμένη», επειδή προβλέπει … «86 δισ. ευρώ για τρία χρόνια αντί για 5 δισ. σε πέντε μήνες», αν η χώρα έπαιρνε τα τελευταία λεφτά και έβγαινε από το Μνημόνιο ΙΙ.

Αγρότες

– φορολόγηση του εισοδήματος των κατ’ επάγγελμα αγροτών με συντελεστή 26% (σ.σ.: από 13% σήμερα)

– σταδιακή αύξηση της προκαταβολής φόρου στο 100% (σ.σ.: από 27,5% σήμερα)

– κατάργηση της έκπτωσης στο αγροτικό πετρέλαιο.

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό που λέει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ; Τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ επιπλέον φόροι κάθε χρόνο στους αγρότες.

Δεν λέει πουθενά όμως τη λέξη «φοροεπιδρομή», αφού έτσι οι αγρότες θα πληρώνουν τα τριπλάσια σε φόρους και θα χάσουν πάνω από το 50% του εισοδήματός τους!

Παράδειγμα

Αγρότης που είχε καθαρό εισόδημα 10.000 ευρώ πέρυσι, πληρώνει φέτος 1.300 ευρώ για φόρο εισοδήματος (με 13% από το πρώτο ευρώ). Έπρεπε να πληρώσει και άλλα 27,5% για το 2015 προκαταβολή φόρου, δηλαδή ακόμη 357,5 ευρώ ή συνολικά 1657,5 ευρώ. Με τη νέα συμφωνία με τους δανειστές αυτό αλλάζει, η προκαταβολή διπλασιάζεται στο 55% και γίνεται 715 ευρώ. Το εκκαθαριστικό θα δείξει τελικά 2.015 ευρώ. Απομένουν έτσι 7.985 ευρώ στον αγρότη αυτόν για να ζήσει εφέτος.

Αν όμως ο ίδιος αγρότης έχει και το 2015 καθαρό εισόδημα 10.000 ευρώ, του χρόνου θα πληρώσει 26% φόρο εισοδήματος, δηλαδή 2.600 ευρώ. Και επιπλέον, αυξάνεται και η προκαταβολή φόρου σε 75%. Θα πληρώσει έτσι και άλλα 1950 ευρώ, δηλαδή θα δώσει συνολικά 4.550 ευρώ για φόρους. Του μένουν έτσι 5.450 ευρώ για να ζήσει.

Ακόμα χειρότερα, για το εισόδημα του 2016 η προκαταβολή φόρου εισοδήματος θα φτάσει στο 100%. Θα πληρώσει 2.600+2.600 = 5.200 ευρώ φόρο, δηλαδή τριπλάσια και βάλε από τα 1.675,5 ευρώ που θα πλήρωνε φέτος. Του μένουν 4.800 ευρώ για να ζήσει.

Ακόμα χειρότερα όμως, αυξάνονται και οι ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ (εξισώνονται με του ΙΚΑ). Ένας μέσος αγρότης που ασφαλίζεται στην 4η ασφαλιστική κλάση του ΟΓΑ (από τις 7 συνολικά) πληρώνει φέτος 1.096,17 ευρώ , αλλά το 2015 θα πληρώσει 2.630,81 ευρώ, όταν καλείται να ζήσει με 5.000 τον χρόνο.

Συνταξιούχοι

Το κτύπημα για τους συνταξιούχους είναι τεράστιο. Όχι μόνο δεν γίνεται κουβέντα για επαναφορά της 13ης σύνταξης, αλλά για όσους φοβούνταν μη τυχόν χάσουν (προσωρινά ενδεχομένως μόνον) ένα μέρος της επικουρικής τους σύνταξης όσο διαρκεί η ύφεση με την «ρήτρα μηδενικού ελλείμματος», στο κείμενο περιγράφονται μόνιμες απώλειες στην κύρια σύνταξη, ασχέτως μάλιστα αν η ελληνική οικονομία επιστρέψει σε Ανάπτυξη.

– χάνουν αυτομάτως όλοι ανεξαρτήτως Ταμείου τουλάχιστον 20 ευρώ τον μήνα (κράτηση 6% στις επικουρικές και επιπλέον το 2% της κύριας σύνταξης)

– χάνουν τουλάχιστον 100-250 ευρώ τον μήνα από την κύρια σύνταξη, σχεδόν όλοι οι κάτω των 67 ετών με 15-25 χρόνια δουλειάς, επειδή θα παίρνουν μόνον την «οργανική» σύνταξη (250-350 ευρώ συνήθως στο ΙΚΑ) που αντιστοιχεί στις εισφορές που πλήρωσαν, και όχι την κατώτατη των 486 ευρώ, που υπολόγιζαν ότι δίνει σε όλους το Κράτος.

Επιπλέον, για όσους λάμβαναν ΕΚΑΣ, το πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ λέει πως «η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να πετύχει την προσωρινή διατήρησή του», «η σταδιακή κατάργηση θα ολοκληρωθεί το 2019, εκκινώντας από το 20% των δικαιούχων με τα αναλογικά πιο υψηλά εισοδήματα» και για τη στήριξή τους προβλέπεται «αναδιαμόρφωση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, ώστε να καλύπτει πλήρως τις παραπάνω κατηγορίες χαμηλοσυνταξιούχων».

Για τη μείωση των συντάξεων του ΟΓΑ, το πρόγραμμα λέει πως «μπορεί να οδηγήσει σε μειώσεις ακόμα και στις κατώτατες συντάξεις των 360 ευρώ» αλλά «είναι αυτονόητο ότι για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ η υιοθέτηση ενός τέτοιου μέτρου δεν μπορεί να γίνει χωρίς την διεύρυνση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος που θα καλύψει τις απώλειες για αυτή την κατηγορία χαμηλοσυνταξιούχων».

Ανεργία

Για τα θύματα της ανεργίας, οι ελπίδες που τους δίνει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ προέρχονται αφενός από κοινοτικά προγράμματα, τη χρήση του «πακέτου Γιούνκερ» ή την καθιέρωση φορολογικών κινήτρων για νέες επιχειρήσεις και, αφετέρου, από μία γενικόλογη αναφορά σε «εφαρμογή ενός παράλληλου προγράμματος σε ζητήματα που δεν άπτονται του πεδίου εφαρμογής της συμφωνίας με τους δανειστές, με διπλό στόχο:

– την άμβλυνση των συνεπειών της για τα μισθωτά και άνεργα στρώματα, τους αυτοαπασχολούμενους και τους συνταξιούχους

– την ενίσχυση της θέσης αυτών των στρωμάτων τόσο πολιτικά (δημοκρατικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις) όσο και οικονομικά ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την απεμπλοκή από το νεοφιλελευθερισμό και την μνημονιακή πολιτική της λιτότητας».

Φορολογία

Μόνον 300 λέξεις αφιερώνει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για να περιγράψει τα 1,8 δισ. το χρόνο από επιπλέον φόρους που θα πληρώνουν οι πολίτες. Δεν γίνεται κουβέντα για την αύξηση έως 50% στα νησιά, παρά μόνον για κατάργηση ειδικών φοροαπαλλαγών για λόγους δικαιοσύνης κλπ.

– «Η δική μας αντίληψη βλέπει τη φορολογία σαν εργαλείο αναδιανομής που εξασφαλίζει την δίκαιη συνεισφορά όλων των πολιτών»

– «Η κυβέρνησή μας αναγκάστηκε να επιβάλλει μια σειρά από δύσκολα φορολογικά μέτρα, κατάφερε όμως πολλά από αυτά να έχουν στοιχεία κοινωνικής δικαιοσύνης: η αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης, η φορολογία των κερδών και των πλοίων, η επιβολή ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία, η αύξηση των φόρων πολυτελείας είναι μέτρα που επιβαρύνουν σχεδόν αποκλειστικά τα υψηλά εισοδήματα».

Με άλλα λόγια, από τη μια επαίρεται για μέτρα δικής του επιλογής σαν… αριστερής προελεύσεως και κοινωνικά δίκαια που πλήττουν τους πλούσιους, αλλά από την άλλη τα καταγγέλλει σαν να ήταν γραμμένα από ξένο χέρι και υπόσχεται να παλέψει και με την Τρόικα για να τα… καταργήσει -όπως συνέβη ήδη με τον ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία, επειδή προφανώς το πρόβλημα με τις εγγραφές των μαθητών «έσκασε» πριν τις εκλογές και δεν μπορούσε να κρυφτεί άλλο «κάτω από το χαλί».

Α. Για τον ΦΠΑ

– «σκοπεύουμε να απλοποιήσουμε τις διαδικασίες επιστροφής ΦΠΑ»

– θα διορθώσουμε σταδιακά όσες αδικίες προέκυψαν από την αύξηση των συντελεστών και την κατάργηση των εκπτώσεων στα νησιά».

– «θα προχωρήσουμε σε ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών» δηλαδή προαναγγέλλει την απαγόρευση πληρωμών με μετρητά.

Β. Για τη φορολογία εισοδήματος

– «αλλαγή των τεκμηρίων» (σ.σ.: όχι κατάργηση;)

– «εξίσωση των συντελεστών για κάθε πηγή εισοδήματος» (δηλαδή ενιαία κλίμακα για όλους όπου θα αθροίζονται και μισθοί και ενοίκια και επιδοτήσεις κ.λπ.)

– «έντονη προοδευτικότητα ώστε να μεταφερθεί το βάρος από τα χαμηλότερα εισοδήματα προς τα υψηλότερα» (δηλαδή πολύ υψηλό συντελεστή της τάξης του 50% και πάνω, μεγάλη «ψαλίδα» και πολλά κλιμάκια που θα αλλάζουν κάθε 2.000-5.000 ευρώ επιπλέον εισόδημα για να πλήξουν όσους κάνουν δεύτερη δουλειά ή εισπράττουν ταυτόχρονα πχ σύνταξη και ενοίκιο κ.λπ.).

– «θα προχωρήσουμε σε περιορισμούς των εξαιρέσεων και των προνομιακών καθεστώτων που προσφέρουν δυνατότητες φοροαποφυγής» (δηλαδή κατάργηση φοροαπαλλαγών).

Γ. Φόροι Ακινήτων:

– «Όσον αφορά τους φόρους περιουσίας, και ειδικότερα τον ΕΝΦΙΑ, θα προχωρήσουμε σε αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών και επιβολή προοδευτικών συντελεστών ώστε να μην υπάρξει απώλεια εσόδων» (δηλαδή θα πληρώνουμε 2,65 δισ. το χρόνο, όσο και αν μειωθούν οι αντικειμενικές τιμές της εφορίας).

– «Θα προχωρήσουμε στην επιβολή του περιουσιολογίου εντός του 2015, όπου θα καταγράφεται το σύνολο της κινητής και ακίνητης περιουσίας, προκειμένου να διαπιστωθεί η φοροδοτική ικανότητα όλων των πολιτών» (σ.σ.: αν και ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση κατήγγελλε τους φόρους ακινήτων, επειδή η κατοχή περιουσιακών στοιχείων δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη εισοδήματα και ρευστότητα που θα επέτρεπαν πληρωμή φόρων).

Επιχειρήσεις-Αγορά

Την ώρα που επιβάλλει ΦΠΑ 23% (από 6,5%) στον Τουρισμό και στο σύνολο σχεδόν των αγαθών και υπηρεσιών, το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται «αξιοποίηση του ΕΣΠΑ» (σελ. 15), όταν επί της επτάμηνης διακυβέρνησής του οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων εμφανίζουν υστέρηση 1,4 δισ. ευρώ (!) με ορατό τον κίνδυνο να χαθούν κονδύλια δισεκατομμυρίων!

Keywords
μνημονιο, αλέξης τσίπρας, φπα 23, capital controls, εισφορα αλληλεγγυης, τσιπρας, ΔΕΘ, συριζα, εκλογες, κουρεμα, ενφια, τραπεζες, ελλαδα, ΦΠΑ, email, νέα, capital, πετρελαιο, σημαίνει, φοροι, ογα, ικα, σχολεια, τροικα, εκπτωσεις, σελ, αυξηση φπα, κλειστα σχολεια, τελος ακινητης περιουσιας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, μειωση μισθων, μνημονιο 2, κοινωνικη συμφωνια, εκλογες 2012, κοινωνικος τουρισμος, 600 δις, αλλαγη ωρας 2012, μνημονιο 3, φορολογια 2013, εκλογες 2015, μπλοκα αγροτων, ασφαλιστικη ικανοτητα, εκκαθαριστικο, αλέξης τσίπρας, υιοθετηση, επιδοτησεις, δανεια, δουλεια, ιδιωτικα σχολεια, νεα μετρα, νησια, ογα, οικονομια, προγραμμα, τα νεα, υφεση, ωρα, capital, email, αγορα, αυξηση, απωλεια, γινει, γινεται, δικη, δωσει, δρομος, διπλο, εγγραφες, ευρω, ελπιδα, επρεπε, επιτυχια, ερχεται, ερχονται, ετων, ιδιο, κυβερνηση, κειμενο, κυρια, κλιμακα, λεφτα, λογια, λογο, μηνες, μηδεν, μειωση, ναυτιλια, νεες επιχειρησεις, ξεκινημα, πηγη, προγραμματα, ρητρα, σελιδες, συνταξη, σειρα, σχεδιο, τουρισμος, τρια, φορολογια, χερι, χειροτερα, αγορες, χωρα, λεξεις, ομαδες, σημαίνει, τρελο
Τυχαία Θέματα