Τέλος για την οικοδομή- Μετά το 2050 βλέπουν ανάπτυξη οι αναλυτές

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Αν και πολλά είναι εκείνα τα επαγγέλματα που χτυπήθηκαν από την κρίση και χτύπησαν με τη σειρά τους την οικονομία δημιουργώντας ένα φαύλο κύκλο, η μεγάλη «χαμένη» της κρίσης είναι σίγουρα η οικοδομή. Το επάγγελμα που απασχολούσε χιλιάδες χέρια και συνέβαλε στην αύξηση του ΑΕΠ, κυριολεκτικά κατέρρευσε.

Τα ακίνητα μένουν στο «ράφι», οι κληρονομιές δε είναι καλοδεχούμενες και οι επενδύσεις σε ακίνητα μοιάζει να είναι το μεγαλύτερο λάθος των Ελλήνων. Τα τεράστια ποσά που δίνουν οι

φορολογούμενοι έχουν απαξιώσει ολοκληρωτικά την αξία της περιουσίας τους που είτε δεν θέλουν, είτε δεν μπορούν να πουλήσουν.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τα τελευταία οχτώ χρόνια οι αγοραπωλησίες ακινήτων έχουν κάνει «βουτιά» σε ποσοστό 72% ενώ οι τιμές των κατοικιών έχουν μειωθεί στο 41% με περιπτώσεις να δείχνουν και κάτω αυτού του ποσοστού. Οι φόροι έχουν αυξηθεί έξι φορές σε σχέση με το 2010, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες να ψάχνουν τρόπους να απαλλαγούν οριστικά από τα ακίνητα που διαθέτουν.

Ο χώρος της οικοδομής έχει νεκρώσει πλέον, εκτός από τους πρώτους καλοκαιρινούς μήνες που τα εξοχικά και τα ξενοδοχειακά συγκροτήματα προχωρούν σε ανακαινίσεις. Διακόσιες χιλιάδες σπίτια με πολλά νεόδμητα να μην έχουν ανοιχθεί ποτέ, παραμένουν απούλητα ενώ σε πολλές περιπτώσεις οικοδομές έχουν μείνει στη μέση λόγω οικονομικής αδυναμίας.

Η PriceWaterhouseCoopers ανέλυσε τα δεδομένα και κατέληξε σε τέσσερα πιθανά σενάρια, με επικρατέστερο η πολυπόθητη ανάπτυξη να πατήσει το πόδι της στο ελληνικό έδαφος μετά το 2030. Σύμφωνα με τους αναλυτές, αναλογία σε προσφορά και ζήτηση στην ελληνική κατοικία θα δούμε το 2047 ενώ οι τιμές των ακινήτων θα αυξηθούν μετά το 2050!

Για να αναστηθεί η οικοδομική δραστηριότητα προσεγγίζοντας τα επίπεδα του διαστήματος 2002 με 2008, οι ρυθμοί της ανάπτυξης πρέπει να επιταχυνθούν σε ποσοστό τουλάχιστον 3,5 % ετησίως. Έτσι, ίσως οι τιμές της οικοδομής ίσως έρθουν σε αντιστοιχία με την αξία των ακινήτων το 2042, αν όμως οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι πολύ έντονοι.

Κάτι τέτοιο ευνοεί και την κατασκευή νέων κατοικιών με το επενδυτικό κεφάλαιο να αναμένεται πως θα αγγίξει ποσά από τα 2 έως τα 10 δις ευρώ ανά έτος. Με το μέσο σπίτι να υπολογίζεται στα 94 τ.μ. οι αναλυτές πιστεύουν πως με την ανάπτυξη θα κτίζονται 100.000 σπίτια ετησίως ή 20.000 σπίτια αν οι αναπτυξιακοί ρυθμοί είναι επιβραδυμένοι. Η υπάρχουσα φορολογία προς το παρόν, μόνο επιβλαβής χαρακτηρίζεται για την ανάπτυξη των επενδύσεων, κάτι που καθιστά άμεση την ανάγκη μείωσης της.

Την ίδια περίοδο εντωμεταξύ η μέση τιμή στην Ευρώπη αυξήθηκε, με την Ελλάδα και την Ισπανία να σημειώνουν πτώση του 30%. Σύμφωνα με την έρευνα, το απόθεμα στα αστικά κέντρα είναι νεότερο εκτός των Αθηνών και Πειραιώς με το 55% των ελληνικών κτιρίων να έχουν κτιστεί πριν το 1980 και κτίσματα του 2001 και μετά είναι μόλις ένα μικρό ποσοστό του 13%. Το απόθεμα κατοικιών αγγίζει τις 6,4 εκ. κατοικίες ενώ αντιστοιχεί σε λιγότερα από 9 εκ. άτομα. Το 2002 αντιστοιχούσαν 64 κατοικίες ανά 100 άτομα, ενώ το 2014 οι κατοικίες έφτασαν στις 71.

Με την υψηλή δανειοδότηση που απαιτούσε η οικοδομική δραστηριότητα, είναι ευνόητο οι κλάδοι της οικοδομής να βρίσκονται πρώτοι στη λίστα με κόκκινα χρέη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, ο χώρος της οικοδομής και της κτηματαγοράς «ανοίχτηκε» με ποσά που αγγίζουν τα 23,5 δισ. ευρώ ενώ τα περισσότερο από το ½ του ποσού δεν θεωρούνται εξυπηρετούμενα ανοίγματα. Τα 2/3 αφορούν δάνεια που βρίσκονται σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών και καταγγελμένα δάνεια, ενώ το υπόλοιπο 1/3 δεν είναι σίγουρο πως θα εισπραχθεί. Δάνεια 4,5 δις ευρώ έχουν μπει σε πρόγραμμα ρύθμισης αλλά οι επιχειρήσεις φαίνεται πως αντιμετωπίζουν το ένα πρόβλημα πίσω από το άλλο. Λόγω της αδυναμίας των δύο κλάδων της οικοδομής να αποπληρώσουν το σύνολο των χρεών, οι τράπεζες προβλέπουν πως θα εισπράξουν κοντά στα 6,4 δισ.

Το άρθρο Τέλος για την οικοδομή- Μετά το 2050 βλέπουν ανάπτυξη οι αναλυτές εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα