Διαπραγμάτευση : Το ΔΝΤ πιέζει για ομαδικές απολύσεις και περαιτέρω μείωση του κατώτατου μιθού

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Το μέτωπο των εργασιακών που αποτελεί το βασικό διακύβευμα της δεύτερης αξιολόγησης, αναδεικνύεται τόσο «βαρύ» όσο αναμενόταν. Καθώς το ΔΝΤ εμφανίζεται αμετακίνητο στις αρχετυπικές θέσεις του που αφορούν στης απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, στην περαιτέρω μείωση του κατώτατου μισθού και στην ολοκληρωτική επικράτηση των ατομικών έναντι των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Κατρούγκαλος : Ο ακραίος παίκτης κράτησε ακραία στάση

Βασικό μέλημα της ελληνικής πλευράς

είναι να απομονώσει τις θέσεις του ΔΝΤ , εμφανίζοντας τες ως μη αρμόζουσες στο ευρωπαϊκό πλαίσιο και στον ευρωπαϊκό κοινωνικό χάρτη. Ενώ υπουργός εργασίας δήλωσε πως η πρώτη συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών ήταν διερευνητική. «Ο ακραίος παίκτης κράτησε ακραία στάση» τόνισε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Για το ΔΝΤ ο λόγος, καθώς κρατά την πιο ανελαστική στάση σε σειρά ζητημάτων όπως αυτό των συλλογικών διαπραγματεύσεων, καθώς θεωρεί ότι δεν πρέπει να υπάρξει επιστροφή στο κορπορατικό μοντέλο του παρελθόντος, που για το ΔΝΤ συνιστά, και ένα από τους λόγους για την χαμηλή παραγωγικότητα και τα υψηλά ελλείμματα της ελληνικής οικονομίας.

Ουσιαστικά τα ζητήματα γύρω από τα οποία συγκροτείται το μέτωπο των εργασιακών είναι τα εξής :

• Ομαδικές απολύσεις : Βασικό ρόλο στην εξέλιξη του εν λόγω ζητήματος θα διαδραματίσει η δικαστική απόφαση για την ΑΓΕΤ που αναμένεται να εκδοθεί στα τέλη Οκτώβρη. Αν δικαιωθεί η ΑΓΕΤ τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να αποδεχθεί την δικαστική απόφαση και να αποδεχθεί το νέο καθεστώς των ομαδικών απολύσεων. Η συγκεκριμένη ρύθμιση που επιθυμεί διακαώς το ΔΝΤ αφορά κυρίως σε ΔΕΚΟ και τράπεζες και γενικότερα σε επιχειρήσεις που απασχολούν προσωπικό άνω των 20 ατόμων, για τις οποίες προτείνεται η εργοδοσία να έχει την δυνατότητα να προχωρά στην απόλυση του 10% του προσωπικού της κάθε μήνα.

Συλλογικές διαπραγματεύσεις : Η ελληνική πλευρά επιδιώκει στο να επανέλθουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού και των κλαδικών μισθών, ενώ ταυτόχρονα στοχεύει στην αύξηση της μετενέργειας και στην υπερίσχυση των κλαδικών συμβάσεων έναντι των επιχειρησιακών. Οι δανειστές δεν δέχονται καμία από τις ελληνικές προτάσεις αντίθετα απαιτούν την περαιτέρω επικράτηση των ατομικών συμβάσεων έναντι των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Κατώτατος μισθός : Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι ο κατώτατος μισθός να καθορίζεται μέσω συλλογικών διαπραγματεύσεων, μετά την λήξη του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής μετά το 2018. Αντίθετα το ΔΝΤ επιμένει πως ο κατώτατος μισθός πρέπει να καθορίζεται από το κράτος όπως συμβαίνει στο σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών, ενώ τονίζει πως ο κατώτατος μισθός αν και μειωμένος παραμένει σε υψηλότερα επίπεδα από ανταγωνιστικές προς την Ελλάδα οικονομίες. Ταυτόχρονα επανέρχεται συνεχώς στο «τραπέζι» των διαπραγματεύσεων κατάργηση των τριετιών όπως του 13ου και του 14ου μισθού.

Lock out: Έωλο παραμένει το ζήτημα για το δικαίωμα της εργοδοτικής ανταπεργίας καθώς οι θέσεις των δανειστών δεν έχουν ξεκαθαριστεί. Επισημαίνεται ωστόσο, ότι η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων αποφάνθηκε ότι δεν χρειάζεται να αλλάξει το ισχύον πλαίσιο ενώ τόνισε πως δεν υπάρχει ανάγκη για την θέσπιση αυστηρότερων κανόνων σχετικά με την προκήρυξη απεργίας.

Σήμερα με τους εκπροσώπους των δανειστών θα έχει συνάντηση η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Θεανώ Φωτίου για την αναδιάρθρωση της Κοινωνικής Πρόνοιας και το «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης», ενώ στις 15:30 κλιμάκιο των δανειστών θα συναντηθεί με εκπροσώπους των εργοδοτικών οργανώσεων.

Το άρθρο Διαπραγμάτευση : Το ΔΝΤ πιέζει για ομαδικές απολύσεις και περαιτέρω μείωση του κατώτατου μιθού εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα