Τελικά, η Ευρώπη θα στηρίξει την Ελλάδα

Του Χρήστου Κώνστα 

Η Ευρώπη δεσμεύεται ότι θα στηρίξει την Ελλάδα και η Ελλάδα υπόσχεται ότι θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Αυτή είναι η συμβιβαστική απόφαση στην οποία θα καταλήξουν τη Δευτέρα το μεσημέρι οι Υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup και με αυτή την πολιτική δέσμευση στο χέρι, η Christine Lagarde θα εισηγηθεί στο

διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τη συνέχιση της χρηματοδότησης του Ελληνικού Προγράμματος.

Μείωση των δανείων του δημοσίου τομέα (κρατών και κεντρικών τραπεζών) προς την Ελλάδα δεν πρόκειται να συμφωνηθεί επί του παρόντος στις Βρυξέλλες γιατί ουδείς γνωρίζει… πόσο πρέπει να είναι το «κούρεμα» αυτό ώστε να είναι διαχειρίσιμο και κατόπιν βιώσιμο το ελληνικό χρέος. «Αν αποφασίσουμε να προχωρήσουμε σε κούρεμα για την Ελλάδα, δεν θα μπορούμε να δώσουμε νέες εγγυήσεις για την Ελλάδα – το οποίο είναι λογικό καθώς σύμφωνα με τη νομοθεσία μπορούμε να δώσουμε εγγυήσεις μόνο εφόσον πιστεύουμε ότι το χρέος θα αποπληρωθεί – οπότε δεν μπορούμε να κάνουμε και τα δύο» ανέφερε σύμφωνα με το Reuters o γερμανός υπουργός οικονομικών. «Ως εκ τούτου, δεν έχει κανένα νόημα να μιλάμε για ένα κούρεμα, είναι ένας δρόμος που δεν οδηγεί πουθενά» επισήμανε.

Επίσης έγινε σαφές στις Βρυξέλλες ότι οι Ευρωπαίοι πολιτικοί δεν εμπιστεύονται τους Έλληνες συναδέλφους τους. «Είναι πολύ πιθανό να αποφασίσουμε εμείς να χαρίσουμε δάνεια στην Ελλάδα και οι Έλληνες πολιτικοί να αποφασίσουν τη… διεξαγωγή εκλογών όπως έκαναν και τον περασμένο Απρίλιο όταν εμείς αποφασίσαμε να δώσουμε στην Ελλάδα 140 δισ. ευρώ και οι Έλληνες ήθελαν μόνο να κερδίσουν χρόνο για να κάνουν εκλογές και να αναβάλλουν τις μεταρρυθμίσεις». Αυτή είναι η άποψη της Γερμανίας, της Φινλανδίας, της Ολλανδίας και της Αυστρίας και απέναντι σ’ αυτή την υποτιμητική τοποθέτηση, ο Έλληνας Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε με τον πλέον επίσημο τρόπο ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές θα εφαρμοστούν μέχρι κεραίας…

«Η Ελλάδα έχει τιμήσει την υπογραφή της και εφαρμόζει με συνέπεια τα συμφωνηθέντα στο Μνημόνιο. Η οικονομία έχει ήδη αρχίσει να εμφανίζει σημαντικά σημάδια βελτίωσης, με το πρωτογενές έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης και το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών να μηδενίζονται γρηγορότερα του αναμενομένου. Η χώρα βρίσκεται πλέον σε απόσταση αναπνοής από την είσοδό της στην όμιλο των χωρών που διαθέτουν ελεύθερες ανταγωνιστικές αγορές και είναι προσανατολισμένες στην ανάπτυξη με βάση τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα», είπε στους ομολόγους του στις Βρυξέλλες ο Αντώνης Σαμαράς….

Ευνοϊκές ρυθμίσεις

Στο παρασκήνιο της Συνόδου Κορυφής αποφασίσθηκε ότι η Ελλάδα θα στηριχθεί με όλα τα μέσα ώστε να συνεχίσει απρόσκοπτα η χρηματοδότησή της. Τα 50 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα περάσουν σταδιακά στον Μόνιμο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό (ΕSM) όταν αυτός ξεκινήσει τη λειτουργία του το 2014 και έτσι θα μειωθεί σημαντικά το συνολικό χρέος της Ελλάδας χωρίς «κούρεμα».

Το επιτόκιο δανεισμού των διμερών δανείων της Ελλάδας θα μειωθεί στο 1% (!) παρά τ

Keywords
Τυχαία Θέματα