Το γνωστό «κόλπο» για γονικές παροχές τώρα…

Στο γνωστό «κόλπο» που εφαρμόζει σχεδόν κάθε χρόνο για να αυξήσει τα έσοδά του, καταφεύγει και φέτος το Υπουργείο Οικονομικών. Με έντεχνη (αλλά και βάσιμη) διαρροή πληροφοριών, οι ιδιοκτήτες ακινήτων «ενημερώνονται» ότι από του χρόνου οι γονικές παροχές και οι μεταβιβάσεις ακινήτων θα είναι πιο ακριβές από φέτος. 

Όσοι γονείς, συνεπώς, μπορούν και ενδιαφέρονται να μεταφέρουν στα παιδιά τους τα ακίνητά τους, πρέπει να σπεύσουν τον Δεκέμβριο στις Εφορίες για να μην επιβαρυνθούν περαιτέρω, του χρόνου. 

Η αλήθεια είναι ότι πραγματικά το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να μειώσει κατά

50% το αφορολόγητο στις γονικές παροχές και κληρονομιές, από το 2013. Η πρόταση αυτή έχει ήδη συζητηθεί στο πλαίσιο του διαλόγου για την φορολογική μεταρρύθμιση και προβλέπει  την μείωση από τα 150.000 ευρώ στα 75.000 ευρώ του αφορολόγητου ορίου για γονικές παροχές και για κληρονομιές ή δωρεές περιουσιακών στοιχείων από τους γονείς στα παιδιά και από τον έναν σύζυγο στον άλλο. Αντίστοιχα θα μειωθούν τα αφορολόγητα όρια 30.000 ευρώ και 6.000 ευρώ για τις λοιπές περιπτώσεις κληρονομιών ή δωρεών ακίνητης περιουσίας, προς συγγενείς άλλων βαθμών (ανίψια, αδέλφια, εξαδέλφια κ.ά.). 

Αλλαγές όμως έρχονται και στους συντελεστές με τους οποίους θα φορολογούνται οι κληρονομιές και οι γονικές παροχές.  Με βάση τις ισχύουσες σήμερα κλίμακες, ο φορολογικός συντελεστής γονικής παροχής ή κληρονομιάς ξεκινά από το 1% και φτάνει στο 10%. Οι συντελεστές αυτοί αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά από το 2013.

Πρακτικά με το νέο καθεστώς όσοι προχωρήσουν σε γονικές παροχές ή αποδεχθούν κληρονομιές από την 01-01-2013 θα υποστούν σημαντικές φορολογικές επιβαρύνσεις και αυτό και το υπουργείο Οικονομικών θα πιέσει του φορολογούμενους να αποδεχθούν την ρύθμιση χρεών με το υφιστάμενο καθεστώς φορολόγησης των ακινήτων. 

Μια ακόμη ρύθμιση εισπρακτικού χαρακτήρα που σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να βάλει «ζεστό χρήμα» στα κρατικά ταμεία από ιδιοκτήτες ακινήτων που χρέη ή άλλες εκκρεμότητές έχουν εκκρεμότητες με την εφορία, αφορά μια νέα ρύθμιση οφειλών. Οι φορολογούμενοι θα μπορούν να πληρώσουν εκ των υστέρων τους φόρους ή τα τέλη που χρωστούν για  μεταβίβαση ή κληρονομιά η γονική παροχή ακίνητου  χωρίς να επιβαρυνθούν με πρόστιμα και προσαυξήσεις λόγω της καθυστερημένης καταβολής του φόρου. 

Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, που αποκαλύπτει  η «Α» προβλέπει τα εξής:

Θα δοθεί η δυνατότητα στους φορολογούμενους  να κλείσουν εκκρεμείς υποθέσεις που αφορούν σε οποιοδήποτε από τα ακίνητα τους ανεξάρτητα από το πότε δημιουργήθηκε το χρέος.Οι πολίτες θα μπορούν να πληρώσουν τους αναλογούντες φόρους (εφάπαξ, όπως λένε οι πληροφορίες) χωρίς όμως να καταβάλλουν τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις που πολλες φορές ξεπερνούν ακόμα και τον φόρο!Στις περιπτώσεις των ακινήτων που βρίσκονται σε περιοχές εκτός αντικειμενικού συστήματος τιμών θα εφαρμοστεί ένα ειδικό σύστημα καθώς δεν μπορεί να υπολογιστεί  ο  φόρος. Θα δοθεί η δυνατότητα στους φορολογούμενους ν
Keywords
Τυχαία Θέματα